Wednesday, December 21, 2011

Update pantas!

Dear diary,

Penat jugak rasanya tengok rumah yang masih lagi macam tongkang pecah tu. After barang2 loading kat rumah sendiri haritu, kerja-kerja cat rumah terpaksa kena hold dulu sebab ada banyak benda lagi nak kena touch up. Fuh! bila masuk rumah sendiri, terasa mak ai! luasnye.. Jenuh la aku nak main kejar-kejar dengan Rayyan nanti bila dah duduk kat rumah tu. Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak duduk kat rumah sendiri. 

Tapi buat masa ni, aku dan husband still lagi lepak-lepak rumah MIL. Lagipun husband dah nak naik job. Tak sempat lagi nak kemas-kemas rumah. Insyaallah, lagi dua minggu dia balik baru boleh start kemas-kemas rumah. Harini, husband akan hantar aku balik umah mak, then terus tembak pergi Terengganu. Haish! sekejapnye dah masuk 2 minggu. Rasa macam baru je cik husband balik bercuti.

Bila tengok lilipie, Rayyan dah nak masuk umur 4 bulan. Alahai, cepatnye masa tu berlalu. Tak sabar nak lihat Rayyan membesar dari hari ke hari depan mata. Rayyan semakin aktif sekarang tau. Banyak betul dah akal dia. Nantila aku update entry khas unyuk Rayyan ok.
Now, depan rumah ada cina kristian mati. Start dari malam tadi, then pagi ni diorang asyik nyanyi-nyanyi je. Macam seronok plak diorang ni bila ada kematian. HAISH! Lekpe lekpe la.. MIL dan balik dari pasar. Will update soon. Bye diary :))


Monday, December 19, 2011

Days before leaving..

Dear diary,

Bila ada pertemuan, pasti ada perpisahannya. Bila datang, pasti jugak akan  ada yang kita tinggalkan. Selamat tinggal Kuala Lumpur.. selamat tinggal Sri Gombak.. selamat tinggal Global Globe.. selamat tinggal kawan-kawan seperjuangan yang lain. Selamat datang ke Kedah! Kedah negeri aman. Insyaallah.. Berat rasa hati dengan penghijrahan aku ni. Tapi demi masa depan aku sekeluarga.. aku gagahkan jugak. Syukur alhamdulillah, perpindahan pagi tadi berjalan lancar. Lori datang pukul 9.30 pagi then terus angkut barang masuk dalam lori. Disebabkan keadaan rumah yang super duper berhabuk, so awal-awal lagi husband suruh aku and Rayyan kuar rumah. Senang sikit diorang nak angkut barang. Then tadi, call makcik sewa umah lama untuk say goodbye. Nasib baik jugak dia ada kat rumah. Ada jugak tempat aku lepak jap.

Let me say goodbye to..

Say Goodbye to home sweet home, Sri Gombak

Kadang-kadang rasa cepatnye masa tu berlalu. Terasa macam baru lagi aku dan husband tercari-cari, survey sana.. survey sini nak sewa rumah. Akhirnya after married, kitorang terus masuk rumah sewa baru in Disember 2010. Terlalu banyak kenangan pahit manis suka duka aku dan husband kat situ. Even rumah tak besar.. tak kecik.. tapi ia bagai syurga bagi aku sekeluarga. Seronoknya hidup berdikari. Tak ada yang mengganggu. Dari awal Januari aku disahkan hamil.. kat rumah tu jugak la Rayyan Aiman membesar dalam perut dari sehari ke hari. Rumah yang terlalu banyak kenangan indah bersama.

2 days before delivery. 21st August 2011

Akan merindui saat-saat ini. Bila husband ada kat rumah, aku ada remote control pintu pagar. Pegi kerja, balik keja ada orang tolong bukakkan pintu pagar. Best tak? Dari Rayyan dalam perut.. sampai la Rayyan kena kendong. Hari terakhir husband hantar aku pegi kerja. hehe!

Tak lupa jugak nak say goodbye to auntie sebelah rumah merangkap owner rumah. Eventho kadang-kadang rasa bengang jugak kat diorang sebab bela anjing, taik bersepak.. eventho parking kereta suka hati je depan rumah orang.. tapi aku still nak say goodbye to her. Baik hati sebenarnye auntie ni.. :)) Pic taken last day before leaving..

Say Goodbye to GGMSB team
"Pengorbanan seorang ibu mendidik dan menjaga anak-anaknya tidak akan sia-sia. Allah akan memberi kelapangan baik dari segi dunia atau akhirat. Zaman kecil anak-anak kita tidak boleh diulang lagi. Hanya masa itu saja untuk tangan dan hati ibu bersama. Insyaallah ibu akan dapat ganjaran yang lebih hebat lagi"  - Kak Noor
Text dari sahabat merangkap seperti mak sendiri betul-betul menusuk kalbu. Lepas ni mesti aku akan sentiasa rindukan gelak tawa Kak Noor yang tersangat la sporting tu. Bila nak pegi toilet, tak sah  kalau tak bersidai dulu kat workstation beliau. sok sek sok sek itu ini. Then baru puas nak buang hajat kat toilet. heee! (enough! takut nanti terlebih touching pulak)

Hari-hari terakhir aku di GG bersama kawan-kawan cukup bermakna. Tak sangka ramai jugak yang sayang. hehe! Perasaan sebak bila bersalaman dengan diorang, hanya aku je yang tahu. Plus bila berpelukan dengan Kak Noor, bukan main sebak lagi dia. huhu! Bila tengok dia nangis, jadi aku pun mula nak nangis sama. Haish! Even keja dia asyik lukis drawing jer, aku harapkan satu hari nanti dia akan terbaca entry ni.Kak Mel pun sama jugak. Banyak nasihat yang dia bagi kat aku start sebelum kawin, lepas kawin, sebelum dapat anak, lepas dapat anak and macam-macam lagi lah. Will miss them tighty! Tak lupa jugak pada kawan-kawan yang rapat dengan aku. Kena sebut habis nama-nama diorang nanti ni. huhu!

(Azmin, Aidil, Murni, Ida, Kak Mel, Umi, Miss Ting, Tan, Siti, Miss Wong, Miss Angeline)

Last Thursday at GG. Dapat makan free sponsered by big bos, Mr Liew. Malangnya dia takde sekali time tu. Maybe takut over budget lunch kot sebab tu dia cabut lari awal-awal. hehe! erm.. Lepas ni pening kepala la click aku yang sorang tu nak take over semua keja yang aku tinggalkan. Neways, to all of them.. good bye friends. Insyaallah, panjang umur ada rezeki kita akan berjumpa lagi. Take care Contract Depart! Moga korang bekerja lebih keras untuk dapat job baru :))


Say Goodbye to beloved friends

 (Lina, Kak Dila, Eza, Farah, Farasya, Nisah, Ida, Kak Mel & baby Rayyan, Kak Ina dan Kak Noor)

Friday lunch hour. Sebenarnya Plan Kak Mel nak buat makan-makan ni masa hari Khamis tu lagi. Tapi memandangkan aku dah book hari Khamis tu untuk budak-budak Contract, so dengan diorang kena post makan-makan pada hari Jumaat.  Lepas dari naik keja after cuti panjang, aku dah jarang makan dengan diorang sebab kena breastfeed Rayyan tengahhari. Banyak benar gosip-gosip tak dapat diupdate. huuhu! To all.. miss you so much! Pada yang berdoa pada aku sekeluarga.. terima kasih banyak-banyak.. Pada yang memberi kenangan, terima kasih tak terkira. Thanks for all. Hope kita akan jumpa lagi lepas ni. Insyaallah..

 Nak selit gambar little Aiman yang makin cheeky cheeky wow wow nih! ;p Penghijrahan ini hanya kerana dia.  Be a good son my boy..

Banyak jugak dapat gift dari kenkawan tanda perpisahan. Thanks all dan ini diantaranya. Sungguh bermakna, sungguh terharu, sungguh bernilai. Apa-apapun, little Rayyan pun dapat hadiah jugak. hehe! welcome meeow!

AND Now, say welcome back home for us. Semoga kehidupan aku sekeluarga bertambah baik lagi after this. Pada diri sendiri, happy to be a fulltime housewife.. Insyaallah..


psst: Entry yang dah lama diperam. hihi!

Thursday, December 15, 2011

Baby Cute Contest!

Tiba-tiba rasa tertarik nak join contest ni sebab penyertaan adalah diadili secara manually dari pengadil sendiri bukannya main sape dapat like paling banyak dia menang..Aku first time main contest-contest kat blog ni sesaja cuba nasib. Kalau ada rezeki Rayyan, ada la kan.

Baby Cute Contest!



Syarat -syarat penyertaan :

1. Terbuka kepada baby yang berumur dari 1bulan ke 2tahun.
2. Sila Letakkan banner contest di sidebar blog anda dan entry anda.
3. Anda hendaklah menjadi Follower blog BAJU BABY ATAS RAK.
4. Buat entry tentang contest ini dan link back ke entry ini.
5. Sertakan sekeping gambar sahaja dalam entry anda.
6. Terbuka kepada anak sendiri/ anak saudara / adik anda.
7. Anda dikehendaki menwarwarkan hadiah yang bakal dimenangi didalam entry anda.
7. Sila nyatakan nama anda,nama baby dan tarikh lahir baby.
8. Anda mesti TAG sekurang-kurangnya 4orang untuk join contest ini.
9. Tinggalkan link entry anda di kotak komen.

Dengan ini saya mempertaruhkan photo my precious boy untuk contest kali ni.

Nama: Muhammad Rayyan Aiman Bin Muhammad Hafizi
Tarikh Lahir: 23hb. Ogos 2011
Nama Ibu: Shahidah Binti Mat Hassan

Hadiah untuk contest ni pun wow! wow! jugak. Nak tahu hadiahnye.. jom kita usha tengok sikit..


Hadiah yang bakal dimenangi :

Pemenang Tempat Pertama (owner blog) :

jika pemenangnya lelaki,
Akan menerima SEHELAI T-SHIRT HATE HERO.
jika pemenangnya perempuan,
Akan menerima SEHELAI DRESS + SEHELAI SHAWL.


Pemenang Tempat Kedua (owner blog) :

jika pemenangnya lelaki,
Akan menerima SEHELAI TSHIRT BAND untuk peserta lelaki.
jika pemenangnya perempuan,
Akan menerima DUA HELAI SHAWL untuk peserta perempuan.

*pemenang hanya seorang*
*kalau perempuan dapat hadiah untuk perempuan..dan sebaliknya...harap maklum*


Pemenang tempat pertama (baby) :

Akan menerima 2HELAI ROMPERS + 2 PASANG BURSHA + 1PASANG TIGHT


Pemenang Tempat Kedua (baby) :

Akan menerima SEHELAI ROMPERS +1PASANG BURSHA


Tarikh tutup :: 8.Februari.2012

Dengan ini saya ingin menjemput semua mama-mama di bawah untuk join contest ini :))


Friday, December 9, 2011

Mode: Before leaving.. banyaknye event weekend ni. pheew!

Botol susu yang super duper hot!

Dear diary,

Last weekend aku ada pergi Baby World sebab nak tambah lagi koleksi nursing bra plus extention bra. huhu! Maklumlah, sejak-sejak breastfeeding ni.. nursing bra amat penting sekali. Mudah dan senang untuk dikendalikan. (Mudah dan senang tu similar kan?) Bila searching-searching tengok saiz then proceed beli. Jalan-jalan lagi tengok kat area nursing wear terus nak jerit OMG! banyak pulak update stok cantik-cantik. Haish! time pergi sendiri-sendiri ni la banyak pulak yang berkenan di hati. Haritu masa masuk dengan husband takde pulak yang berkenan. Niat memang nak rembat satu, tapi bila fikir balik baju tu kain melekat la pulak. Tak sesuaaai.. Kalau boleh sekarang ni dah taknak la pakai baju ketat-ketat. uish! sebelum ni pun takde la ketat pun eh. hehe!

Jalan punya jalan lagi lepas tu terpandang bendalah ni. So cute! macam kelakar pun ada. Sesuai benar kot kalau sumbat kat mulut Rayyan Aiman. hehe! sebab kecik-kecik lagi dah pandai memilih taknak minum pakai botol susu. Bila tengok je botol susu ni kat Baby World, hati takde la rasa gundah gulana sangat sebab fikir negatif kenapala anak aku taknak pakai botol.. rupanya banyak lagi bayi lain yang tak suka pakai botol. Sebab tu, sampai ada orang yg boleh cipta botol sebegini rupa. hihi! Tak boleh bayangkan la kalau aku suap puting ni kat Rayyan then dia refuse nak minum jugak... mesti dalam fikiran budak kecik tu dia akan cakap.. ''mama jangan tipu Rayyan yeeee" . Pada sesapa yang nak hadiahkan baby botol susu yang super hot ni boleh la visit ke facebook babyworld ataupun serang sendiri ke babyworldshop. (Iklan tanpa berbayar :))


Comel tak? comel tak? Kalau Rayyan tengok puting ni mesti dia pun malu-malu nak hisap. huhu!

Sekali tengok harga RM89/bottle. Terus aku parkinsoooonn!

Tips kurangkan muntah di awal kehamilan

Sharing is Caring

Tip-tip penting untuk kurangkan loya dan muntah semasa hamil

... “Morning sickness” atau muntah-muntah ialah masalah yang biasa berlaku dikalangan wanita hamil. Ia boleh berlaku bila bila masa. Kebanyakkan bermula seawal 6 minggu pertama dan berakhir pada lewat 16 minggu. Walaubagaimanpun, terdapat segelintir dari wanita yang hamil mengalami masalah ini sehingga ke peringkat akhir kandungan.

Punca yang tepat terhadap masalah ini belum diketahui secara jelas, tapi kemungkinan besar ia terjadi disebabkan oleh kehadiran hormon-hormon dirembeskan dalam kuantiti yang banyak diawal kehamilan.
Morning sickness bukan sahaja boleh menganggu kehidupan harian wanita yang mengandung, tetapi ia juga boleh memberikan bahaya kepada ibu dan anak yang didalam kandungan.

Morning sickness yang teruk boleh menyebabkan wanita kehilangan bendalir tubuh yang banyak, dan kehilangan zat galian akan memberikan kesan kepada bayi sekiranya ia berlaku dalam jangka masa yang lama . Bayi mungkin akan mengalami kekurangan berat badan, tidak membesar secara normal kerana kekurangan zat-zat penting yang diperlukan untuk tumbesaran bayi.
Jadi, sekiranya anda mengalami masalah muntah muntah secara berlebihan, anda harus berjumpa dengan doktor dengan segera.

Tip-tip untuk kurangkan simptom

Kepada wanita yang mengalami muntah-muntah ringan dan sederhana anda boleh mencuba untuk amalkan tip-tip ini

* Minum 10 gelas air sehari untuk mengantikan bendalir badan yang hilang dan juga mengelakkan sembelit
* Jauhkan dari bau-bau yang tidak menyenangkan yang boleh menyebabkan anda muntah. Beritahu suami dan saudara dan rakan-rakan di tempat kerja tentang bau-bauan tersebut.
* Hindarkan diri dari wangian
* Sekiranya anda rasa loya, asam boleh mengurangkan rasa loya.
* Legakan perut dengan memakan makanan berhalia. Hidu lemon lemon atau minum jusnya
* Sekiranya masih mempunyai anak yang kecil, pastikan diaper anak dikendalikan oleh suami atau pembantu rumah.
* Sekiranya memerlukan perjalanan jauh melalui udara, tundakan tarikhnya. Anda tentu tidak mahu merasa loya disebabkan oleh perjalanan yang bumpy atau bau dari makanan, ataupun dari wangi dari penumpang sebelah.

Previously 1st month morning sickness January'11 @ Cherating. Sweet moment inside!


source: PIIMC

Tuesday, December 6, 2011

Hari ini..

Dear diary,

Hari ni aku balik tengah hari macam biasa. Bila sampai rumah tengok Rayyan tengah seronok main-main dengan achu. Bila tengok botol susu, Rayyan tak banyak pulak minum susu harini. 1 oz jer. Alahai anak bujang aku tu. Tak lapar ke dia harini.. nak bersembang.. nak main-main jer kerjanye. huhu! After dah lunch semua baru pujuk-pujuk dia minum susu lagi. Kali ni, baru dia mau. Mengantuk sama.. Bukan main lagi dia menyusu. Lapar-lapar.. tapi taknak mengalah. Akhirnya tadi Rayyan pun terlena atas riba. Bila tengok Rayyan sedap tido, automatik aku pun rasa mengantuk gila. Ades! Malas betul nak balik opis tadi.. mata mengantuk sangat. Yaw!

Hari ni jugak aku start to wear heels since pregnant and delivery baby. Feel sooo weird sebab bila pakai asyik nak tengok bawah jer. Rasa tapak nipis macam tak pakai kasut jer. Haish! ;p

Hari ni jugak belum dapat call dari husband. Selalunya time pagi ada je dia wakeup call subuh dari sana.. tidak pun time aku siap-siap nak pergi kerja dia akan call. Tapi hari ni takde pulak. Maybe banyak sangat dia kerja malam tadi ataupun line tak clear kat sana. (kena fikir positif selalu :))


psst: Rindu suami. Bye!

Memberi nama yang baik untuk anak

Sharing is Caring

Kebiasaannya, sebelum seseorang anak lahir ke dunia, ibu dan bapa sudah berkira-kira untuk mencari nama yang sesuai untuk anak yang tersayang.

Mencari nama yang baik bukan untuk mendapat pujian atau untuk melambangkan status sosial dan seumpamanya. Tetapi ia adalah satu ibadah yang dituntut oleh agama. Abu Dawud telah meriwayatkan dari Abu Darda' RA. katanya, Rasulullah SAW bersabda:

"Sesungguhnya kamu semua akan dipanggil dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu pada Hari Kiamat, maka perelokkanlah nama-nama kamu."

Memperelokkan nama bermaksud memilih nama yang selari dengan tuntutan Islam. Memilih nama perlu ada tujuan. Bukan sekadar untuk memudahkan panggil atau untuk menggabungkan nama ibu dan bapa serta datuk-datuk dan nenek-nenek, bahkan ia berkaitan dengan soal pembentukan peribadi anak itu. Bukankah panggilan itu mengandungi doa? Setiap orang yang memangilnya, dikira membuat doa untuknya.

Jika seorang anak itu namanya 'Mujahid' yang bermaksud seorang pejuang atau orang yang berjihad, setiap orang akan memanggilnya dengan gelaran pejuang. Secara tidak langsung dia didoakan untuk menjadi pejuang pada jalan Allah SWT.

Sebaliknya jika seorang itu dinamakan dengan nama 'Hazan' yang bermaksud berdukacita, setiap orang akan memanggilnya sebagai seorang yang sedang sedih dan berdukacita. Secara tidak langsung pangilan demi panggilan itu boleh memberikan kesan kepadanya.


Nama Yang Tidak Baik

Malangnya hari ini, terdapat segelintir masyarakat yang kurang mengambil berat soal nama. Ada yang memilih nama yang kelihatan indah tetapi hakikatnya tidak mempunyai apa-apa erti, atau lebih malang lagi ia membawa erti yang negatif.

Mereka suka nama-nama yang nampak moden seperti Natasya, Zana, Susan, Hyfa, Dayanty atau seumpamanya. Lebih menyedihkan lagi, jika nama-nama itu ditiru atau diambil nama-nama orang kafir. Ada juga yang menggabung jalin nama ibu dan bapa. Mereka lakukan tanpa mengambil kira maksud gabungan perkataan itu.

Contohnya, ibu yang bernama Safrina dan bapa bernama Ihsan, anaknya diberi nama Safih Insan, yang bermakna 'Manusia yang Bodoh'.

Kadang-kadang nama yang digabungkan itu menjadi panjang tanpa sebarang erti seperti Nor Sajamifulah Niruszam atau seumpamanya.

Terdapat dikalangan ibu bapa yang cuba memberikan nama yang baik tetapi mereka tersilap langkah, contohnya meletakkan perkataan Abdul atau lebih tepatnya 'Abd yang membawa maksud Hamba dengan perkataan lain selain nama-nama Allah seperti Abdul Muhammad, dan Abdul Musa.

Ada juga yang silap dengan hanya meletakkan perkataan Abdul untuk anaknya. Jika mahu ringkas mereka sebenarnya boleh menggunakan nama Abduh yang bermaksud Hamba-Nya.

Kadang-kadang terdapat ibu bapa yang mahu menggunakan kreativiti dengan menamakan anaknya sempena sesuatu peristiwa atau tempat sehingga menjadi janggal seperti Mohd Felda, Nor Malaysia, Saiful Johori, Mohd Toyota, Siti Sukom dan seumpamanya.

Mereka sebenarnya menjadikan anak-anak mereka mangsa ejekan sepanjang hayat. Jika bapa tersilap memilih nama, maka sewajarnya dia berusaha agar nama itu ditukar kepada nama yang lain.

Rasulullah SAW pernah bertindak menukar nama seseorang dengan nama yang lebih baik.

Al-Termizi dan Ibnu Majah meriwayatkan daripada Ibnu Umar RA bahawa Sayyidina Umar bin Al-Khattab RA mempunyai seorang anak perempuan namanya 'Aashiah (Penderhaka), maka Rasulullah SAW menukarkan namanya menjadi Jamilah (Yang Cantik).

Sebaik-baiknya para bapa merujuk kepada para ilmuan atau sekurang-kurangnya membelek buku-buku panduan sebelum memilih nama yang sesuai untuk anak.

Ingatlah bahawa nama itu adalah identiti terpenting bagi seseorang manusia. Kesan pemberian nama itu bukan terhenti setakat di dunia sahaja bahkan melarat sehingga ke akhirat. Oleh itu, menjadi kemestian kepada para bapa untuk memilih nama yang baik-baik.


Nama Yang Baik

Rasullullah SAW menganjurkan agar anak-anak dinamakan dengan nama-nama yang mempunyai maksud baik atau dinisbahkan kepada orang yang baik.

Bapa-bapa boleh memilih nama-nama Rasul seperti Hud, Nuh, Ilyasak dan lain-lain; atau nama para sahabat seperti Mus'ab, Mu'az, Talhah, Zubair, Handzalah dan lain-lain; atau nama para 'ulama' seperti As Syafie, Al Bukhari, As Subki, Al Andalusi, Al Tabari, Al Nakhai'i, Al Zamakhsyari, Ibnu Qayyim, Ibn Taimiyyah, Al 'Izz dan lain-lain.Mudah-mudahan anak itu, dapat menghayati kehebatan tokoh-tokoh silam lantas menjadikannya sebagai ikutan.

Antara nama yang afdhal ialah nama yang dinisbahkan kepada nama Allah, tetapi dimulai dengan kalimah 'Abd.

Nama-nama Abdullah, Abdul Quddus, Abdul Jabbar, Abdul Qahhar, Abdul Fattah, Abdul Mu'izz dan lain-lain adalah contoh bagi kategori ini.

Di samping itu para bapa digalakkan memilih nama-nama yang mempunyai nama indah dan seboleh-bolehnya tepat dengan nahu Arab.

Contohnya nama Saif bermakna pedang, tetapi nama Saiful tidak mempunyai apa-apa makna kecuali jika disandarkan kepada perkataan lain seperti Saiful Islam yang bermaksud Pedang Islam. Sebaik-baiknya juga nama yang dipilih itu menepati kesesuaian jantinanya.

Kesimpulannya, ibu bapa yang akan menyambut bayi perlu membuat persediaan awal sebelum tiba masa kelahiran. Persediaan seperti, membanyakkan bacaan al-Quran, berzikir dan bertafakur serta mencari nama yang sesuai untuk anak perlu diutamakan. Sebagai pendidik, ibu dan bapa tidak boleh mengambil lewa soal-soal ini. Ingatlah, apa yang disemai hari ini, itulah yang akan dituai esok hari.


psst: Tiap-tiap hari panggil Rayyan Aiman 'Pintu Syurga yang Bertuah'.
Semoga dia menjadi anak yang baik di dunia & akhirat. Amin!

Monday, December 5, 2011

Friday, December 2, 2011

Happy 1st Anniversary

Dear diary,

Pejam celik dah setahun aku dan suami berkongsi suka duka hidup berumah tangga. Masih segar dalam ingatan 26/11/2010 aku dan suami telah selamat diijab kabulkan. Syukur pada Allah kerana telah ketemukan jodoh yang terbaik buat aku. Banyak cabaran, dugaan, suka dan duka telah kami harungi bersama. Hidup berdikari.. Itulah yang kami cari. Kini 26/11/2011 telah pun berlalu. Belum tiba masanya, kami telah dianugerahkan seorang permata hati yang sangat comel. Terima kasih Tuhan atas rezeki dan amanah yang telah Diberikan. Tak akan kami sia-siakan amanah itu. (fullstop ayat bunga :)

Memandangkan tarikh tu suami dah kena pergi kerja, jadi 1st Anniversary in advanced la jawabnye. Mulanya terfikir nak buat kat rumah jer. Sebab kesian pulak nak bawak Rayyan dinner malam-malam kat luar.. tapi last-last proceed jugak nak bawak dia sekali makan kat luar. Sebelum masuk kedai, for sure kena bagi Rayyan kenyang-kenyang dulu takut nanti dia meragam. huhu!

Malam tu decided nak makan stik, waduh! dah lama aku mengidam nak makan since after delivery. Jadi malam tu.. suami ikutkan aje anak tekak isteri tercinta :) . Even dinner without candle light.. tapi dengan kehadiran si kecik.. dah cukup melengkapkan dan menyerikan lagi makan malam kami.

Simple cake but soo delicious. Trust me! hehe! husband paling berhantu makan kek ni :))

Cahaya lilin merangkap hadiah tak ternilai di hari ulang tahun yang pertama kami.
Hai hensem!

Mama Rayyan punya gambar harus tempek jugak kat sini.. hihi! Stik sangat superb! sangat recommended! yaw!!

Abah Rayyan yang dah tak sabar nak makan. Gendang gendut tali kecapi kenyang perut senang hati. Pheew!

Belum sempat nak jamah sampai habis.. bos kecik pun dah mula nak merengek. Mana buleh jadi kan tengok mama and abah dia sedap melantak masing-masing.. dia kena duduk senyap-senyap je dalam stroller. Bila Rayyan dah taknak duduk diam.. abah sepantas kilat angkat Rayyan. Haish! Kalau bab anak kesayangan dia tu.. memang cepat je dia nak angkat. huhu! Boleh la aku layan makan stik baik punyee.. Bila dah kena dodoi dek abah, Rayyan pun terlena. Then abahnye boleh la sambung makan balik..

After makan and borak itu ini.. kami terus bertolak pulang ke sarang. Happy 1st Anniversary sayang..

Wednesday, November 30, 2011

Masih berlatih pakai botol..

Dear diary,

Hari ni lunch hour mcm biasa kena balik rumah susukan bos kecik. Bila sampai rumah tengok dia sedap lagi tido. Alahai syg mama.. Mula-mula xsampai hati nk kejutkan. So, dapatla lunch kt rumah tadi dgn aman.hehe! Dari aku balik sampailah ke pukul 1.30 rayyan still lagi sedap tido. Last-last terpaksa kejutkan dia jugak. Banyak jugak dia menyusu td. Alhamdulillah, lega tangki susu dh kosong. Huhu! Tak sempat nk main lg dia dh sambung tido balik. Haish! Kuat betol anak bujang aku tu tido. Dan yg paling menggembirakan aku ialah, sejak 2 hari ni rayyan dh buleh minum susu pakai botol. Susu yg aku perah pagi td adala dlm 3oz habis rayyan minum. Syabas anak mama. Hopefully dia xmemilih lg lepas ni. Nk layan karenah dia xnk botol, kena lah bersabar skit.. pheew!

Rezeki Rayyan Aiman. Alhamdulillah!

Modal seringgit seposen untuk entry ini..

Dear diary,

Rasa rindu sangat pada encik suami. Sejak ada Rayyan, bila bukak entry asyik nak cerita pasal bos kecik jer. Cerita husband macam disisihkan sekejap. hehe! Nak counting days tunggu husband balik macam lama lagi pulak. Next week la baru start counting days. Bila dia takde, hari-hari dapat call sekejap-sekejap jer. Limited betul nak berhubung. Haish! Tapi, nasib baik jugak la sekurang-kurangnye dapat bertanya kabar masing-masing. Husband bila call.. 1st yang dia tanye mesti pasal Rayyan. Kadang-kadang sentap jugak aku. huhu! (Main-main jer) Rindu sesangat la tu sampaikan kalau boleh nak suruh aku update photo dalam fesbuk hari-hari gambar anak dia. Hari-hari bila call dia akan pesan benda yang sama.. jaga Rayyan baik-baik.. bawak kereta elok-elok..kunci semua pintu dll. Ades! rindu sangat la..rindu... Ada masa nanti akan diupdate 1st anniversary kami ok.. Bye diary!

Tuesday, November 29, 2011

beloved!

Belongs to mama & abah

Friday, November 25, 2011

Tips melayan suami

Sharing is Caring

Kehadiran suami di rumah merupakan satu rahmat kepada setiap isteri. Hanya isteri-isteri yang menderhakai suami sahaja menganggap kepulangannya suatu yang dibenci kerana dibebani dengan berbagai kerja dan tanggungjawab. Amat malang sekali jika ramai lagi isteri-isteri yang masih bersikap sedemikian. Hilanglah matlamat perkahwinan di mana isteri sebagai penenang dan penyeri rumahtangga. Di bawah ini dinyatakan cara-cara berhadapan dengan suami.

1. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya.

2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka menjawab. Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami. Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak tahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri. Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf. Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki.

3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar, jangan cepat merajuk. Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan. Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri. Sengaja dihentak-hentakkan kaki meraung sekuat hati meminta simpati dari ibunya.

4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam). Pilihlah hari-hari yang terbaik iaitu hari Isnin, Khamis dan Jumaat.

5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung di hatinya. Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya.

6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati. Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya.

7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan kemas dan cantik. Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa. Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga.

8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi. Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi.

9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak, dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah. Sekiranya suami ingin dilayan hendaklah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar keatas setiap isteri kecualilah jika suami kita meredhainya.

10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bapa maka mintalah izin darinya terlebih dahulu. Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang-wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan isteri tidak dapat apa-apa. Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri.

11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah. Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya.Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan salah satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt.

12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk. Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu. Air panas elok disimpan di dalam termos supaya memudah dan menjimatkan masa kita. Kalau boleh sediakan kuih-kuih ringan seperti karipap, cucur, bubur, apam ataupun biskut kering. Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.

Akhir kata hendaklah isteri sentiasa menghormati dan memuliakan keluarga suami. Bersikap ramah-tamahlah dengan keluarganya dan bersabarlah di atas segala tindakan mereka jika ada yang bertentangan dengan syariat. Di sinilah peranan isteri untuk berdakwah kepada mereka tetapi biarlah berhikmah dan kena caranya agar setiap tindak-tanduk kita dikasihi dan dihargai oleh mereka seterusnya menjadi menantu atau ipar yang dicontohi akhlak, peribadi dan ibadahnya.




Source: Tentang Cinta

Thursday, November 24, 2011

Lunch hour for breastfeed. I like :))

Dear diary,

Lunch hour macam biasa, tepat pukul 12.30 terus capai kunci kereta dalam beg nak balik rumah. Alahai anak bujang aku macam tak berapa sehat. Akibat kena cucuk semalam. Start dari malam tadi lagi badan dah start nak panas. Terus aku bagikan dia ubat deman yang doc bagi then pakaikan dia cool fever. Wah! relax jer dia sebab sejuuk jer dahi. Tapi nasib baik jugak dia tak meragam, even badan agak panas jugak..tapi dia ok-ok jer. Alhamdulillah, still boleh nak ajak-ajak sembang.. still nak gelak-gelak. Thanks Allah. Malam tadi jugak Rayyan tido awal. Maybe mengantuk sangat la tu. Bila dia tido awal, ada chance la aku godek-godek lappy apa yang patut tanpa gangguan. hihi!

Sampai je rumah tadi tengok dia still tido. Terus kejutkan sebab aku balik pun tak lama. 1 jam jer. Bila dengar je suara aku, terus dia bukak mata. Cool fever yang aku letak pagi tadi pun still sejuk lagi. Bila dah bukak mata, terus aku upahkan dia susu. Huhu! lapar betul Rayyan. Minum punya la banyak. Jadi bila pam susu simpan untuk dia tadi pun jadi sikit. Susu tak sempat nak proses lagi :)) . After susukan Rayyan, bagi makan ubat, tukar pampers everything terus balik opis.

Fuh! Lama jugak nak habiskan notis ni. Tapi best jugak sebab datang keja dengan hati relax-relax jer. Semua claim untuk bulan 11 aku dah setel. Dah hantar ke account pun. Tinggal nak hand over sikit-sikit je pada click. Syok jugak. Datang opis main internet. Terrrbaaaaik :))

 Hug & Kiss Rayyan Aiman


psst: Hadoi! ayat tunggang langgang. Haish!

Cuti-cuti abah, mama & Rayyan - Genting Highland

Dear diary,

Salam untuk semua. Dah lama tak update pasal holiday kan. Actually last-last week, adalah pertama kalinya aku dan husband bawak Rayyan pergi jalan-jalan ke Genting Highland. Memang niat dari awal lagi bila husband turun job and before kitorang moving, dia nak bawak kami jalan-jalan. Apa lagi.. mama rayyan la yang paling excited sekali. Disebabkan lokasi tersangatlah dekat dari rumah, so kitorang decide naik tengah hari then turun before malam.

Bila sampai je kat puncak.. macam biasa la.. sejuknyeee. Rayyan pulak tak sempat nak carikan dia sweater lagi.. alamatnye main bungkus Rayyan pakai selimut aje la. Huhu! Tapi nasib baik jugak anak bujang aku tu kuat budaknye. Nasib baik tak deman.

Beberapa jam kami habiskan dengan jalan-jalan sambil window shopping jer kat sana. Macam biasa bila dah keluar tu tak sah kalau tak carikan baju untuk bos kecik. Akhirnya dapat jugak dia sepasang tapi abah Rayyan pun taknak mengalah. dia pun nak dapat jugak selai dua tshirt. Haish! Sayang.. sayang.. dan yang paling bestnye baru nak masuk kedai baby, Rayyan dah start meragam nak menyusu. Terpaksa la cari tempat baik-baik punya untuk susukan dia. Hehe! Kan best kalau semua shopping complex macam jusco, ada tempat untuk menyusu. Kan senang. So masa tu, Abah Rayyan la yang jadi pak guard cover aku. Best-best. Bila Rayyan dah kenyang.. barulah sedap nak cuci mata. Yeah!

Dalam pukul 5, after solat semua baru kitorang gerak turun. Sebelum tu terpaksa pusing-pusing cari kereta kat parking tak jumpa. Haish! Masing-masing ingatan dah tak kuat. Letak kereta kat mana.. cari kat mana.. huhu! Semua salah cik husband.. konon-konon ingat sangat bila aku suruh note kat henset. Alih-alih buleh lupa jugak. Geget dia!

 ..unforgettable ♥ memories..

Wednesday, November 23, 2011

Rayyan Aiman 3 months

Dear diary,

Oh yeah! sila lihat lilipie. Rayyan Aiman sudah tiga bulan. Syukur alhamdulillah, dia semakin sehat dan mudah nak dijaga. Hari ni aku ambik half day sebab nak cucuk Rayyan 3 bulan. Surprised! berat Rayyan dah 6.6kg. Huhu! sehat dan bembem anak bujang aku tu. Tadi masa jumpa doctor baik-baik jer dia and bila kena cucuk je, steady.. takde nangis-nangis dah. Agaknye dia dah mkin berisi.. sebab tu bila kena cucuk pun dah tak terasa sangat. hehe! Tadi after balik dari klinik terus susukan Rayyan.. then bagi makan ubat.. then terus dia terlena. Kesiann anak mama. Mesti mengantuk lali dek ubat tadi. Sekarang ni pun, dia dah normal berak. Kalau tidak masa awal nak masuk 2 bulan, dia makin kurang berak. Risau jugak den. 

Bila tinggalkan dia kat rumah, mesti rasa rindu-rindu nak balik jumpa dia. Memandangkan lately Rayyan tersangatlah peramah bertegur orang.. nak bersembang.. buat senyum-senyum.. buat muka nak mengorat.. dan macam-macam lagi. Kalau boleh tiap-tiap masa nak duduk sebelah dia jer. huhu! bestnye fulltime housewife. Can't wait for it.

Dan ada perkara yang menggembirakan jugak bila aku timbang berat kat klinik tadi. Berat semakin turun.. Oyeah! o yeah! (sambil joget-joget cucuk langit ;p) Support for breastfeeding! Thanks Rayyan sebab dah kurangkan berat badan mama. Love u baby!

 Bila mama nak dapat gambar Rayyan tengah senyum ni?

Tuesday, November 22, 2011

Rayyan Aiman 2 months

Semakin cerdik dan bijak..

Thursday, November 17, 2011

Peranan suami jika isteri mengandung

Sharing is Caring

Berita tentang kehamilan isteri pastinya menggembirakan suami terutama bagi yang pertama kali menjadi bapa. Namun senyuman lebar itu saja tidak cukup untuk membantu isteri yang hamil. Suami juga perlu memainkan peranan supaya isteri dapat menjalani tempoh kehamilan dengan mudah. Sebelum anda merungut dan mengelak, anda perlu tahu bahawa tuntutan ini sebenarnya... disokong oleh kajian ilmiah dan bukannya hasil konspirasi ibu hamil

TRIMESTER PERTAMA

Masa penuh emosi

Ketika hamil terdapat banyak perubahan berlaku kepada tubuh isteri dan yang paling menonjol adalah perubahan emosinya. Sebabnya adalah kerana kadar estrogen dan progesterone di dalam tubuhnya berubah dan ini tidaklah menghairankan mengapa mood ibu yang hamil sering berubah-ubah. Jadi sebagai suami anda mesti pandai pengatur peranan ketika itu supaya bayi anda dapat dilahirkan dengan selamat.

Perkara yang dialami pasangan

- Sering mual dan muntah terutama diwaktu pagi ( morning sickness )
- Lekas penat dan mudah mengantuk
- Mungkin tiba-tiba meminta atau menginginkan sesuatu yg aneh misalnya makan rojak pukul 2 pagi…( sabar..! sabar..! sabar..! angguk angguk geleng geleng… )
- Emosinya cepat berubah,menangis dan berasa tertekan tanpa sebab yang jelas.

Perkara yang boleh suami lakukan

- Buatkan isteri anda berasa tenang supaya dapat berehat dan tidur secukupnya, contohnya mengusap lembut kepalanya .
- Bersiap untuk menghadapi ujian untuk mengukur betapa besarnya cinta anda kepadanya. Jangan terkejut jika dia meminta sesuatu yang aneh di tengah malam,kalau mampu apa salahnya memenuhi permintaan ibu kepada anak anda!!
- Tunjukkan rasa bahagia terhadap janin dalam kandungannya. Sapaan seperti “ Baby sedang buat apa, usik mama ye “ boleh menjadikan satu sokongan mental yang menyenagkan hati. Selain itu ibu hamil perlukan kasih sayang dan perhatian lebih daripada biasa.

TRIMESTER KEDUA

Masa-masa bahagia

Inilah masanya ibu boleh menikmati waktu kehamilan. Anda tidak begitu terseksa berbanding tempoh trimester pertama. Waktu ini juga ibu akan dapat merasai gerakan kecil si anak dan juga waktunya suami akan mula merasakan peranannya sebagai calon ayah!

Perkara yang dialami pasangan

- Emosi lebih stabil dan morning sickness makin berkurang
- Ibu hamil mula rasakan gerakan anaknya
- Merasa bahagia dengan kehamilan
- Cukup selesa dengan keadaannya sehingga timbul keinginan menikmati hubungan intim ( khabar baik buat suami ! )

Perkara yang boleh suami lakukan

- Teruskan sikap penuh pengertian. Ibu hamil masih mengalami perubahan emosi yang berkailan dengan kehamilannya.
- Seboleh mingkin dampingi dah hantarlah isteri tiap kali bertemu doktor
- Ajaklah dia kembali menikmati hubungan intim

TRIMESTER KETIGA

Takut dan cemas

Perkara yang dialami oleh isteri

- Semakin dekat dengan hari bersalin,biasanya isteri akan semakin takut dan cemas
- Merasakan penampilannya tidak menarik kerana perubahan bentuk fizikal
- Sering mengeluh sakit, sengal,nyilu dan berbagai rasa tidak senang pada tubuh terutamanya pada punggung dan bawah perut kerana bayi semakin membesar
- Mengeluh kerana sukar tidur kerana perut yang membesar menyebabkan tidak selesa untuk berbaring ( bayangkan ada orang sedang mengeletek anda didalam perut ketika anda tidur ..kadang2 dia menendang tak kira masa terutama ketika ibu sedang berehat…jika kita bergerak,bayi kan diam sebab pergerakkan kita membuai bayi didalam perut tetapi apabila ibu mula berehat dan tidur..bayi akan semakin aktif)

Perkara yang boleh suami lakukan

- Bantu pasangan untuk mengatasi rasa cemas dan takut untuk menghadapi proses bersalin. Misalnya dengan mengalih perhatian dengan mengajaknya berbelanja keperluan bayi ( huh!!! Bab shooping ni,tengah sarat pun sanggup naik turun tangga shooping komplek….)
- Pujilah isteri anda bahawa dia tetap cantik dan menarik ( ramai orang yang menjadi bertambah cantik dan berseri2 apabila hamil )
- Bantulah meringankan berbagai keluhannya dengan mengurut belakang isteri
- Bersiaplah untuk membantu dan menemaninya pada masa isteri sukar tidur. (Jangan teruskan menonton bola)

Keadaan pasangan anda tidak sama seperti apa yang dialami oleh isteri teman anda, kakak atau nenek anda ketika hamil kerana tubuh setiap wanita adalah berbeza-beza begitu juga dengan reaksi dan perubahan tubuh. Apa pun terjadi,bulatkan tekad untuk mendampingi isteri tercinta melalui saat ini.


psst: En suami, sila ambil perhatian :))

Wednesday, November 16, 2011

Testing!

Dear diary,
Tengah hari tadi balik rumah macam biasa sebab kena breastfeed si kecik tu. Eh! Rayyan aiman ada gelaran baru kt umah. Dia dah jadi 'bos kecik' memandangkan gaya dia lately dh macam bos kat rumah..org sibuk buat keja rumah,dia relax je bersandar baring sambil tengok tv, bila lapar, tekan loceng (menangis) aku pun sampai.hehe! Bila dah dapat susu mulalah buat muka gatai dia.comel betul anak bujang sorang tu. Si abah pulak tak terkecuali dapat gelaran jugak. 'mr mama'. Best kan title tu. Sejak dia cuti2 malaysia ni, dia la yg rajin dok dapur masak utk lunch. Babysetter utk bos kecik juge :-D

Perbualan seorang bayi sebelum kelahirannya..

Sharing is Caring,

Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.

* Bayi itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”
...
Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

* Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”

Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

* Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.”

* Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

* Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’

* Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.

* Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah Kamu khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”

Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”. Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat.”

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu.



psst: Semoga aku & Rayyan menjadi anak yang soleh & solehah di dunia dan akhirat. Amin!

Tuesday, November 15, 2011

Hari kemalasan saya..

Dear diary,

Pagi tadi after sembahyang subuh rasa malas betul nak siap-siap pergi kerja. Tambah pulak tengok Rayyan and abah sedap-sedap je golek-golek bersembang atas katil. Kalau boleh, aku pun nak join golek-golek sesama lama-lama. hehe! Seronok sangat sebab hari-hari tengok Rayyan bangun dari tido.. dia senyum-senyum jer. Ceria memanjang budak kicik tu even pampers tebal sangat kena kencing. Itu yang buat aku tambah malas nak pegi keja sekarang ni. Betul cakap husband.. aku dinasihatkan agar berhenti kerja. Jadi fulltime housewife. Mesti best kan.. then bila agak bosan and Rayyan pun  dah agak kuat nanti baru start cari kerja lain. Husband yang proceed! hehe!

Thursday, November 10, 2011

Otak Kuning!

Encik husband on the way pulang dari Terengganu.
En husband text message..


" Malam ni malam jumaat"



ehem.ehem! (buat-buat batuk)







Pesanan mama & abah untuk Rayyan: Tidur awal malam ni tau :))

Wednesday, November 9, 2011

YAHOOoo!

Dear diary,

Hari ni Rayyan Aiman kejutkan mama dia subuh (padahal mama Rayyan dah bangun pun time tu) huhu! awalnye dia bangun hari ni. Bila dengar azan subuh jer, terus dia bukak mata.. bukak mulut.. mengomel ape entahlah, sambil-sambil hisap jari sambil kaki pun sibuk mengayuh. Dah 'start engine' la tu..comel sangat. Sekarang ni Rayyan dah pandai nak senyum-senyum bukak mulut luas-luas lepastu start nak menyembang. Macam-macam bunyi dah yang keluar dari mulut kecik si comel tu. Yang paling best sekali bila dia dah pandai mengeluh. Aduh! bila menguap.. mengeluh.. bila menguap je nak mengeluh. Malas betul dia nak menguap lama-lama agaknye. hehe! Kata husband aku kuat mengeluh, sebab tu la perangai jatuh kat anak. iye ker ? hehe! Kebetulan je kot eh..

*Rindunye kat abah Rayyan. Esok dia balik. Yahoo! :))

Friday, November 4, 2011

Anak itu kan rezeki dari Allah. Jadi hargailah..

Dear diary,

Now baru pukul 11.15. Uh! rasa lambat pulak masa tu berlalu. Tak sabar nak balik rumah breastfeed budak gemok tu. Miss B pun dah makin bengkak ni. Alahai.. syukur alhamdulillah, Rayyan aiman anakku tersangatlah murah rezekinya. Sejak dari dalam perut sampai lah keluar dari perut, rezeki Aiman mencurah-curah. (Uiks! sedap pulak taip nama aiman kat sini. hehe). 
  • Murah rezeki Rayyan buat collection duit masa raya hari tu.Time akikah dia pun sama jugak.  Mama Rayyan yang paling teruja kutip duit terselit bawah bantal. huhu! 1st batch duit beliau dah selamat disimpan ke account gold. 2nd batch pulak tunggu harga mas turun  dulu the baru boleh simpan..
  • Kelahiran Rayyan disambut dengan panggilan yang menggembirakan. Abah Rayyan dapat keja baru dengan kelebihan yang lebih baik dari keja sebelumnya. Alhamdulillah..
  • Di saat ibu-ibu lain kekurangan susu badan.. rezeki Rayyan melimpah ruah. Badan mama Rayyan sehat sebab tu dapat produce fresh milk untuk Rayyan. hihi!
  • Rayyan dapat macam-macam hadiah dari sedara dan kawan-kawan..
  • and many more :))
"Hai! nama saya Aiman. Saya suka minum shushu mama saya"
:))
    Anak memang pembawa rezeki. Betul..betul..betul! Sokong hundred percent! Aku rasa sangat geram dan betul-betul kecewa bila tiap-tiap hari tengok berita ada kes buang bayi itu dan ini.. buang dalam toilet, campak bayi, buang dalam parit dan macam-macam lagi lah sampaikan rasa tak sanggu nak tengok. Kejamnye manusia zaman sekarang sampai sanggup buat pada bayi yang tak berdosa macam tu. Binatang pun tahu sayangkan anak. Hum...memang frust! Dah takde perikemanusiaan dalam diri. Semuanya ikut nafsu syaitan..

    Kalau aku.. tengok baby menangis pun aku dah tak sanggup tengok. Kesian sesangat! Teringat masa tengah pantang haritu, Rayyan kena cucuk amik darah & kencing sebab demam kuning Rayyan agak lama. Bila tengok Rayyan menangis sekuat hati sebab rasa sakit kena cucuk, aku pun sebak ikut menangis sama. Puas pujuk-pujuk then Rayyan pun cool down. Fuh! Rasa taknak tengok Rayyan menangis macam tu lagi dah..

    Friday, October 28, 2011

    Tunggu mama balik...

    Dear diary,

    Tengah hari tadi keluar opis awal sebab nak balik rumah breastfeed Rayyan. Alahai sayang intan payung aku sorang tu still taknak minum susu pakai botol lagi. Nak taknak terpaksa korban duit minyak kereta sikit kena ulang alik balik opis. huhu! Demi Rayyan mucuk punya pasal. Tadi bila sampai rumah tengok Rayyan tengah tidur nyenyak. Kejut2 pun liat nak bukak mata. Mengantuk betul awang bulat sorang tu. Buat keja apa kat rumah tak tahu lah. hehe! Lama jugak aku kejutkan dia tadi, last2 bangun jugak dia. Kesiaan. Terpaksa kena kejutkan dia tidur. Tidur dengan perut tak puas kenyang. Senang hati bila waktu lunch dapat balik rumah jumpa baby. Hilang stress keja sekejap.. Dah puas gomol-gomol.. and bagi dia kenyang semua baru senang hati nak balik opis. Apa-apapun tak sabar nak balik jumpa Rayyan. Tunggu mama balik ok sayang..

    Rayyan demam lepas kena cucuk. Nasib baik sekejap jer. Kuat anak mama ni.

    Thursday, October 27, 2011

    Puting tak sedap

    Dear diary,

    Hari ni first time aku siapkan Rayyan awal-awal pagi la sebelum pegi kerja. Sebab sebelum ni cik husband masih lagi bercuti. Jadi pagi-pagi abah la yang mandikan si Rayyan. Tadi, after subuh terus tak boleh naping lagi dah. Terus mandi-mandi siap sume, then kejutkan Rayyan, mandikan dia, pam susu dll. Memang rasa sebak nak tinggalkan Rayyan. Rasa macam nak bawak di ke tempat kerja je. huhu! Tapi takpe.. semua ni tak lama. Nanti mama akan jaga Rayyan sampai Rayyan betul-betul kuat. Tunggu sampai bulan 12 ni je ok sayang..

    Before leaving, dah pesan siap-siap kat maksu pasal susu Rayyan. Hum! lately Rayyan dah pandai taknak minum pakai puting botol. Alahai susah la macam ni. Padahal masa pantang haritu, ada jugak aku ajarkan dia minum pakai botol. Dia ok jer.. Ni bila dah makin cerdik, dia dah kenal mana puting sedap..mana puting tak sedap. hehe! Bila dia refuse taknak pakai puting botol, sekali bagi puting original.. senyum-senyum je dia sambil bukak mulut luas-luas. Oh my Allah! terharu betul rasanya.. perasaan tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata bila breastfeed Rayyan. Rasa macam ada cahaya laser kasih sayang jatuh kat dia. huhu! Harap-harap Rayyan tak kuat meragam bila kena tinggal. Harap-harap makin hari dia dah buleh accept puting yang tak sedap tu :)


    psst: ops! puting tak sedap tu sama dengan puting botol :)

    Tuesday, October 25, 2011

    Alahai sayang..

    Dear diary,

    Tengah hari tadi keluar opis awal sebab nak cucuk Rayyan kat Kohilal. Tepat pukul 12.30 husband dah tunggu kat parking bawah dengan Rayyan and maksu. Sebelum tu bawak Rayyan makan mcd dulu. Eh! mama Rayyan yang nak makan. huhu! After kenyang2 baru gerak ke klinik. Fuh! buah hati aku sudah 2 bulan. Timbang tadi pun Rayyan dah masuk 6kg. Cepat betul dia membesar. Minum susu ibu la katakan. hehe! Ingatkan anak mama steady je bila kena cucuk tadi, tapi menjerit jugak dia sekejap. Pujuk-pujuk nak upah susu.. Rayyan pun terus lena. Keshiiannn! Rindu sesangat kat dia. Tak sabar nak balik jumpa Rayyan.

    Tuesday, October 18, 2011

    Dihargai bila perlu, dibiarkan bila tak ingin..

    Monday, October 3, 2011

    Rayyan Aiman 1 month

    Dear diary,

    Lama betul aku tak bercerita pasal Rayyan kat belog ni kan. Kesian anak mama. Banyak jugak moment penting yang patut di'update kena update cepat-cepat takut nanti terlupa. hehe! Syukur Alhamdulillah anak mama sekarang ni dah berumur 1 bulan. Terasa cepat betul masa tu berlalu. Rasanya rindu benar nak usap-usap perut muncit macam dulu-dulu. Sekarang mama dah slim river balik. huhu! Rasa rindu benar nak sembang-sembang dengan Rayyan sebelum tidur, bangun tidur, naik kereta pegi keja dll. Fuh! rindu serindu-rindunya. En husband.. i nak pregnant lagi buleh ?? ;p oppss!

    Check it out Rayyan Aiman 1 month
    • Rayyan makin berisi-isi sekarang ni. Last timbang dia masa satu bulan haritu berat dah jadi 4.6kg. Congrats sayang mama..
    • Dia jugak makin kerap minum susu. Selang sejam mesti kena standby stok. oh! i feel good when breastfeeding..
    • Syukur alhamdulillah, susu pun banyak. Dah start buat stok ebm. Senang nak tinggal Rayyan bila pegi keja nanti.
    • After cukur rambut haritu, rambut Rayyan cepat tumbuh. Dah berhitam balik rambut dia. hehe! suka mama!
    • Rayyan jugak dah pandai perhatikan orang. Tajam betul mata dia. Dah pandai main ekor mata. Geram tau.
    • Dah start nak bersembang, gelak-gelak dll. Tambah lagi bila bangun tidor. Galak betul budak kicik tu..
    • Dia kuat berak. Kentut pun kuat jugak. Takpela.. buang angin tu kan sehat. hehe..
    • Kesiannye bila tengok dia mencebik-cebik. Tanda lapar susu la tu.
    • Rayyan tak banyak karenah. Alhamdulillah, dia bukan kaki nangis. Nangis bila nak susu then tak selesa bila pampers basah..
    • Suka sangat bila time mandi. Bila dah kena air, memang tak bunyi suara langsung.. Senang nak membela.huhu..
    • Dah ada sehelai dua baju newborn beliau yang dah kena reject tak buleh pakai. haish! anak aku dah besar..
    • Last friday (30hb.9) dah selamat buat kenduri akikah untuk Rayyan. 2 ekor kambing dah selamat ditumbangkan buat masak kurma. Majlis berjalan lancar kat rumah MIL.
    • Dia dah makin kurang tidur siang. Tak macam baru-baru lahir haritu. Jadi banyak masa boleh sembang-sembang, main-main dengan dia di waktu siang.
    • Malam nyer.. dia pun kadang-kadang kerap.. kadang-kadang tak kerap sangat berjaga malam. Merengek bila nak mintak susu jer. Pastu boleh sambung tidur balik..
    Neways, mungkin banyak lagi perkembangan Rayyan yang aku terlepas pandang. Tapi setakat ni.. syukur alhamdulillah kesihatan Rayyan bertambah baik. Dia aku bagi mandikan 2 kali sehari. Pagi dan petang. Bagi susu pulak... tip top. hehe! Semoga dia sentiasa sehat-sehat selalu. Amin!


    " Sayang mama.. mama dan abah terlalu sayangkan Rayyan. Moga jadi anak yang berguna suatu hari nanti. Insyaallah"

    Tuesday, September 6, 2011

    Rayyan Aiman 2 Minggu

    Dear diary,

    Uiks, pejam celik hari ni genap 2 minggu Rayyan menikmati hidup alam barunye. Aku pulak, makin-makin nak sehat ni.. makin syok pulak nak update belog. Sekarang ni tengah berpantang kat umah MIL, internet pulak laju..apa lagi kan. hehe! Nak harapkan celcom broadband, dah macam siput sedut dah line bila balik kg ni. haish!

    Hari-hari aku disulami dengan perasaan yang cukup gembira bersama suami dan si kecik. Kalau boleh hari-hari aku nak hidup macam ni. Tak kerja, husband pun tak kerja, ada duit.. nak hidup kami-kami jer. Boleh tak? huhu! gilo hapa! 

    Nak update pasal husband 1st, then baru pasal Rayyan ok. Sejak-sejak ada Rayyan ni, aku tengok cik husband makin berseri-seri. Mana taknye.. dia dah ada bantal peluk baru.. dah ada teman gomoi-gomoi..  Maka, aku diketepikan sekejap. hehe! Aku dah jadi Orang Kurang Upaya untuk seketika. huwaa! Tapi takpe, aku tahu aku masih disayangi :)) Hm.. apa lagi nak cakap. Aku tengok husband jugak dah pandai/berani nak uruskan baby. Kalau dulu, bila sembang-sembang pasal baby dia macam takut-takut je kalau nak mandikan ker.. pegang baby ker.. sebab alasan yang dia bagi.. baby lembut lagi. Tapi bila dah ada anak sendiri ni, semulajadi sifat kebapaan dia terserlah. ececeh! (kalau husband baca mesti kembang-kembang hidung ni). Husband cekap pulak tu bila buat kerja. Dia dah pandai mandikan Rayyan, tukar pampers/baju Rayyan, jaga Rayyan bila dia menangis dan macam-macam lagi lah. Even tengah malam terpaksa berjaga malam sebab Rayyan nangis nak menyusu, dia pun bangun sama tolong apa yang patut. Thanks sayang.. harap-harap bukan anak pertama jer dia sanggup buat semua ni. Kalau boleh, sampai bila-bila.

     Tengok tu.. kan dah cakap suami dah ada bantal peluk baru. Hari-hari keja nak gomoi dengan anak dia jer. hehe!

    Yeah! syukur alhamdulillah husband dah berjaya mencukur rambut Rayyan Aiman sampai botak licin. Dekat 2 jam jugak la dok godeh-godeh kepala si Rayyan ni. Nasib baik dia baik-baik jer. Itu pun after di bagi susu berkodi-kodi. ghee!

    "Anak abah ni. Jangan sapa kacau"

    Ok, cukup cerita pasal abah Rayyan. Sekarang nak cerita pasal Rayyan pulak. Dah masuk umur 2 minggu ni makin nampak akal si kecik ni. Dia dah pandai cam suara mama and abah. Bila sembang, diperhatikan je muka kita. haish! syahdu! syahdu sungguh! Hari-hari memang tak jemu nak tatap permata hati yang sorang ni. Syukur alhamdulillah, kesihatan Rayyan pun makin stabil. Budak-budak.. biasalah tak terlepas dengan demam kuning nye. Rayyan pun tak terkecuali. Syukur, dengan 3 kali buat check-up jer.. bacaan kuning Rayyan makin menurun. Kesian jugak si kecik tu sebab 3 kali jugak la dia kena cucuk tumit amik darah. Sekarang, dia dah normal. Harap-harap Rayyan cepat sehat berkat pagi petang siang malam aku sengkang mata bagi Rayyan minum susu badan banyak-banyak. Seronok betul pengalaman breastfeeding baby ni. Even agak memenatkan plus habis miss breast sengal-sengal sakit semua.. tapi kepuasan bagi Rayyan kenyang memang berbaloi. Rayyan sekarang ni makin kuat menyusu. Selang sejam, takpun selang dua jam mesti dia merengek mintak susu lagi. Kadang-kadang tu rasa miss breast tak sempat nak produce susu.. dak Rayyan dah nak minum susu lagi. huhu! saboo jer la. Demi nak besarkan anak.. sanggup korban apa saja.

    Ololololo.. besharnye seluar dia.. Makin hari makin kurang Rayyan tidur siang.. Tak sabar tunggu dia besar sikit. Boleh extravaganza main gomoi-gomoi. heee..

    Siap pakaikan belt lagi dak Rayyan. Keja abah dia la tu.

    Kenyit mata sikit! hehe! on the way pegi klinik.. Sekarang dah senang bila pakai compact. Mana-mana pegi standby dalam handbeg jer. Senang sikit nak snap pic Rayyan banyak-banyak. Wink!

    Ok, cerita pasal Rayyan pun cukup takat itu dulu. Kalau ada cerita menarik, aku akan update lagi. Nampaknye belog aku sekarang ni makin ceria dengan gambar-gambar kan. huhu! Yela, mengaku tengah excited ni :)) Erm.. macam mana dengan cerita mama Rayyan pulak ? ada orang prihatin nak amik tahu tak? hehe! gedik sungguh! Sebenarnya cerita mama Rayyan tak banyak sangat yang best pun. Hari-hariku masih lagi berpatang. Banyak benda tak boleh makan. haish! tension mak! Rugi balik rumah mak mertua tak dapat makan macam-macam yang mak masak. Tapi takpe, yang bestnye, hari-hari MIL yang masakkan untuk aku. Ikutlah, apa yang dia masak.. aku bedal jer. Hari-hari jugak minuman utama aku adalah susu kambing. Baik untuk kesihatan aku dan Rayyan. Apa lagi eh! hum.. haritu, pegi timbang berat badan.. berat dah turun 8kg after bersalin haritu. hoho! suka! suka! kalau boleh nak maintain balik ke berat asal sebelum pregnant.. kalau tak pun nak turun lagi sampai 50 ker.. tak pun 55kg. Makanya aku kena bekerja keras lagi menyusukan Rayyan plus kenalah buat excercise sikit ye dak? lalala.. Keyla. entry pasal mama Rayyan ni, takde gambar terselit ok. Lain kali akan di-update lagi. Rayyan pun dah start nyot nyet nyot nyet menagis dah ni. Bye diary! muah!

    Monday, September 5, 2011

    Pengalaman kita berbeza..Selamat datang sayang mama..

    Dear diary,

    Salam untuk semua. Alhamdulillah baru ada kesempatan nak update belog. Rindu sesangat nak story banyak benda after deliver baby ni. Sebelum tu tak terlewat lagi nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua. Finally, aku terpaksa jugak kena tahan perut tengok orang lain makan sedap-sedap waktu raya disebabkan baby Rayyan tak sempat-sempat nak beraya jugak. Terpaksa la aku berpantang time2 raya ni. huhu.. Hum.. Perasaan teruja yang tak terkata bila pertama kali memeluk Rayyan. Oklah aku nak review sikit perjalanan aku sewaktu berjuang untuk Rayyan tempoh hari.

    Isnin, 22hb Ogos 2011
    Hari tu aku dah start cuti. Malas and tak larat sangat dah nak bekerja. So hari tu aku cuma lepak sampai lebam je kat rumah. Tido, baring, tengok tv.. bla bla. Husband pun sejak dah tender resign company lama dah start malas-malas nak pegi keja habiskan notis. Tapi untuk dua hari tu (Isnin & Selasa), dia ada interview keja lagi. Even dah dapat pun keja lain, tapi husband still nak try nasib jugak hopefully dapat keja yang lagi baik. Nak taknak, planning balik kampung hari Sabtu terpaksa hold sampai ke hari Selasa. Hari Isnin tu, siang nye aku rasa macam biasa-biasa jer. Dari pagi sampai tengah hari takde tanda apa-apa pun yang aku nak bersalin. Bila sampai waktu petang, after mandi-mandi sembahyang and siap-siap nak berbuka puasa kat luar.. time tu aku rasa macam something jer. Tak sedap badan pun ada. Masa tu just mengadu kat husband yang aku tak puas kencing. Rasa macam terkencing dalam seluar pun ade. hehe! Biasalah first experience nak jadi mama. Time tu, masih ok-ok lagi. Aku cuma pakai pantiliner jer. After berbuka kat mcd, lagi sekali aku rasa lain macam. Air keluar sikit-sikit. Nak kata air ketuban? aku tak sure betul-betul lagi sebab setahu aku and apa yang aku selalu dengar pengalaman orang.. air ketuban tu turun banyak sekali gus. Padahal yang aku ni just slow and steady je. Sikit-sikit. Sebab tu aku terfikir macam aku terkencing. Bila makin tak selesa (padahal sempat lagi bedal ayam goreng mcd even tak selesa), aku mengadu kat husband lagi. Then, decide nak pegi check-up je confirm kan. Dalam pukul 8++ malam, kitorang sampai Hospital Selayang. Bila doc check, sah air ketuban dah turun and bukaan baru 1 cm. Terus aku kena tahan wad malam tu jugak. First time kena tidur kat hospital. Sepanjang malam.. aku rasa sakit makin lama makin menjadi-jadi. Tak boleh tidur langsung. Husband pun tidur kat hospital temankan. Kesian.. Masa tu tuhan je yang tahu betapa sakitnya orang nak bersalin ni. hum...

    Selasa, 23hb Ogos 2011
    Pagi-pagi lagi doc dah check progress baby dalam perut. Check jantung, cucuk sana. cucuk sini. Haish! pagi tu jugak aku bagitau nurse yang aku tak tahan sangat rasa sakit. Doc buat keputusan hantar aku ke LB terus. Sakitnye Ya Allah.. makin lama, makin terasa contraction baby. Memang tak tahan sangat. Hari tu, husband terpaksa cancel kan second interview dia sebab kesian tengok aku sensorang kat hospital. Dari pagi. sampai petang rasa contraction tu sentiasa ada. Syukur alhamdulillah, husband sentiasa ada di sisi. Tapi malangnya aku tak tertahan lagi nak tanggung rasa sakit tu. Jadi aku amik keputusan amik epidural supaya kurang rasa sakit. Contraction masih berjalan. Even aku tahu apa effectnye.. tapi keadaan terpaksa. Bila dah kena cucuk belakang, kurang la sikit rasa contraction. Time tu, baru ada rasa nak makan. Lapar bukan main. Husband suapkan biskut gula dengan air kotak je buat lapik perut. Dari pagi sampai lah ke pukul 5, bila doc check bukaan dah sampai 8cm. Masa tu rasa teruja sangat sebab tak sabar nak meneran baby keluar bila cepat hilang rasa sakit. Tapi, aku diuji. Pukul 7malam.. then tunggu lagi sampai pukul 9malam.. baby start kurang active. Kesan dari epi, bukaan pun masih lagi 8cm padahal doc nak bukaan 10cm.. baru sedap nak meneran. huhu! Sampai pukul 9malam, bila bukaan masih 8cm.. aku tak boleh tunggu lama-lama lagi risau baby lemas kat dalam. Lagipun air ketuban dah lama turun. Jadi..doc buat keputusan aku terpaksa operation. OPERATION? Masa tu, aku tak kisah lagi dah ape yang diorang nak buat kat aku asalkan baby cepat2 keluar. Aku kena cucuk sana, cucuk sini, wayar sana, wayar sini. Dah macam citer matrix pun ada. hiii.. Rasa terkilan pun ada sebab aku tak tertahan bertarung untuk keluarkan baby dalam kandungan yg aku sentiasa tunggu-tunggu selama 9 bulan ni. Tapi, syukur alhamdulillah.. operation berjalan dengan sempurna. Pukul 10 malam aku kena tolak masuk ke bilik bedah. Masa tu, husband boleh tunggu kat luar jer. Tepat pukul 10.20 malam, pertama kali aku dengar tangisan Rayyan. Sekejap jer dia menangis. Tak boleh nak digambarkan perasaan aku time tu.. Rasa sakit perut aku kena hiris.. kena kobek-kobek tu hilang sekejap bila nurse tunjukkan baby Rayyan depan mata aku. "see, your baby" Fuh! Ciptaan terindah dari Allah untuk aku dan suami.. Malam tu, after operation.. badan memang lemah sangat-sangat. Rasa sayu tengok husband yang kurang tidur sebab temankan aku kat hospital. Mana dengan makan sahurnye.. makan berbukanye.. ikut sempat je ape yang dia makan. Hari-hari berbuka puasa kat hospital. Pada malam tu jugak nasib baik nurse tolong jagakan Rayyan sebab aku masih belum kuat. Lepas sudah satu episod perjalanan aku dengan Rayyan pada malam tu.

     Alhamdulillah.. perut dah selamat dikosongkan. Badan masih lagi lemah masa ni. Mata pun sama jugak.. sembab jer. Tapi demi Rayyan, aku kena kuat untuk menyusukan dia.

     Rayyan pun sama jugak, sembab jer kan. Tembam pulak tu anak aku ni. Akibat aku kuat makan macam ni la jadinye. hehe! Baby Rayyan keluar seberat 3.4kg.

     Abah Rayyan maintain jer. Hari-hari melawat aku dan Rayyan kat hospital. Terima kasih sayang.. sebab sentiasa ada di sisi. I love you!

    Dalam empat hari jugak la sebenarnya aku berkampung kat hospital. Terlalu banyak sangat pengalaman suka dan duka aku waktu tu. Alhamdulillah, doctor2 and nurse2 kat situ pun nicely. Aku terpaksa tunggu lagi dua hari stay kat hospital sebab doc kena monitor baby Rayyan. Hari Jumaat, baru aku dan Rayyan boleh balik.. Tenangnye bila pertama kali jejak kaki ke rumah bersama orang baru. Husband la yang paling excited sekali kemas-kemas rumah, mop lantai, sapu sampah semua sebab nak sambut baby Rayyan balik rumah. Esoknya, kami tiga beranak semangat nak balik kampung untuk beraya. Even sakit-sakit masih ada, tapi semangat nak balik tu tetap ada. huhu! Raya yang penuh bermakna bersama orang ketiga. Alhamdulillah...


    psst: I love my perfect family..

    Friday, August 26, 2011

    Rayyan was born!

    Muhammad Rayyan Aiman Bin Muhammad Hafizi
    23hb Ogos 2011 jam 10.30malam
    Hospital Selayang, Selangor.

    Alhamdulillah syukur pada Allah, aku dan Rayyan telah selamat semuanya. Ada kesempatan akan diupdate kemudian..

    Saturday, August 20, 2011

    Sabarlah sayang..

    Dear baby,

    Assalamualaikum anak mama. Sayang mama tengah buat ape tu. Mama rasa Rayyan senyap je kat dalam ni. Rayyan tengah makan eh.. ke tengah tidur ni. Ooo abah takde, taknak main-main dengan mama eh ? Mama rindu Rayyan la.. Tadi mama asyik blogwalking belog orang yang nak jadi ibu macam mama ni. Ramai jugak yang dah selamat bersalin time-time puasa ni. Kalau diikutkan, timing due date diorang pun lebih kurang time Rayyan jugak nanti. Tapi kebanyakannye, semuanya dah tak sabar-sabar nak say hello pada mama papa diorang. Sayang mama ni taknak keluar lagi ker? hehe! Tiap-tiap hari mama berdoa biar Rayyan dan mama selamat semuanya nanti. Mama pun dah tak sabar nak balik kampung ni. Harap sangat Rayyan sabar sekejap dalam perut mama k. Rayyan keluar bila mama dah selamat sampai rumah tok ok. Even, sekarang ni pun mama rasa tak tahan sangat sakit-sakit, sengal-sengal badan. Sebab tu mama dah amik cuti awal. Abah pun suruh mama amik cuti awal sebab kesian tengok mama still sarat bawak Rayyan pegi keja. Insyaallah hari Selasa ni kita balik kampung okey. Weekend ni kite terpaksa dok kat KL lagi sebab abah ada 2 interview pulak hari isnin and selasa ni. So, terpaksa postpone nak balik awal. Takpela, mudah-mudahan ada rezki Rayyan lagi untuk kali ni. Ok la sayang. Dah pukul 10 ni. Kejap lagi abah balik dari tarawih. Nanti kita makan donut sama-sama eh. Saaayang anak mama. I love u sayang. Muuuuah!

    Friday, August 19, 2011

    Oh! bahagia rasa bila..

    Dear diary,


    Semalam genap Rayyan berumur 37 minggu. Masih takde tanda-tanda nak bersalin. Sakit-sakit, sengal-sengal bila sesekali Rayyan mengeras tu ada lah. Hari-hari menghitung hari mudah-mudahan Allah permudahkan segalanya dengan selamat. Tak sabar sangat nak tatap wajah baby. Husband jugak macam tu. Hari-hari bual-bual dengan Rayyan apa la yang baby buat kat dalam tummy mama. Bahagianyer rasa bila...

    .. Rayyan tersedu-sedu..
    Pheew! bahagia ada rasa kesian pun ada kat Rayyan bila aku dapat rasakan yang dia tengah tersedu-sedu kat dalam. Especially bila dah hujung-hujung pregnancy ni then puasa time pulak tu. Makin menjadi-jadi dia lebih-lebih lagi bila nak masuk waktu tengahari.. tidak pun after/before berbuka. Selalunya bila Rayyan sedu-sedu ada la dam dua or tiga minit. "Keshiian anak mama ni" "Nak besar lagi dia ehh.." Bila Rayyan tersedu-sedu, aku mesti akan berbual dengan dia sambil urut-urut perut yang hyper muncit dah ni. hehe! then, lama-lama sedu Rayyan pun hilang.

    .. Rayyan mengeras..
    Huhu! even rasa sengal-sengal jugak bahagian tummy ni, tapi hati tetap munga-munga sebab hari-hari dapat rasa baby sentiasa dekat dengan kita. Sekarang ni pun, tak kira kat mana or masa.. itulah aktiviti Rayyan sampai kenkadang tu buat aku tersentak sekejap rasa sakit. Haish! "kuat la anak mama nih" " Macam abah dia jugak.hehe". Bila aku dah tersentak tu, automatik la Rayyan ke tepuk manja. Nak cubit tak buleh lagi kan. huhu! Selalunya bila aku tengah drive la. Time-time tu jugak dia nak ajak main-main. sayang...sayang...

    .. Rayyan terkejut..
    hehe! betul ker baby kat dalam ni dah boleh terkejut eh. Aku rasa la.. sebab kadang-kadang rasa kelakar jugak bila tengok telatah si kecik ni sejak dalam perut lagi. Rumah dah la betul-betul tepi jalan. So lori bas lalu lalang tu perkara biasa la. Then bila aku dengan husband istirehat kat depan tv dengan mode sunyi sederhana jer (Rayyan pun maybe tengah tidur masa tu).. then tiba-tiba bunyi enjin bas kuat dol! Terus perut aku pun bergoncang. Sekejap jer kalau dia tengah terkejut tu. Shock! huhu! kesian betul dia.. "Anak mama tak suka bising-bising eh".  Tapi kalau kitorang masuk mcd or mana-mana tempat yang bising-bising suara budak main-main.. Macam seronok pulak dia kat dalam. Sibuk nak excited sama nak main. hehe! Masa tu buleh tengok la.. perut asyik gerak-gerak jer. alahai anak mama ni. Dah pandai nak berkawan eh. Kalau macam tu.. keluar cepat-cepat eh. Abah and mama tak sabar dah nak main-main dengan Rayyan :))

    Sebenarnya banyak lagi kot aktiviti-aktivi Rayyan yang mungkin aku tak berapa nak perasan lagi. Setakat tendang-tendang.. siku-siku tu.. perkara biasa la. Hari-hari aku kena tendang dengan Rayyan. huhu! Tapi takper la. Janji Rayyan aktif kat dalam, aku dah rasa senang hati. Mesti lepas bersalin nanti aku akan sentiasa rindukan kenangan yang pernah aku rasa sepanjang sembilan bulan ni dengan penuh syahdu sekali.  Macam-macam perubahan yang aku dah lalui. Pengalaman yang setiap wanita sentiasa impikan. Bersyukur pada Allah sebab bagi aku peluang merasai nikmat dan bahagianya hidup sebagai wanita sempurna. Alhamdulillah..


    psst: Counting days..