Tuesday, November 2, 2010

Dear selsema,

Saya merayu supaya awak tidak datang lagi mengganggu saya. Kerana saya butuh memerlukan kesihatan yang secukupnya.

Tuesday, October 26, 2010

Gogob vs Beby

Dear diary,

Baru ada mood untuk update belog. Sebelum tu nak cakap yang aku terpaksa terima hakikat yang ‘Vader’ dah takde lagi dalam hidup aku buat masa ni. Busan.. memang busan. Siang malam dah takde lagi peneman nak online. Sigh! Rindu betul memalam online pakai wireless free dari jiran sebelah rumah. Uhuk! Tapi takpe, nanti bila dah pindah rumah baru beby cakap nak pakai broadband. Dah tak rasa bosan lagi nanti bila kena tinggal. Yeah! Harap nanti aku tak kena badi bila pakai broadband sebab dah pernah hilang dolu-dolu punya cerita zaman duduk kat key hell, jahanam punya penyamun samun rumah bawak lari laptop siap pakej dengan broadband aku lagi. Bukan main lagi putih mata bila balik-balik rumah tengok bilik dah kena selongkar. Haish!

Ok ok, taknak panjangkan cerita lepas. Sekarang ni, nak kena cerita mood-mood happy jer. Yang lain-lain mood tu sila jangan masuk campur eh. Firstly nak cakap pasal gogob fever lah dulu. Cerita pasal buah hati last-last la ok. Huhu! Takde apa sangat yang menarik pun yang aku nak share pasal seharian kerja kat gogob tu. Hari-hari pergi keja, balik keja. Itu jer. Kerja-kerja contract ok, kerja-kerja tendering pon ok ok jer. Layankan aje la kehendak diorang tu. Dengar diorang nak cari QS lagi buat ganti staff yang dah resign. Dah interview pun semalam. Dua orang plak tu. Hm.. harap-harap bila dah dapat staff baru nanti tak banyak la karenahnya. Yang penting sekali tak banyak songeh dan mengada2. Budak practical yang ada sekarang ni pun bulan 11 ni dah abes contract. Huhu! Sape plak la nak tolong aku key in buat tender nih, tolong photostat document, buli dia naik tingkat tiga jumpa orang account amik PV. Harap sangat after aku cuti bersalin kawen nanti ada dengar berita budak praktikal baru nak masuk. Yay!

Baru-baru ni jugak office ada buat sambutan rumah terbuka aidilfitri bersama-sama dengan anak-anak yatim. Alhamdulillah ramai betul orang yang datang. Daripada client, consultant, partnership, subcon, supplier dan lain lagi la. Pendek cerita memang ramai betul. Kambing panggang tiga ekor pun tak cukup lagi. Haish! Yang paling bestnya, masa tu first time aku dapat berjumpa dengan anak-anak yatim, anak-anak dari PERNIM, budak-budak yang terkena HIV, budak-budak maahad tahfiz. Seronok campur terharu sesangat. Kesian pulak tengok bebudak ni yang dah takde mak abah terpaksa teruskan hidup even masih umur lima enam tahun lagi. Kesian. Tambah sebak bila aku cuba nak dalami isi hati bebudak tu. Diorang bercerita itu ini pasal mak dia meninggal, aku yang beriya-iya sedu nak nangis. Biasanya tengok kat tv je cerita Bagi bebudak tu, mungkin dah perkara biasa kan. Kesian sangat. Bila tengok ada yang lagi susah barulah kita nak panjatkan syukur pada Tuhan berlimpah-limpah. Walaupun abah dah tade, Sekurangnya aku masih ada mak sampai sekarang. Syukur!

Ada lagi. Kalau cakap terlampau best part ni nanti bila beby terbaca belog ni mesti aku kena perli kaw-kaw. Cerita sebulan tak habis katanya nanti. Hehe! Takpelah cyunk! Wiwiwit! Ok awal bulan sepuluh haritu, kitorang dah selamat selesaikan misi hari keluarga gogob. Alhamdulillah semua berjalan lancar. Start dari petang main volley ball sampai lah ke malam kemuncak malam kebudayaan then singgah rumah anak-anak yatim then sampailah bertolak balik kl, semuanya berjalan lancar. Alhamdulillah! Layan gambar sikit jom :))
Nak tampar bola ker.. nak elak bola tu..
Rasa teruja betul bila tengok gambar sendiri tengah kusyuk main neh. Padahal tinggal bape hari lagi nak kenduri masih teringin nak berjemur main panas. Nasib tak migrain masa tu. Cuma tangan je lebam-lebam sebab excited nak tampar bola. Meow!

Bila excited sangat main, dapat call dari cik beby cakap jangan main panas sangat. Gigih aku nak buat-buat merajuk masa tu. hehe! - kredit to fara
***********


Malam Kebudayaan. Lalala. tak penah rasa secomel budak-budak berbulu merah tu. hehe!

First time menari-nari tarian cina pakai bulu bagai neh. Nanti dah kawin boleh praktis tiger lily depan beby plak. Meow! :))

Even tak menang, even tarian sewang dah macam tarian orang sewel. Tetap nak buat thumb up jugak. yeah! (Azmim dengan abang angkat nampaknya BERIYA ye tuan-puan)

Cukup-cukup! Taknak teruja sangat bila bercerita pasal gogob ni sebab ada yang lagi teruja aku nak bercerita. Apa eh? Ahaha! Sebenarnya nak cakap yang aku sangat-sangat rindukan my beby. Macam lagu rindu serindu-rindunya tu la. Betul tak tipu. Sekarang ni pun dah seminggu lebih tak jumpa sebab dia outstation. Bila difikirkan balik, syok jugak sesekali jumpa ni eh. Banyak jugak hikmahnya. Tak sabar betul nak dapat berita dengar dia dah boleh balik. Cant wait! Cant wait! Banyak sangat perkara-perkara yang nak disetelkan bila dia balik nanti. Mintak checklist please! :))


1) Nak buat something surprise untuk dia bila balik nanti. Of course berkaitan dengan bab-bab makanan yang dia suka. Rasanya kali ni nak belanja dia makan stik tempat biasa then belikan dia big apple setengah dozen biar dia makan puas-puas sebab kat platform beby tak jumpa donut sesedap alien tu kan. Sambil dinner stik sambil makan donut. Best jugak eh. Harap misi berhasil.

2) Nak jumpa tuan rumah sebab nak setelkan duit deposit then serah kunci. Perkara paling best ditunggu-tunggu.

3) Nak samak rumah, nak cuci rumah. Nak kena beli mop baru nanti sebab mop kat rumah dah rongak-rongak. Giant!! Nanti kami datang ok. Heee!

4) Nak mintak tolong beby kemas-kemas pindah barang. Pindah rumah. Kotak-kotak dah stanby awal-awal lagi kat rumah ni. Tunggu saat je nak buat huru hara dalam bilik sendiri kemas barang.

5) Setelkan bayar duit sofa kat cavenzi. Dah berzaman kitorang booking cakap bulan sebelas nak amik. Finally dah nak masuk bulan sebelas pun ni.

6) Nak survey barang kat kedai perabot depan kedai sup meletop tuh jer. Dah berzaman ulang alik jalan yang sama then tak penah terperasan pulak ada kedai perabot dekat sangat dengan rumah.

7) Pre-wedding shoot (Insyaallah masih dalam proposal. Tak dapat restu dari beby lagi. Huhu)

8) Sedaya upaya kena cari masa ajak beby jumpa member lama sebab nak kasik kad kawin.

9) Nak tuntut janji kat beby nak shopping hadiah bulan madu nanti. eh! first time pulak nak beli hadiah tukar-tukar ni tapi dah tahu dah apa benda yang nak dibagi. Namanya hadiah jugak ker? huhu! Apa eh? tu RAHSIA kami :))

10) Nak balik kampung Public Holiday nanti.

11) Last but not list. Temankan dia bayar loan tiap-tiap bulan yang berkepuk-kepuk tu. Loan rumah kulim, rumah sewa, loan kereta, loan motor, kad kredit, bill telefon bla bli bluu.. beriya betul listkan commitment sendiri. Padahal bila tolak tambah, gaji tinggal satu sen jer. Ops! tipu jer :)) Kesian kan muda-muda lagi kami dah kena tanggung banyak benda. 'SILA BERDIKARI SENDIRI'


Seronoknya bila dah start blogging ni. Rasa taknak berenti pulak. Tapi kena berenti jugak la sebab nanti asyik nak update belog kat opis jer hari ni. Huhu! Ada masa nanti nak update lagi. Bye for now. Miss my mom, miss my fiancee and miss everything about my blog sooooo much. Muah!




psst: Hitung hari tunggu beby balik. Seronok pulak panggil die beby (bibi) :))

Monday, October 25, 2010

Thank You Allah..

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
I wanna thank You for bringing me home


psst: Kenapa hati rasa terharu sangat nih..

Friday, October 22, 2010

Thursday, October 14, 2010

Dear diary,

Lately rasa malas betul nak datang keja even keja selambak sana selambak sini.. Bila dah siap tambah lagi keja lain. Haish! Malas betul nak keja. Asyik kira-kira duit orang jer. Tak sabar rasanya nak bercuti panjang nanti. Mengira masa, mengira waktu. Cepatlah! Time-time cemgini pun buah hati masih kena outstation. Esok berlepas. Nampak gayanya 'lovely week' kali ni tanpa dia lagi. Tapi takpelah, harap dia selamat semuanya. So malam ni kena shopping barang dapur sikit buat bekal cuti hujung minggu.


psst: Tak sabar nak masuk rumah baru.
Tak sabar nak berbulan madu
Sabar.. sabar ;)

Tuesday, October 12, 2010

Dear diary,

Rindu sangat nak update cerita panjang lebar kat sini. Tapi kena sabar banyak-banyak sebab 'vader' tak sehat sepenuhnya. Masih tak dapat coverage kat rumah. Bila dah ada server kat rumah nanti baru lah boleh membebel lama-lama kat sini. Btw, miss my blog soo much!


psst: mood suam sejuk dalam opis. Blurp!

Friday, September 24, 2010

Dear diary,

Pagi tadi tiba-tiba teringin nak makan satey. Tambah naik hantu lagi bila cik tunang cakap plan nak makan satey kajang reramai petang ni cancel pulak tadi. Haish! nak tunggu open house gogob selasa nanti macam dah tak sabar la pulak. Tapi itulah, bila dah namanya rezeki tadi petang masa lunch time kitorang pergi umah kak Mel. Ada la buat makan-makan sikit. Yang bestnya masuk-masuk je umah beliau, then terpandang bercucuk-cucuk satey dah terhidang atas meja. Itu rejeki nomplok namanya. hehe! Puas hati la makan satey kat umah dia tadi. Bila tanya mana order satey tu, rupanya dekat AU5 jek. Pastu sebab tak puas hati tadi makan tak makan sama-sama dengan cik tunang, jadi balik keja tadi after amik blouse yang aku beli lagi kat Wardah then terus gerak ke AU5. Naseb baik jumpa jugak foodcourt tu. Even secucuk 0.70 tapi memang berbaloi-baloi. Daging banyak, kuah kacang sedap. Pendek cerita memang perfectlah! So lepas ni bila perut tiba-tiba nak makan satey, dah tak payah nak merengek-rengek ajak orang tu pegi kampung baru lagi. weee!


psst: Nak cari tudung.. nak cari tudung. Esok kita pegi jalan TAR eh!

Tuesday, September 21, 2010

Hari Kegembiraan!

Dear diary,

Salam diary kesayangan. Btw aku baru lepas dinner, baru lepas bergayut dengan kekasih hati neh. Then baru berkesempatan nak mengupdate belog. Rindu nak mengomel kat sini. Rindu serindu-rindunya. Even banyak sangat cerita suka duka yang aku nak share kat sini dari dulu lagi, sebelum belum nak raya lagi.. tapi aku tahankan jugak la.

Sebelum tu, masih ada kesempatan lagi aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri untuk semua tak kiralah kepada orang tersayang, followers dan tak terkecuali pada silent readers, hackers etc. Ecewah! buat-buat famos pulak dia. eheh!

Macam sedia maklum, sebelum-belum ni aku banyak mengadu domba pada diary risau kot2 buah hati tak dapat balik beraya sesama. Tapi alhamdulillah syukur nikmat, dua hari sebelum kami planning nak balik kampung dia berjaya siapkan kerja yang diamanahkan tu. Syukur sangat dengar dia dapat turun dari platform, kerja suksess, chopper takde masalah, teksi tak meragam and finally petang tu kami dapat jumpa. Dah tak terucap nak cakap banyak mana lagi syukur aku pada Tuhan. Alhamdulillah. Dalam hati terfikir, balik kampung nanti tak payah susah-susah drive sorang. Jadi petang tu dapat la kami berbuka puasa sama-sama. Lokasi masa tu, ayam penyet kot. eheh! tak habis-habis nak lepas gian nak makan tempe.

Malam sebelum nak balik kampung tu, mula-mula planning nak gerak pukul tiga pagi. Tapi dalam kul dua belas lebih dah dapat call dari dia ajak tukar planning nak gerak balik awal. Haish! terganggu kejap tidur aku masa tuh. Mula-mula rasa macam berat-berat je mata nak bangun, tapi sebabkan kesian kat dia yang katannya asyik dok 'cerah mata' tu, so so aku ikutkan aje lah. Bangun-bangun, siap2 kejutkan adik cakap nak amik dia awal. Nak taknak dalam pukul dua kitorang bertolak dari KL after amik adik kat Ukay Perdana balik sama. Masa balik kampung awal-awal pagi tu feeling best gila beb. Hati girang tak tahu la nak cakap sebab masing-masing dok pendam nak balik kampung lama sangat dah. Dengan angin sejuk-sejuk sepoi pagi then kami sahur kat Hentian Tapah. Biasalah, hentian femes tu lagi. Memang ramai gila. Gila betul. Yang mat-mat minah-minah kel*ng pun sibuk je nak berenti menyemak kat situ nak menyahur sekali. haish! Pagi tu kami sahur makan nasik lemak panas-panas. Sempoi!

Masa tu exit tol dalam pukul 7.10. Tak perasan pulak kami dah terlewat sepuloh minit nak dapat diskaun tol hari raya. Dia la orang yang paling banyak dok merungut cakap rugi rugi rugi. haish! sayang sayang.. Sampai Kulim area jam lapan kot. Terpaksa hantar dia balik rumah dulu, sebab raya aku nak pakai kereta kuda ku tuh. After salam-salam bakal mak abah (ececeh) terus mintak izin nak balik. Bestnya dah lama tak balik, then tengok muka orang tua kita. Best kan ? Besstt! Dalam on the way balik tu, dah sampai Selama aku dan kereta nyaris-nyaris jugak nak terima padah. Ada kel*ng mabuk bawak lori dah langgar tiang lektrik tepi jalan. Aku betul-betul kat belakang lori masa tu. Nsib baik wayar letrik tu ada tahan tiang tu yang dah patah, kalau tak tak tahu la apa nasib aku dan kereta kuda aku tu. Alhamdulillah, Tuhan masih nak lindung hambaNya. After sampai rumah, peluk cium mak sekuat hati sebab rindu sesangat. Balik tuh, bersembang itu ini tak hingat. Hilang rasa letih buntut kematu semalaman dalam kereta. hehe! Pendekkan cerita, berbuka puasa last kat rumah. Mak bukan main lagi masak itu ini sebab anak dia balik. Oh! petang tu mak masak daging cicah, sup tulang, ikan bakar, daging masak hitam, rendang daging dll. Marvelous! air asam yang mak buat memang terbaik.

Hari-hari counting days nak raya, finally tibalah masanya jugak. Pagi tu, tak sempat nak ziarah pusara arwah abah. Cuma dapat sedekahkah al-fatihah je banyak-banyak tiapkali lepas solat. Pagi tu, rumah memang kecoh dengan anak-anak buah yang gila-gila comel lagi banyak akal lagi nakal-nakal tuh. Susah betul nak terima arahan. haish! Dalam banyak-banyak nak tangkap gambar famili di pagi raya, satu pun pic tak kena citarasa. Susah betul nak control budak-budak nih. Tapi takpela, bila lagi nak tengok rumah mak riuh rendah suara anak cucu kan. Walaupun bingit-bingit, tapi suasana tu tetap selalu dirindui ;)

Wee! suka amat gambar neh. Ekal & Cimi tengah main aci ligan Amer. Wahai anak buahku, cepatlah membesar sayang.

Gambar ni pun favourite jugak. Guilty gila anak buah aku di pagi raya nih. Dia rasa bersalah sebab tak puasa penuh. Duit raya kurang. lalala..

Babak sebabak yang setiap tahun tak penah tak mengalir air mata.

Bila masing-masing dah pasang mata 'panda', wajib tune mood happy ceria famili pulak. Time cemgini, tangan aku menghulur, tangan anak buah tersua-sua gembira.
'kan dah cakap raya tahun ni angpau mcik nipis sebab mcik nak hadiahkan kaurang pakcik baru. kan?kan?kan?' ;D


Ni pulak adik aku gagah mewarisi tradisi akak aku yang tak dapat balik raya tu. Bagi duit raya macam nak main cabutan betuah. Nasib la dapat duit raya berkepuk ke berciput. Haish!

Ouch! gambar raya memang bertimbun, tapi macam tak berbaloi-baloi pulak nak update bebanyak. Naseb baiklah camera tak pakai kodak dah sekarang ni eh. Budak-budak nih memang menguji kesabaran cameraman betul. Banyak gambar yang tak jadi. haish!

'Ramai dah cakap mcik berisi'. Ok fine. Merajuk!

Pendek cerita, raya pertama aku banyak habiskan masa kat rumah layan tetamu yang datang. Pegi beraya pun rumah sedara-mara depan belakang rumah jer. Petangnya, my sayang dan bakal famili baru nak datang beraya kat rumah. Alhamdulillah mak, abah, abg epi, abgchik, kakchik, abg, fifi, fikri, wani, sofia semua ada. Best sesangat. Seronok tengok diorang makan nasi impit kuah kacang mak. Laris!

Oh! update kali ni aku nak cerita panjang lebar tapi ada masa kena potong-potong cerita jugak. So, apa yang berlaku seminggu lebih kat kampung haritu takdelah aku nak cerita semua eh. Yang pasti menghabiskan cuti panjang kat kampung memang sesi terapi yang aku tunggu-tunggu.

Raya kedua, ingat nak jumpa member-member lama tapi malang pulak sebab masa tak mengizinkan hari tu. Sempat cik b.break dengan cik ros je sempat datang rumah pagi tu. Hari tu, memang kelam kabut sikit sebab nak pegi umah sedara lagi, then petangnya nak pegi beraya rumah bakal mertua. Mak abah buat open house rupanya. So kena pegi la kan. eheh! Aku dengan segerombolan famili aku sampai Kulim dalam pukul petang. Takde perkataan lain yang aku nak cakap selain BESTnyeee.. Tahun last beraya bujang. Insyaallah tahun depan, mesti raya aku bertambah meriah.

Selain tu, masa kat kampung jugak akak aku yang sulung tengah sarat mengandung. Tunggu masa je nak deliver. Nasib dia tak lahir time orang sibuk2 nak beraya aritu. Alhamdulillah, due date 13hb. Akak aku terpaksa masuk wad 14hb sebab dah over due. Lagipun suspek big baby. Tak boleh nak bersalin normal. Dua tiga hari jugak la kami berulang alik melawat kak ina kat hospital Kulim. Nak taknak abang ipar aku terpaksa sign surat kena operate and alhamdulillah finally kak ina selamat bersalin baby girl yang seberat 4.8kg. Lagi sikit nak sama berat sekampit beras. Gila kentang tak ? Produktif eh ? huhu! Apa-apapun syukur sangat sebab semua selamat. Baby pun sehat, comel lagi!

Anak buah yang ke-11

Nak dijadikan cerita, tak ingat dah hari apa lepas balik dari melawat kak ina kat hospital.. aku dengan mak satu kereta balik rumah macam biasa. Dalam dok bawak kereta tu, tentiba tayar langgar lubang. First time beb. Menggelabah la jugak sekejap. Nasib masa tu mak ada sekali. Tayar pancit. haish! Terus call abie, pastu call mr.penyelamat. Toktek-toktek dalam setengah jam jugak kot stuck kat tepi jalan. Cik buah hati pun sempat sampai jugak. Kesian tengok orang-orang yang aku sayang tu willing benar. Nak taknak, kena hantar kedai tayar jugak ganti itu ini. Dengan dok rasa panik tu, bawak kereta pun jadi dah tak betul. ish! Lepas ganti beli tayar itu ini, nasib mr penyelamat tolong bayarkan. Tq sayanggg! ;) Paling tragis sekali dalam on the way abie dengan sayangku tu follow dari belakang kereta sebab nak cari kedai repair tayar. Time tu jugak la nak hujan. Ujian betul. Kesian la tengok dua-dua yang naik motor tu kena hujan. Sungguh! terharu! kesian! serba salah! dll. Mesti kena ingat pengorbanan diorang nih. Janji!

Lagi buat rasa nak nangis berbakul bila malam tu, aku nak belek-belek camera tengok-tengok ada gambar orang tersayang ni. Tanya punya tanya rupanya anak buah aku yang snap senyap-senyap dalam kereta masa kejadian petang tu. ololoooo.. kesiannya kena hujan.

Okeylah diary, rasa macam nak bercerita laggi. Tapi mood nak menulis dah hilang tiba-tiba. Yang penting balik kali ni memang menyeronokkan. Rindu mak, rrindu sayang, rindu rumah, rindu adik beradik and banyak lagi lah yang aku rindu. Insyallah, ada rezeki nanti kena balik lagi sebab nak setelkan borang nikah aku pulak. lalala.. Btw, dokumen2 penting aku dah sediakan cuma nak kompile, sign and hantar je tinggal. HIV test pun dah buat. Alhamdulillah! Semoga Allah sentiasa permudahkan perjalanan hidup aku sekeluarga. Amin!

Memori List:

Puasa
Aidilfitri
Hari Keluarga Cherating
Aidiladha
Pernikahan
Bulanmadudiawanbirutiadayangmengganggu


psst: Masih mengira waktu even kad kawen tak siap lagi. Blurp!

Sunday, September 5, 2010

Dear diary,

Aku tengah mengidam nak makan stik. Lebih-lebih lagi stik Big Plate. Wahai kanda pujaan hati! cepatlah pulang! I wish i will keep you much longer soon..

Geram tengok ai eeehh ;))


Muslimah solehah menjadi idaman setiap Muslim soleh..


Wahai wanita tidak bertudung,
Sungguh cantik alunan rambut mu,
Bebas menggerbang kemas terikat,
Terserlah di bawah cahaya mentari,
Mentari dunia yang tak sehebat neraka,
Iaitu api yang kan membakar rambut mu,
di hari akhirat hari penentu,
maka hanguslah segalanya,
hilanglah cantik alun rambut mu,
tiada lagi yang menggerbang,
tiada lagi yang terserlah.
Oleh itu jadikanlah diri mu,
Sebahagian daripada wanita-wanita yang bertudung.

Wahai wanita yang bertudung,
Sungguh cantik alas kepala mu,
Ringkas pendek tersempang rapi,
Tersembul jambul tertutup dahi,
Terserlah lah bentuk tubuh,
Mengapa tidak dilindungi?
Rimaskah dengan tudung labuh ke dada?
Panaskah dengan pakaian sedemikian rupa?
Tidakkah kau ingat,
Kepanasan api neraka itu lagi hebat membakar,
Menjilat rentung kesemua mereka yang ingkar,
Mereka itu wanita yang tak bertudung,
Kau tidak ubah seperti mereka walau bertudung,
Oleh itu jadikanlah dirimu,
Sebahagian daripada mereka yang bertudung,
Bertudung labuh hingga ke paras dada.

Wahai wanita bertudung labuh,
Sungguh cantik terlindung rambut mu,
Sungguh ayu tertutup bentuk tubuhmu,
Yang terzahir jelas gaya kesopananmu,
Mengaburi segala yang tersirat di hati,
hanya diri sendiri yang menghakimi,
mungkin suci ikhlas kerana Illahi,
atau berdebu dengan sebab duniawi,
riak wajah nampak tawadhu’,
riak jiwa rupanya menunjuk-nunjuk,
alangkah ruginya andai benar begitu,
kerna azab masih tak terlepas dari mu,
serupalah sahaja diri mu ditunggu,
diseksa tidak ubah seperti wanita tak bertudung,
sama dengan mereka yang menyempang tudung,
oleh itu jadikanlah dirimu,
sebahagian daripada mereka yang bertudung,
bertudung labuh hingga ke paras dada,
tersemat jua bersamanya rasa taqwa.

Wahai wanita yang bertaqwa,
Andai kau telah sampai ke tahap ini,
Dengan akhlak mahmudah terpahat di hati,
Syariat islam sebati dalam diri,
Maka layaklah dikau mendapat ganjaranNya,
Yang dijanjikan di akhirat nanti,
Dan tatkala di dunia ini lagi,
Muslimah solehah kau digelari,
Menjadi idaman setiap muslim soleh,
Yang sukar sekali untuk diperoleh,

Wahai muslimah solehah pula,
Jadilah mukminah mujahidah,
Mujahidah yang akan menyeru,
Agar ditinggalkan dirinya yang dahulu,
Mujahidah yang akan berdakwah,
Agar diri dan umat berubah,
Mujahidah yang akan mengajak,
Agar islam kembali tertegak.

Dengarlah wahai wanita..
Sahutlah seruan ini..



psst: Selalu berdoa supaya Allah mengampunkan dosa-dosa kita yang lalu.

Saturday, September 4, 2010

Berita gembira menanti!

Oh diary, I can't wait for it!
Semoga selamat semuanya.

Dear diary,

Tadi kat office macam biasa setiap kali jumaat di bulan-bulan puasa ni ada tazkirah satu jam. Tazkirah yang semestinya tepati waktu. Sharp untuk satu jam. Ustaz tu orang Kedah dan sangatlah best bila bagi ceramah. Tadi kuliah tajuk Malam Lailatul Qadar. Banyak sangat ilmu yang aku belajar tadi sampai tersentuh hati yang comel ni. Ustaz cakap dalam sepuluh malam terakhir ni kita patutnya makin tingkatkan amal ibadat dan kukuhkan keimanan dalam hati. Banyakkan berdoa pada Allah. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kita.


اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ اْلعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mulia, Engkau menyukai ampunan, maka ampunilah kami.

Dari A'isyah r.a. "Aku pernah bertanya kepada Rasulullah, "Wahai Rasulullah, seandainya aku mengetahui malam Lailatul Qadar, apa yang yang sebaiknya aku baca?". Rasulullah bersabda bacalah : "Allahuma inni afuwun kariim tuhibbul 'afwa fa'fu'anna" (H.R. Tirmidzi)

Kat bawah ni ada lagi satu doa. Puas jugakla aku google youtube. Then terjumpa doa yang menenangkan jiwa ni. Even agak panjang, tapi sambil kita dengar sambil ikut dalam hati pun dah dapat pahala kan. Mari! Selamat beramal..

Friday, September 3, 2010

Miss part of my sunshine..

Dear diary,

Alahai comot-comot je anak buah aku semua ni kan. Rindu nak bergusti dengan budak-budak neh. Rindu nak layan karenah memasing. Rindu nak bertekak gaduh bila berebut makanan. Rindu nak tonton aksi terhegeh-hegeh yang super bumbum. Rindu nak bertempik dengan bebudak ni suruh kemas tempat tidur. Rindu dengar budak-budak ni gedik-gedik panggil 'makcciikk!' dan lain-lain lagi lah. Oh! Rindunyeee.. Raya tahun ni, bilangan kau orang makin bertambah. Kau orang sepupu-sepupu ni dah boleh tubuhkan kelab dua team main futsal dah sekarang. Jadi, raya tahun ni duit dalam sampul raya dah tak macam dua tiga tahun lepas lagi yer sebab mcik kau orang nak simpan duit untuk kawen. Tak lama lagi mcik hadiahkan kau orang pakcik eh. Wink!

Eh! yang over size sikit tu bukan anak buah ai ok.



psst: Kira masa untuk bertadbir yaya!

Thursday, September 2, 2010

Dear diary,

Macam biasa, taknak update panjang berjela cuma nak cakap hati masih ada saki baki sedih sebab buah hati tak tahu lagi bila boleh pulang. Sadis bukan main lagi. Tadi masa teresak-esak bual dalam telefon sempat lagi aku nyanyi lagu Fabulous Cat.

"Kosong hidupku tanpamu
Derita ku merinduimu
Lemah hati menginginkanmu"

Dia ketawa, cakap jangan sedih-sedih lagi.

Ok, janji tak sedih lagi. Esok malam pulak sambung nangis. Bye!




psst: Selamat berjuang untuk esok bbie.

Wednesday, September 1, 2010

Dear diary,

Tiap-tiap malam mesti nak layan cerita Syurgamu Ramadan. Walaupun malam-malam rasa mengantuk sangat sampai rasa lepas berbuka puasa terus nak tido, tapi hati cakap tak sampai hati nak tido terus. Mesti nak tengok jugak. Pastu nangis sorang-sorang sebab tak tahan sedih. Sedih la, sedih.

Jom! Jom! Bye! Bye!
:))

Tuesday, August 31, 2010

Oh Yes! Pink!

Dear diary,

A public holiday without my darling. Macam biasa, hari ni cuma lepak-lepak kat rumah jer sambil tonton tv, kemas bilik, main internet sampai lebam dan lain-lain. Bila dah mengadap laptop berjam-jam tanpa bayar satu sen pun ni, mesti nak jadi belogwalking tegar. Hari ni dapat satu update dari Wardrobe lagi. Best-best! Kalau nak tahu belog ni banyak jual blouse cara online. Dapat tahu belog ni pun dari Kak Mel. Maklumlah, macam yang aku cakap sebelum ni semenjak dua menjak ni aku masih lagi nak jadi pengumpul blouse muslimah yang ala-ala sopan menutup aurat gitu. Sweet and sejuk je mata memandang. Cik tunang pun tersangatlah menyokong aku hundred percent tentang pemakaian aku sekarang ni. Katanya bila dah dekat-dekat nak kawen ni, semua sudut kena jaga. Baik dari segi perangai, tingkahlaku, pergaulan dengan kawan-kawan pejabat, pemakaian dan banyak-banyak lagi lah. MESTI kena jaga. Takkan masih nak pakai baju yang ala-ala avril lavigne ? Eh! sejak bila plak aku dressup avril ni? simpang sungguh! Segala gaun-gaun bunga-bunga dalam almari tu boleh pakai tidur jep. Comel amat! Practise untuk perfect! Dari sekarang la kena start kan ? Bila lagi. Takkan dah kawen baru nak jaga itu ini. Hopefully aku nak yang terbaik untuk dia.

Okey, sambung balik topik blouse tadi. So tadi aku dah call Wardah for all the transaction everything. Memandangkan rumah cik Wardah tu dekat je dengan rumah Kak Mel, so after transfer duit terus suruh cik Wardah antarkan blose tu pada Kak Mel jer. So, kat opis nanti dah boleh dapat blouse baru. Yeah! excited nak dapat blouse pink yang super duper sweet tu. Wink! Nanti boleh la claim pada cik tunang sebab tak belikan aku blouse kat atas platform sana. Atas platform ada mall ker ? Huhu! Joking! padahal aku yang super cerewet sangat tak suka dia belikan sumthing tanpa aku belek-belek dulu. Kat bawah ni, antara blouses yang aku dah beli dari Wardah Wardrobe. Kalau ada sapa-sapa yang sedang mengumpul hobi macam aku sekarang ni boleh la jenguk-jenguk website dia key :))

Baju ni baru aku pakai last week masa detim berbuka puasa dengan cik tunang. Tak berkedip mata tengok aku dressup begini. Sayang nampak semakin matang katanya ;))

Ini blouse No.2 yang tak pakai pegi mana-mana lagi. Buat pakai pegi rumah bakal mak mertua raya nanti pun ok jugak eh. huhu!

Ecece! ini blouse yang paling bongsu skali aku beli dari Wardah. Lalala! excitednye nak sarung pakai!


Baiklah diary, sekian untuk kali ini. Ada masa akan diupdate lagi ok. Pada tunang kesayangan, selamat bekerja keras kat sana supaya dapat balik raya seperti yang kita rancang. I rela you jadi nelayan lagi daripada you jadi drebar teksi. Bye! ;))



psst: Copy and paste baju kat sini sebab nak buat promote free.

Dam dam dum! bunyi mercun!

Dear diary,

Bunyi mercun bukan main lagi kat luar jendela. Tadi, sempat laung merdeka dengan buah hati pakai telefon bimbit jer. Di ulangi, telefon bimbit! Semangat kan walaupun kita tak bersama. Semoga Tuhan sejahterakan bumi Malaysia kita.

SELAMAT HARI MERDEKA!




psst: Rindu nak nyanyi lagu Negaraku kat assembly sekolah.

Monday, August 30, 2010

Eh! lambat lagi ker?

Dear diary,

Oh! aku sangat-sangat menghitung hari. Menghitung hari untuk jadi seorang ibu. Ibu kepada babies yang comel-comel dan sehat. Ops! c/forward jauh sangat tu. Padahal masih menghitung hari untuk jadi seorang isteri. Tanam target yang amat benar dan nyata sekali. Aku nak jadi seorang isteri yang solehah, taat kepada suami tercinta. Insyaallah!



psst: Dah banyak kali baca bab Tanggungjawab Suami & Isteri.
Moga dipermudahkan urusan kami. Amin!

Friday, August 27, 2010

Dear diary,

Salam diary kesayangan. Lama jugak aku tak update belog memandangkan aktiviti harian yang agak membusykan. Makin nak berhari raya ni, busy kat tempat kerja bukan main lagi. Betul-betul kena tahan ujian. Kadang-kadang rasa macam nak goyang kaki kat rumah then bila check account duit gaji berkepuk masuk tiap-tiap bulan. Haish! bestnya! Dia.. pun sama jugak. Tak terkecuali dengan kesibukan kerja. Sekarang ni pun tengok bukan main lagi naik turun naik turun job. Walaupun kadang-kadang selalu nak merungut, tapi kena accept jugak dengan hakikat sebenar. Tabahlah wahai sayang..

Hari tu, tiba-tiba dia call dapat balik. Macam biasa aku ingatkan boleh la bercuti-cuti dua tiga empat lima atau enam hari. Tapi malang sungguh, belum sampai kl lagi dah dengar cerita kena naik job balik. Ujian la tu kan. So hari tu sempat berbuka sesama sekejap jer sebab esoknya dia dah kena standby balik. After seminggu tak berjumpa cik tunang then dapat jumpa.. alangkah happy nya. Rindu serindunya. Disebabkan dua tiga menjak ni asyik memasak je kat rumah, jadi sempat la merengek minta nak makan ayam penyet. Dasar keturunan jawa. Mulut sesekali nak makan tempe jugak katanya. hehe! Dia? nasib baik layankan aje. Nasib dia pun boleh layan jugak meal macam tu. Oh! btw, sebelum berbuka puasa tu sempat lagi aku buat spek baru. Sadis tengok spek lama yang dah totally out tak dapat pakai lagi. Satisfied la buat cermin mata tu sebab tengah ada sale. Tak sabar nak pakai buat kerja. Yaw!


Kemudian, malam nya kitorang tak bertarawih pun. huhu! Cuma menghabiskan masa di Bangi Kopitiam. Macam biasa aku jadi peneman setia pada si tunang berchating. Ini la naseb selagi tak kawen. Kalau dah kawen kan senang. Sesekali suami balik, cuma lepak-lepak kat rumah je. Buatkan air, main internet sesama, buat itu, buat ini. Best kan? Best! Best! Best! Cepatnya masa berlalu. Insyallah, balik nanti kitorang dah kena standby siapkan diri apa yang patut untuk documentation. Isi borang, HIV test dan lain-lain. Makin hari, hati semakin berdebar-debar menghitung hari. Macam ni la rasanya bila orang nak kawen eh. Now baru aku tahu. Semoga apa yang dirancangkan akan berjalan dengan sempurna. Amin!




Sunday, August 22, 2010

Dear diary..

Aku sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat

rindukan dia! rindu gelak tawanya. rindu pujuk rayunya. rindu omelannya. rindu bebelannya. rindu segalanya tentang dia. rindu ni hanya untuk dia..



psst: cik farmasi cik farmasi, ada ubat cegah rindu tak ?

Thursday, August 19, 2010

I'll be with you.. Loving you..

Dear diary,

Malam ni terasa awal pulak nak update belog. Baru sudah solat maghrib then terus gegas naik atas katil sambil bukak laptop sambil layan buletin utama. Alhamdulillah, tadi berbuka macam biasa. Aku main masak-masak lagi. Hari ni aku masak tomyam ayam plus udang. lalala! Best jugak menjak-menjak ni rasa rajin nak masak. Sebelum ni aku penah masak udang goreng kunyit, ayam masak kicap dan ada lagi lah, cuma masak sardin bulan-bulan puasa ni je belom. Maybe esok nak masak sardin plak kot. hehe! Hm, hari ni dapat kumpul 2 helai lagi blouse. Best sangat. Satu kaler coklet satu lagi kaler purple campur kelabu taik anjing. Thanks to kak Mel sebab offer that blouses. Tak sabar nak show off pada buah hati. Wink! Rindu sangat alahai kat dia. Bila nak balik neh.. Raya dah dekat. Daging tak beli lagi nak buat rendang. Ketupat tak buat lagi. Haish! (Tiba-tiba sengal budget dah berlaki :))

Alang-alang update ni, nak update sekali la masa last berbuka dengan dia Ahad lepas. Cerita dah basi tapi nak masuk dalam belog jugak. Hari tu baru kesempatan nak detim awal disebabkan esoknya dia dah kena pergi kerja. So hari tu keluar awal jenjalan sekitar Damansara. Pergi Ikea sebab nak usha-usha lampu-lampu. Waktu berbuka, kitorang dah set janji temu dengan Ifah and Bulat nak berbuka sesama.

Dah penat tawaf dalam Ikea then jumpa tempat rehat yang cool. Terus detim kat situ. hehe!

Kebetulan. bukak laptop ada wifi free dari Mcd. Pakcik ni yang laju searching sebab dah gian nak online.. Macam annoying plak ada cone kat situ eh.

Sebab kurang dapat layanan masa tu, so duduk termenung sensorang je la sambil fikir masa depan nak hidup bahagia dengan dia. ececeh!

Sementara tunggu jam petang so kitorang lepak-lepak kat situ je sebab masing-masing dah penat nak berjalan lagi sebab kalau dahaga takkan nak berenti rehat minum pulak kan. So toktek toktek sembang-sembang sambil masing-masing layan fb. Best tengok dia berchating dengan member. Ceria memanjang. Tak lama lepas tu terus gegas ke restoren Jom Santai. Naseb dah booking awal-awal. Banyak benar menu yang dia order. Nafsu-nafsu.. Bila sampai sana, dua belangkas tu dah sampai awal lagi. Alhamdulillah, berbuka sampai kenyang sebab lauk pauk menepati citarasa. Tomyam plus daging masak merah plus udang masak pedas plus telur bungkus plus kailan ikan masin plus tembikai laici satu jag kenduri kawen. Fuh! nafsu jin sungguh! huhu!

Tahun bila la nak jumpa minah ni tengok badan dia dah berisi. Cikkeding memanjang. hihi! Tunggu dia pregnant je lah kot.

Yang kiri sekali tu memang pandai membodek ;)) sayang benar aku kat dia.

Belangkas yang takde rupa belangkas pun. uhuk!

Yang ni pun belangkas jugak ker ? eheh! Alhamdulillah Ramadhan ni hidup kami lebih tenang dan bahagia. Syukur pada Tuhan, doa dimakbulkan. Tak sabar tunggu saat bahagia tu.

Malam tu after berbuka and bersiap everything, terus gerak balik sebab esoknya awal pagi lagi dia dah kena standby kat airport. Paginya, kitorang sahur sesama. Nak jadi cerita masa tu, bila bangun dari tidur kepala pening gila-gila. Tak tahu kenapa tentiba jadi macam tu. Bila dia sampai depan rumah nak amik aku sahur sesama, aku dah cakap awal-awal yang aku dah rasa tak sedap badan. Kepala pening, rasa nak meloya, sakit perut dan banyak cekadaknya lah pendek cerita. Tak sempat sampai kedai makan lagi aku terasa nak termuntah. Jawabnya, aku membuang sisa makanan semalam kat tepi jalan jer. Dah berzaman aku tak muntah then hari tu bukan main pulak. Haish! Hormon gatal taknak kasik dia pegi kerja kot masa tu. huhu! Finally, sahur aku pun ala kadar jer. Walau macam mana pun, dia tetap kena pegi jugak and walau macam mana pun aku tetap kena tabah setabahnya. Kepada kesayanganku, sampai syurga ku menunggu.. Semoga Tuhan mempermudahkan perjalanan hidup seperti yang kita rancang. Amin!


psst: Dapat banyak cuti untuk raya. Macam-macam dia planning..
psst: Tadi call mak kesayangan. Rindu nak makan masakan mak.

Tuesday, August 17, 2010

a week without him - part 6

Dear diary,

Hujan rintik-rintik kat luar. Sedapnya nak bawak bekal bunyi-bunyi hujan timpa atas atap untuk tidur nanti. Erm! sekarang, cuaca agak tak menentu eh. Sekejap panas, sekejap hujan, sekejap mendung.. Takpela, taknak kisah sangat and taknak merungut sebab itu semua kan kerja Tuhan. Sebenarnya tak ada apa sangat pun nak update malam ni tapi disebabkan bosan takde buat apa jadi blogging la sekejap. Tadi berbuka as usual berbuka dengan housemate. Semenjak buah hati kena kerja ni, so alamat berbuka kat umah je la kan. eheh! Tadi pun sempat jugak pegi bazar ramadhan kat sebelah rumah. Best betul tengok orang jual itu ini. Rambang bijik mata. Haish! Naseb nafsu tak galak harini sebab aku cuma beli laksa saje tadi.

*sigh!

Malam-malam macam ni rasa janggal pulak tak dapat calling-caling selalu dari dia. Apa dia buat kat sana eh ? Malam ni dah takde teman nak baca niat puasa sama-sama, sadis! Harap dia selamat everything kat sana.

Saturday, August 14, 2010

Entry Kemetot!

Dear diary,

Alhamdulillah, bukak puasa tadi dapat jugak makan murtabak even terpaksa ber'emosi sekejap dengan orang tukang jual murtabak tu. heh! Dasar 'goblok' buat kerja lembab. Naseb baik murtabak kau sedap.. fullstop

Ingatkan bulan-bulan puasa ni perut takde la nak mintak-mintak western meal yang satu ni, tapi disebabkan dasar masing-masing yang penagih McD tegar, then tadi layan berbuka puasa dengan ayam goreng and big mac. Haish!

Oh! lately syok pulak buat college pics nih. Wink!



psst: Always miss my Pendisturb!

Thursday, August 12, 2010

Cerita semalam..

Dear diary,

Sekarang waktu jam subuh. Kat tv sedang azan, kat luar masjid pun tengah azan subuh. Selamat pagi untuk semua. Alhamdulillah, syukur pada Tuhan sebab dibukakkan mata untuk teruskan hidup dalam bulan penuh keberkatan ni. Selamat menjalani ibadah puasa dengan penuh kesyukuran. Wow! agak cantik susun atur pendahuluan aku kali ni eh. ahah! Biasalah, kan bulan puasa sekarang. So, mana-mana pergi pun mesti nak cakap pasal puasa, berbuka puasa, bertarawikh dan lain-lain kan. Macam aku jugak, alhamdulillah semalam kan aku ada cakap yang dia dapat balik. Happy sangat. Actually dia dapat balik pun dalam keadaan curi-curi sebab kat sana pun dia masih dalam standby mode. Bila dengar cakap dia nak lari balik sekejap tu, hati rasa tenang sangat. Thanks sayang! Oh! semalam ajak dia jalan-jalan kat bazar Ramadhan. Orang ramai berpusu-pusu tak hingat kat Gombak ni eh. Itu belum cakap nak jenjalan cari makan kat Melawati lagi tu. Balik dari kerja semalam pun jalan dah start jem-jem bagai. Haish! Bila sampai bazar, as usual mesti nak cari murtabak. Meal biasa muncul kalau musim-musim puasa ni kan. Tapi takde rezki pulak nak makan murtabak semalam. So dapat beli air tebu, kuih muih, sebalut sosej and ayam percik jer untuk makan sesama dengan family. Sampai ukp pun dah dekat pukul tujuh. Sesambil tunggu waktu berbuka tu, puas aku main-main dengan anak buah, si nabilla. Ish2! makin nakal sungguh dah dia sekarang ni. Comel sungguh! Then masa bukak puasa tu, dengar cik buah hati yang bacakan doa makan (sayang..sayang..) dah lama tak puasa sebulan dah lupa doa berbuka puasa eh :)) Best-best finally dapat jugak buka puasa ramai-ramai. After solat then lepak jap semua, then balik terus sebab kesian tengok cik buah hati dah penat-penat mengantuk. Kesian.. Kepada si dia.. I love you soo much! Thank you so hard for your sacrificed and being me a perfect day!

Dear sunshine, You make me perfect!

Wednesday, August 11, 2010

Twinkle!

Dear diary,

Syukur alhamdulillah, Tuhan memakbulkan doa indah hambanya. Kan miracle akan muncul jugak tanpa kita duga kan.. Tadi, masa tengah asyik bekerja dapat panggilan dari kesayangan. Cakap dia dapat balik harini tapi tak lama. Hati betul-betul teruja. Teruja sebab puasa pertama dapat jugak berbuka puasa bersama. Syukur! Semoga dia selamat sampai Kuala Lumpur. Maybe malam ni kitorang berbuka puasa kat rumah kakak. Oh! happy breakfasting to all friends..



psst: Cant wait to see dia dan tshirt barunya :))

Monday, August 9, 2010

Dedicated this special song to my lovely friend, lovely dear.. Muhammad Hafizi Bin Ahmad

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along

And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I...I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
I know that deep in my heart..

Sunday, August 8, 2010

Dear diary..

So simple but i want it perfect! I can't wait for it.. ahah! ayat secara tiba-tiba terkeluar. Salam untuk semua. Lagi beberapa hari lagi kita akan menyambut ketibaan bulan Ramadhan. Sana sini, semua dah start bermaafan sesama sendiri jikalau ada salah dan silap. Aku ? tak terkecuali jugak mohon maaf jikalau ada salah dan silap tanpa sedar eh. Walaupun seronok dengan ketibaan Ramadhan, tapi kadang-kadang hati rasa sayu-sayu jugak sebab maybe first Ramadhan ni aku berbuka sensorang. Ah! taknak lah. Pertamanya cik buah hati masih diperantauan. Ecece! ayat manis pulak cakap diperantauan. Dia masih kena bekerja di sana. Masuk hari ni dekat seminggu dah dia kena outstation. Balik pulak belum tentu lagi bila boleh balik. Haish! Terpaksa bersabar sikit demi masa depan. Disebabkan dia takde di sisi, sebab keduanya ofkos kitorang tak dapat balik kampung. Tapi harap-harap sangat miracle akan muncul. Dia balik before Ramadhan. Hopefully!

Oh ya, semalam dapat jumpa member sekolah lama. Berzaman tak jumpa hampir tujuh tahun. Diulangi tujuh tahun tak jumpa ok. Memandangkan Puan Hanisah merangkap member aku tu dah jadi isteri orang then dah pregnant dua bulan pun sekarang ni, nak tak nak pagi tu terpaksa goda cik laki mintak permission untuk keluar. Pagi-pagi lagi Ifah dah message. Walaupun sebelum mintak kebenaran, make sure aku kena susun ayat cantik-cantik supaya aku dapat keluar. Alhamdulillah, pagi tu tentiba cik buah hati terbuka hati bagi aku keluar even kami jauh. Huhu! Dia bagi keluar pun sebab aku nak keluar dekat-dekat area Setiawangsa je. Cet! Bila dapat permission, terus roger Ifah tanda jadi. uhuk!

Dalam jam satu lebih jumpa Ifah kat Kem Setiawangsa, then tak lama lepas tu Nisah pun sampai. Wah! gila tak berubah muka and perangai masing-masing. Teruja sekejap tapi BEST! Bila jumpa tu terus keluar makan kat Jasco je. Maklumlah keluar dengan orang tengah pregnant, lain macam sikit eh. huhu! Hari tu, kami lunch kat Madam's Lim then borak itu ini sampai lebam. Masing-masing bukak cerita masing-masing masa zaman sekolah dulu. Rindu sangat. Pejam celik sekejap sangat masa tu berlalu kan. Bila makan-makan sampai kenyang, kena cakap TERIMA KASIH besar-besar kat Nisah sebab belanja. lalala! Lepas makan, kitorang tak jalan jauh-jauh pun, terus balik Kem then lepak-lepak kat rumah dia je sambil layan tv, layan tengok gambar pengantin, borak lagi dan lagi. Walaupun time tu sekejap je tapi sekurangnya mengingatkan kami zaman muda remaja dolu-dolu.

Thanks buddies. Friends never ending!

Thursday, August 5, 2010

laliluuu.. Semoga kita mendapat keberkatan dari Yang Maha Esa..

Dear diary,

Sedar tak sedar sekarang dah masuk bulan lapan. Maksudnya bulan Ramadhan pun dah hampir tiba kan. Alhamdulillah, semua puasa ganti aku dah selesaikan. Harap-harap dengan tibanya bulan Ramadhan nanti hati aku semakin tenang, nak jaga tingkah laku biar bertambah baik lagi, nak bertambah lagi menjaga solat dan berbuat baik dengan semua orang. Eh! ada lagi. Sebolehnya lepas ni aku akan try slow and steadykan layan perasaan dengan music-music kafir nih. haish! Ok, cakap pasal music, arini aku dapat satu lagu baru. Tak tahu la kau dah tahu belum penyanyi nih. Aku pun tak google habis-habis lagi mamat arab ni. MAHER ZAIN. Yang pastinya mamat ni bukan sedara kepada Anuar Zain ok. Actually, lagu-lagu yang dia sampaikan memang menenangkan jiwa. Banyak jugak lagu cinta-cinta versi ala-ala arabian sikit. Paling aku suka lagu kat bawah ni. Nanti boleh download banyak-banyak lagu dia buat halwa dj kenduri nanti. Insyaallah!




psst: Makin lama makin berdebar-debar. Haish! lambat lagi la..

Wednesday, August 4, 2010

Kan Indah Kalau Tak Keterlaluan..

Dear diary,

Tiba-tiba rasa nak terdiam sekejap. Mood nak mengutuk belum sampai lagi kot. Actually, aku baru je jadi blog walking dari satu belog ke satu belog. Totally, aku lebih suka dan tertarik bila baca belog perempuan yang pandai berfesyen, pandai bergaya, uptodate, smart dan lain-lain lagi lah. Bukan setakat di belog je. Usha-usha pictures orang dalam mukabuku pun aku suka. Nak-nak lagi bila perempuan yang bertudung, cute ala-ala sweet sour tu. Best! Sampaikan aku pernah berulang-ulang kali cakap kat cik tunang yang habit aku memang begitu bila dapat internet. haha! Mula-mula agak konpius jugak dia sebab aku suka tengok perempuan cantik kan. Dia ingat aku lesbian ke apa ? haish! Simpang tiga empat lima ok sayang. I sangat tersangatlah jamin yang I ni lurus :))

Sebab apa aku suka baca belog perempuan uptodate ? sebab aku suka tengok perempuan berfesyen. Suka la. Suka sangat. Suka tengok gaya dia fix and matchkan apa yang dia pakai. Yang pandai bergaya tu, memang la aku tak nafikan. Solute sekejap sebab banyak betul duit korang beli baju itu ini kasut ikut kaler baju then dengan macam-macam jenis beg yang kau pakai bla bli blu dan banyak lagi lah cekadaknya. Tapi bila berfesyen tu jangan sampai terover pulak ok. Rasa nak termuntah pun ada. Please la. Aku tahu itu hak masing-masing, tapi nak berfesyen biarlah berpada jangan sampai nampak kau macam perempuan SAKAI baru keluar dari gua. Ok fullstop taknak kutuk banyak-banyak.
.
.
.
.
.

Alahai Indah kan?

Tuesday, July 27, 2010

Back Home..

Dear diary,

Malam ni rasa happy sangat sebab dia selamat sampai tadi area jam 8 malam. Syukur alhamdulillah semua dalam keadaan selamat. Nampak dari luar pagar lagi tengok dia pakai tshirt yellowlight yang aku beli last week sama dengan shortpants sama dengan northface yang gedabak tu then aku pulak pakai blouse terquios yang baru beli haritu jugak. Rasa macam cute la pulak combine dua tone tu . So soo tele-match. haha! Rasa macam nak gigit kuku sekejap. Then tadi dia siap bawak balik keropok lekor plus keropok ikan kering sebabon banyaknya. Made in Terengganu. Huhu! Insyaallah weekend ni balik boleh bawak balik kat mak sekali. Mesti bertambah pangkat dia jadi menantu kesayangan my mom nanti. wink! Thanks sayang. Tadi dinner kat Big Plate Subang. Gila jauh tak makan ? Gila eh. Tak tahu nak search mana tadi, finally dia ajak makan situ. Special dinner malam ni sebab cik buah hati dah selamat sampai. Disebabkan jarak dari rumah ke Subang agak jauh la jugak, so sempat la perut ni berkeroncong hebat. Bila order then sampai menu, kami makan sampai senak perut. Puas hati even harga agak boom*. Insyaallah, tunggu duit berkepuk nanti nak ajak makan situ lagi. Okey diary, sampai sini dulu catatan hari selasa yang manis. Nak tidur dulu sebab esok nak bangun awal then pegi breakfast sesama sebelum pergi ke tempat kerja masing-masing. Good night my sweet dear. Good night diary!


psst: Tengah setting nak mimpi indah malam ni :)

Monday, July 26, 2010

Separa migrain dengan sawan kadang-kadang

Dear diary,

Aku cuma nak mengadu domba. Mengadu tentang isi hati. Entah kenapa kadang-kadang aku rasa susah hati, kadang-kadang aku rasa apa yang aku buat serba tak kena, kadang-kadang aku rasa happy yang teramat sangat, kadang-kadang aku rasa risau, kadang-kadang aku rasa macam janggal je, kadang-kadang aku rasa tak sabar dapdipdup, kadang-kadang aku nak jerit mintak tolong, kadang-kadang aku nak minum air suam banyak-banyak, kadang-kadang rasa nak shopping apa yang aku suka, kadang-kadang rasa nak cubit pipi dia sampai lebam, kadang-kadang rasa nak lari balik duduk dengan mak kat rumah, kadang-kadang rasa macam taknak keja, kadang-kadang rasa nak lempang je orang yang busybody, kadang-kadang rasa teringin nak jumpa kawan-kawan lama, kadang-kadang fikir nak kawen esok. Kadang-kadang macam nak ada witch bila twink** semua kerja rumah setel, kadang-kadang rasa nak rompak bank kat petronas depan rumah aku, kadang-kadang rasa nak ikat dia taknak pegi mana-mana, kadang-kadang rasa nak jelir lidah kat kau je.

WEK!
Good night diary.


psst: Dengar berita dia nak balik esok. Badabadoo!

Saturday, July 24, 2010

Usaha Tangga Kejayaan :)

Dear diary,

Alhamdulillah finally apa yang aku nak buat tercapai jugak akhirnya. Dari bulan lepas lagi aku try create merangkak-rangkak, itu ini, edit sana tak kena, edit sini tak kena. Tapi berkat kesungguhan aku, sekarang tepat jam 2.14 pagi aku baru je berjaya siapkan my wedding card sendiri. BEST! Ada dua version, purple and pink. Sama dengan tema wedding kami nanti. Ops! terlepas sudah. ahah! Tak sabarnya tunggu dia balik. Mahu show off dulu pada dia la.

Okey diary, aku sangat-sangat ngantuk sekarang ni. Mau tidur puas-puas sebab esok cuti sekolah. Eh! salah. Esok cuti pekerja. Esok nak rehat puas-puas kat rumah, bangun lambat, kemas-kemas rumah, layan tv dan tak lupa aku kena siapkan kerja pejabat. Good night diary. Will meet again. Bye!



psst: Lately coverage celcom kat rumah macam babun.

Monday, July 19, 2010

a week without him - part 5

Dear diary,

Hari-hari kegembiraan/kesukaan/keceriaan terbengkalai untuk seketika bila menjelangnya hari esok. Ku sangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. eceh! bermadah bagai pulak tengah-tengah malam ni. Bukannya apa cik diary, sebenarnya belum puas buah hati balik dari job last week.. tup tup siang tadi dia call dari office menyatakan bahawa dia terpaksa naik job lagi. Sambungan dari kerja-kerja yang terbengkalai previously. Aku ? puas ker tak puas ker terpaksa redha dengan kerja yang dilakukan. Demi masa depan yang lebih baik, insyaallah. Bila dia mula hilang dari pandangan untuk seketika, perkara biasa akan bertandang adalah kerinduan yang amat mendalam pada dia. Rindu serindunya..

Hari Pertama:
Alangkah girangnya rasa hati bila dapat tahu yang dia akan balik last week. Tunggu punya tunggu, petang tu alhamdulillah selamat sampai jugak cik buah hati ke tanah air. Ku sangka dia akan dapat cuti lama, tapi sangkaan menyimpang jua. Hari tu, dia sampai masa aku masih di kantor. Bila turun nak jumpa dia kejap kat basement parking, aku melonjak happy. Macam kau baru-baru bercinta. Au! Kesian tengok cik buah hati dengan beg-beg gedabaknya, dengan muka berminyak tahan penatnya dll. RINDU. Malam tu dinner sama-sama, tonton Twillight Saga Eclipse pun sama-sama. Best! Nasib baik Mr. Jacob Black tak menggugat cinta suci aku pada cik buah hati. hehe!

Hari kedua:
Memandangkan rumah aku tak jauh dari kawasan perlancongan tanah tinggi, jadi bila ada cuti-cuti oceanering.. rajin la kami hirup udara nyaman dan segar di tanah tinggi. Terapi betul setelah penat lelah bekerja keras. Lagi terapi bila setiap kali apa yang aku nak makan, akan dipenuhkan secepat mungkin. Apa ? TGI Friday ? ahah! takdela. Nasib mulut aku ni tak se'demand kau. Masa kat sana haritu, teringin pulak nak makan mcd sebab dah berkurun tak makan. huhu! RINDU. Rindu bila terkenangkan dia. My loyalty waiter. Blurp!

Indahnya bila hari-hari dilayan bagai puteri. Nak makan apa ada orang terbangkan sampai depan mata. Macam kau orang bercinta jugak la eh. Huhu! Nak tahu lagi ? aku memang pantang kalau tengok bila makan side order macam ni, si lelaki yang menyedap tunggu meja sedangkan si aweknye tu punyalah berbaris panjang tunggu turn order. Damn gila!

Itu dia. Kekasih hati aku sudah sampai. Kau nampak je garang, tapi hakikatnya hanya aku dan dia je yang tahu. ala-ala taman Rashidah utama gitu.

Sekadar pelengkap diri.

Nak tahu part mana yang aku suka bila masuk mcd ? yeah! here it is. Bila cakap pasal mcd, aku mesti akan mengidam-ngidam nak makan ayam goreng. Breast/Wing/Spicy. Itu memang perkara wajib. Kalau tiba-tiba hari tu nak makan benda lain, aku akan choose buntut baby (spicy chicken mcdelux). Kalau cik buah hati pulak, ofcourse dia akan makan big mc.

Bila perut kenyang, baru ada nafsu nak window shopping. Yaw! Bestnye jalan-jalan cuci mata. Comel je selipar tido tu eh.

Olo-olo. Time ni dah nak balik kot. Tak puas-puas lagi nak posing depan cik tunang. Wink!

Alhamdulillah, petang tu kami turun dari tempat peranginan dengan keadaan selamat. RINDU. Rindu nak spend time bersama-sama dengan dia lagi. Orang cakap, sebelum kawin semuanya indah kan ? Tapi, bagi kami walaupun bila-bila masa sekalipun kasih sayang akan tetap sama macam dulu, kini dan selamanya. Sape cakap masa tengah bertunang tu banyak sangat dugaan ? Tak sangat kot and mungkin segelintir je yang akan face dugaan tu. Tapi bagi kami, syukur alhamdulillah semua dalam keadaan lancar. Gaduh-gaduh kecik tu, accept je la kan.

Hari ketiga:
Hari seterusnya nak cerita bab jalan-jalan, makan-makan lagi. uhuk! Masa tu kan tiba-tiba ada hajat nak pegi KL Sentral. Kalau pegi KL Sentral macam biasa la aku macam dah takde keja lain bila pegi situ. Musti nak makan yong tau fu yang super duper marvelous kat foodcourt atas tu. Sesambil tu boleh tambah masa cuci mata lagi. Sebab kat sana kan banyak jugak jual tudung-tudung, baju, kasut etc. Daripada niat taknak shopping apa-apa cuma nak makan ytfu jer, tapi alih-alih terbeli jugak selendang tiga helai. Puas hati.. Kemudian jalan kat depan sikit, ada famous amos. Apa lagi bila dah dapat seru bau-bau cookies tu. Fuh! Sedap! Ada lagi, paling terkilan bila dah jumpa heel merah jambu yang aku berkenan, tapi takde size pulak. Yang ada cuma size 9. Gila keciwa!

Dishes kami masa tu. Aku makan ytfu, dia makan sotong kangkung. Love it! addicted sungguh!

Bila hari dah petang, baru ingat nak balik. Masa pegi KL Sentral tu, kitorang pegi balik naik train dari Kg Baru. RINDU. Lama gila tak naik train. Balik dari KL Sentral muka ada senyum-senyum sebab dapat selendang baru. wee!

Tak puas lagi tawaf-tawaf cuci mata, then after sampai Kg Baru, amik kereta then kitorang gegas ke another pit stop. Sebenarnya, masa tu Fifi ( adik cik buah hati) on the way balik KL. Dia suruh kitorang fetch kat Duta. So dalam kelapangan masa sementara tunggu dia sampai tu, apa lagi.. jalan-jalan sampai kaki tak boleh jalan. hehe! Tipu je.

Jalan-jalan then jumpa tshirt yang berkenan then terus cari fitting room then terus aku offer belikan untuk dia. Asyik aku je yang dapat free, dia pun musti teringin jugak sesekali cik tunang belikan eh. Fuh! budget macam duit dalam account berkepuk-kepuk. ghee!

As usual. No doubt!

Dalam jam malam, baru kitorang move to Hentian Duta. Ambik Fifi then bawak makan malam then sembang-sembang then baru hantar dia kat BMI. Totally, beberapa hari yang ada tu betul-betul dipenuhi dengan aktiviti yang HARMONI. ecece! Okey la diary, agak keterlaluan bila aku dah start nak addict balik berbloging. Kalau boleh mana ada gambar semua aku nak tempek eh. ahah! It's too late now. Gonna go to bed now. Blanket is waiting for me. Ada masa macam biasa aku akan sedaya upaya update perjalanan hidup ini lagi. Pada cik buah hati, aku akan sentiasa menunggu mu. Sampai syurga! :))
Bye diary! Good night!



psst: 1) Melebar-lebar pulak bila aku berblogging lately.
2) Dalam hati asyik nak nyanyi lagu sampai syurga je. haish!
3) Tak sabar tunggu dia balik.

Thursday, July 15, 2010

Team Building - Part 2

Dear diary,

10 July 2010
Pengalaman berada dalam hutan bersambung. huhu! Oke ini perjalanan hidup aku untuk hari ke-2 dalam program team building. Pagi Sabtu tu, as usual kami kena bangun seawal pagi yang boleh. Mandi-manda, siap-siap, solat everything then semua diarahkan berkumpul dalam dewan pada jam 7 pagi. Diulangi 7 pagi. Masa tu kami ditugaskan untuk jalankan task ke-2. En-en fasilitator cakap kami kena buat task dulu then baru boleh breakfast. haish! Budak asrama pun takde sampai macam tu eh. hihi! Dalam task ke-2 tu, kami kena fikir macam mana nak alihkan jongkong ajaib dari satu tempat ke tempat lain. Source yang ada cuma tali, pacak buluh and kayu. Masa tu pagi-pagi lagi dah perah otak fikir macam mana solution task tu. Sebab kitorang kena alihkan jongkong tu tanpa tersentuh dengan tangan then kena susun dalam bentuk segi tiga. Mesti korang tak dapat imagine macam mana task tu kan.. Fikir punya fikir finally dapat jugak solution dengan source yang ada. GREAT! time tu kumpulan kami dapat tempat ke dua yang berjaya siap dulu. Bangga sungguh dol! then after siap semua, kami gegas-gegas ke dewan untuk breakfast.

After breakfast then kami ada briefing untuk exercise seterusnya. Mencabar jugak bagi aku. Nak tahu ? jom layan gambar eh. Malas nak conteng menjela-jela..

Best tak cabaran kami ? ahah! pada sesiapa yang biasa naik turun panjat lompat bendalah ni mesti akan cakap easy man. Tapi bagi aku yang tak biasa-biasa ni memang tough la.

Ni macam biasa, mula-mula kami dapat briefing dulu dari yang pakar. Kapten Zainal kot tak salah aku nama dia. Memang funny and kelakar habis. Biasalah, benda camni mana boleh main redah je kan. Musti ada safety bagai. Memasing excited nak main panjat-panjat.

Kasik pose sikit. Tuan tanah biasalah, picture kena tempek lebih. huhu! Macam ikut tema and kombinasi plak aku time tu sebab nama yang dibagi untuk exercise tu ialah 'spiderman / spiderwoman' Time tu plak aku pakai tone biru merah. Macam mak spiderman la pulak. Chill!

Orang pertama okey. Diulangi aku orang pertama jejak tangga naik sampai atas. Kalau nak tahu aku ni sebenarnya dari zaman kicik-kicik dolu lagi memang kalau boleh ada aktiviti ke apa ke MUSTI nak yang awal-awal. Contoh masa aku sekolah dulu, mintak sangat kat cikgu nak kena check gigi awal-awal sebab rasa takut tu akan ada sekejap je. Bila dah siap kena check, then boleh takut-takutkan pada kenkawan yang lain. huhu! Sama jugak macam aktiviti ni. Aku mintak yang terawal sekali naik.

Hilang rasa ketakutan. Yeah! kawan-kawan kat bawah semua kasik support. Cool huh!

Sebelum kaki nak cecah plywood tu memang hati debar-debar gila dol! Tapi bila dah ada step langkah, semuanya smooth je. Alhamdulillah! Semua orang lakukan aktiviti tu dengan cukup sempurna. Best weh! Kau dah cuba belum ?

Kau tak percaya aku cakap BEST ? Kau tengok tak aku bagi thumb up tu, maknanya best la dol! Team building batch 2 kali ni semua nya cool-cool belaka sebab bos-bos semua habis diorang hantar macam batch pertama lagi. So takde la rasa kekoh sangat eh. Geng femfuan tak ramai cuma 12 orang je. So mana-mana pegi kena unite sesama.

After mission completed untuk exercise pertama. Now, kami dengar briefing untuk exc. kedua and ketiga. Kali ni agak mencabar lebih. Tengok cara Kapten brief macam mana. Dia cakap kalau salah skill boleh patah pinggang. Uhuk! ye ker ? aku tipu jep. Kau ditipu. Btw, time tu sebenarnya kitorang yang geng perempuan ni dah malas-malas nak memanjat lagi sebenarnya disebabkan skill kali tu seriau la jugak.

Tapi bila disogok supaya perempuan harus semangat wajar, then masing-masing bangun jadi SEMANGAT balik. Kali ni perempuan kena last-last skali tapi masih gagah berani.

As usual, empunya tuan tanah beraksi. huhu! Masa ni aku tengah istigfar banyak-banyak sebab exc kedua ni aku kena turun berjalan dari arah depan. Ketar lutut oit!

Cool tak ? ahah! even hati tengah kecut-kecut tahan rasa takut, tapi muka still maintain ada SENYUM! Jom belajar tak teh! tak teh!

Ini aksi untuk exc. ketiga. Bila tuan demo buat skill camgini aku awal-awal lagi angkat tangan surrender. huhu! Tak berani nak pacak kepala dol! pada si gadis yang berani buat aksi ni, aku memang tabik spring. Solute you all..


Okey, tamat untuk cerita tengah hari tu. Then, petangnya tepat jam empat petang kami mengadap misi seterusnya yakni mungkin separuh kemuncak dalam program team building ni iaitu CORPORATE WAR. Seperti aku war-war kan sebelum ni, task petang tu makin mencabar sebab kitorang kena berhadapan dengan gerilla/musuh/orang asli dalam hutan belantara. Diulangi Hutan Belantara. Kau pernah masuk hutan ? huhu! Petang tu, masa makan tengah hari, aku memang dah start tak lalu nak makan, minum etc sebab banyak sangat dok fikirkan kebarangkalian itu ini bila dalam hutan nanti. Haish! Tiba masa jam empat petang, aku bertolak dari kem ke suatu tempat yang kami surely tak tahu pun mana lokasi sebenar dengan gunakan sebuah bas. Memang tak cam langsung lokasi tu sebab keluar masuk jalan kampung then kiri kanan jalan dah start dengan pokok-pokok hutan. Fuh! Sampai tempat yang dituju, empat kumpulan kami berpecah. Kumpulan A diorang drop kat kawasan A. Kumpulan B drop kat kawasan B dan seterusnya lah. Btw, sebelum masuk hutan lagi kami dah bersepakat yang keempat-empat group kami akan bergabung sesama untuk dapatkan kembali bag ZULU. Kat situ, team work terserlah sudah.

Bila dipendekkan cerita kenangan ketika berada dalam hutan bermula dari jam 4 petang sehinggalah jam 8 pagi keesokan harinya memang saat-saat penuh cabaran/dugaan/rintangan dll. Banyak yang aku belajar tentang kehidupan. Dari situ aku dapat bersyukur dengan nikmat Allah yang melimpah ruah sekarang ni. Kalu diingat balik masa dalam hutan dulu, nak makan pun susah. Nak masak, source terhad. Then, aku mula fikir macam mana dengan askar-askar zaman dulu-dulu pertahankan tanah air kita. Sanggup hidup mati untuk pertahankan tanah air. Bila fikirkan balik, kitorang punya Corporate Wargame ni semuanya atas conduct by fasilitator. Kami kena selalu berjaga-jaga dengan musuh/orang asli yang akan menyerang kami pada bila-bila masa saja. Main bom-bom pulak pakai air soya yang diperam sampai busuk. Itupun aku dah rasa takut masuk hutan bila kena serang musuh. Macam mana la dengan askar dulu dulu eh. huh! time tu barula aku rasa nak hargai wira-wira negara kita. Solute banyak-banyak pada arwah atuk sebab dia dulu askar melayu.

Antara pengalaman lain yang aku tak boleh lupakan ialah first time main masak-masak pakai solid fuel plus dapur askar dalam hutan. Alhamdulillah, team aku merupakan team yang pertama lagi sekali sampai ke check point. Itu pun atas bantuan/beli maklumat dari fasi yang follow kami. Sebabkan masa tu dah dekat pukul 7 maghrib, kami masih lagi tercari-cari jalan mudah untuk terus sampai ke check point. Finally, kami ambil keputusan untuk beli maklumat arah jalan je dari fasi then diorang tunjukkan jalan yang betul. Haish! Nasib jugak, kami kumpulan pertama yang sampai sebelum hari betul-betul gelap. Masa tu dalam hati masih lagi dup-dup, istigfar tak sudah-sudah. Sebab kita ada dalam hutan tempat yang kita tak kenal plus maghrib-maghrib lagi pulak kan. Sendiri mau ingat la. Jaga behave.

Bila sampai tu, kami terus pasang khemah memasing. Aku cari kayu-kayu kering area dekat-dekat tu je sebab nak tambah-tambah masak nasik, masak air then buat unggun api. Masa tu masing-masing dahaga gila-gila. Bila aku, kak fadzila and ila siap je masak air then buat air teh o, berebut-rebut semu orang minum. Even air teh kurang gula then siap bau asap lagi tapi semua main belasah je minum. hu! Then bila dah rest sikit, kitorang mula main masak-masak plak. Sempat pulak siap masak nasik, sardin and meggi lagi. Even nasik ada bau-bau asap then hangit sikit plak tu, even meggie aku rasa dah kembang-kembang semangkuk, tapi semua tu takde hal. Asal perut kenyang. BEST! Dalam jam 7.30 hingga jam 8.30, baru kumpulan lain sampai ke check point. Fuh! Alhamdulillah lagi la sebab kumpulan aku masih lagi bernaseb baik. Bila kumpulan lain yang baru sampai tu baru terkebil-kebil nak pasang khemah, kumpulan kami dah relax-relax makan maggie sambil sapu minyak halang nyamuk hinggap kat badan. Masa tu rasa lega gila.

You know what diary, masa aku dengan kak fadzila tengah sedap layan maggie cicah sardin tin masa tu, kami dapat signal yang kumpulan orang asli akan serang kami. Masa tu semua group dah bergabung untuk serang musuh. Masa tengah huru hara tunggu serangan dari orang asli tu, aku boleh sedap lagi dok suap-suap maggie padalah orang lain dah stand by bom masing-masing kat tangan. hehe! memang manis betul kenangan time tu. Last-last tak tahu la jam pukul berapa time tu, kami kena serang. Masing-masing berterabur cari pokok-pokok untuk cover diri. WARGAME bermula. Seram sejuk jugak aku dengar orang asli dok bising-bising cakap loghrat diorang terasa macam itu semua bukan MAINAN ataupun COBAAN. Terasa macam semua tu macam betul-betul KEJADIAN. huhu! Paling tak boleh handle bila diorang bersuara Kenak Duduk!! Kenak Duduk!! Maknaknya sapa-sapa yang dah terkena bom kena duduk sebelah tempat asing. Masa member-member aku yang lain tengah syok berperang, aku ambik jalan mudah sembunyi dalam hammock. Kau tahu hammock tu ape ? aku pun baru tahu bila masuk team building ni. haha!
Disebabkan masa dalam hutan aku tak bawak camera gedabak besar aku tu, then search cik google jumpa plak cik hammock. Aku panggil buai askar je. So situasi aku masa tu lebih kurang dalam picture ni la. hehe! pura-pura mati. Last-last aku tak kena tembak. Syukur banyak-banyak lagi. Berjaya jugak tricks aku masa tu.


Then bila semua yang dah kena bom kena bawak duduk depan, then yang mana yang tak kena tembak dengan bom kena duduk sebelah. Masa tu aku yang pura-pura mati tu pun segar bugar bangun dari buai askar. Cheated kan ? huuhu! Tapi takpela walaupun aku diketogerikan lari ketika berperang, tapi dengan IQ yang aku ada, aku tak kena tembak. Rupa-rupanya bila dikumpul yang mana yang tak kena tembak, member-member aku yang lain semua buat tricks yang sama. Ceh! sungguh-sungguh hampagas!

Dipendekkan cerita lagi, bila semua kawan-kawan dah mati kena tembak kononnya, kami yang hidup kena selamatkan diorang dengan beli nyawa pakai DAMRA. Tak logik eh. Masa tu semua kumpulan bergabung, kira-kira duit dalam akaun sebab nak tebus nyawa member-member yang dah kena bom tu. Malangnya, duit kami semua tak mencukupi. Nak taknak, solution pertama yang nak kena buat.. aku dan member yang tak kena bom tadi kena face dengan orang asli mintak nego supaya nyawa diorang ditebus plus kami kena ingat dan dapatkan ZULU. Masa tu puas gila kami pegi kawasan orang asli tu nak mintak nego. Tapi fail. Kalau misi kami berjaya time tu then berjaya dapatkan balik ZULU, kami tak payah lagi bersusah-susah stay dalam hutan. Tapi disebabkan misi kami pada malam tu tak berhasil plus orang asli tu ajak berperang lagi etc, so kami terpaksa bermalam dalam hutan. Memori lagi. Masa tido tu pun rasa susahnya nak lena sebab khemah yang kami pasang tu ikut sempat je dipasang. Akar-akar kayu menjela. Gila sakit badan nak tido. Fuh!

Finally, keesokan hari kami bangun seawal 6 pagi lagi. Masa tu, sejuk beku tak ingat. Aku siap pakai baju berlapis-lapis lagi. Nasib masa tu aku spare bawa baju cik buah hati. Rindu terubat sikit bila pakai baju dia. warming! warming! uhuk! masa awal pagi tu aku siap bertenggek depan unggun api dengan Ms Ting. Rasa lega sekejap. Then dalam pukul 6.10 tu after kemas-kemas khemah everything then kami keluar dari check point sebab nak serang orang asli lagi. Battle in the final la kononnya. Nak berperang habis-habisan untuk dapatkan ZULU. Akhirnya pendekkan cerita lagi dalam pukul 7 macam tu kami berjaya dapatkan beg ZULU. Orang asli kami berjaya tewaskan. BEST! BEST! Bila kami berjaya dapatkan ZULU tu bermaksud mission kami berjaya then boleh balik. Dalam perjalanan balik tu, pagi-pagi hirup udara segar dalam hutan, redah paya kecik, redah kebun getah dan macam-macam lagi la. Kenangan lagi bila kami sampai ke satu kawasan orang asli tu, kami disambut oleh C.E.O kami iaitu MR.OJ dengan isteri dan anak-anak sambut kami yang bertungkus lumus berjaya keluar dari hutan awal-awal pagi dengan tak mandi masing-masing sambil ada breakfast nasik lemak plus roti bakar etc. Mana dapat tengah-tengah kampung tu tak tahu la. Orang asli yang masak kot. haha! Hantam jela labu dan yang paling penting semua tu memang kenangan manis buat aku yang tak mungkin dilupakan sampai bila-bila. Boleh cerita kat anak cucu nanti. Insyaallah! :))



bersambung..
(kalau rajin)