Thursday, June 9, 2011

Saat terindah..

Dear baby,


Saat paling indah untuk mama dan abah bila pertama kali rasa baby dah bergerak. Seawal mama, dari baby umur 4 bulan lagi ma dah rasa perut berdenyut-denyut manja. Masa tu, rasanya tak kuat lagi. Maybe baby pun time tu tak cukup kuat lagi nak main-main aci tendang dengan mama. Bila dapat rasa first kick dari baby, mama dan abah rasa teruja sangat-sangat. Kadang-kadang mama akan termenung sorang-sorang tengok perut mama tunggu baby tendang mama lagi. Oh! hows sweet. Hanya kaum-kaum  ibu mengandung macam mama sekarang ni je yang boleh bayangkan perasaan happy masa tu.

Sekarang, umur baby dah 26 bulan. Macam-macam perubahan berlaku pada mama, perubahan pada baby jugak kan? baby sekarang dah makin besar. Aktif pulak tu. Kalau dulu baby tendang mama main2 jer. Tapi sekarang ni bukan main lagi baby smackdown mama, baby kick mama and macam-macam lagi la sampai kenkadang tu buat mama tersentak. Tapi masih malu-malu nak hint yang baby ni baby boy or baby girl. Suka buat orang suspend, suka buat orang tertanya-tanya eh. haish! rasa macam nak cubit baby jer :))

Bila kat opis, baby cukup cam dengan bunyi mesin photostat. Yela mama kan keja opis. Tapi mama bukan kerani tau. hehe! mama selalu perasan bila mama berdiri depan mesin, baby pun ikut skali potostat kat dalam. Tong tang tong tang baby tendang mama. Mungkin bising sangat kot mesin potostat kat opis mama ni. Takpe..takpe, nanti ma suruh en zul tukar mesin baru kurang bunyik eh. cyunk baby!

Bila kat rumah pulak, baby pantang betul kalau mama tidur or baring terlentang macam tu jer. Betul kata doc, posisi tu melentang memang tak sesuai untuk baby dalam kandungan. Selalunya, bila mama boring.. nak main dengan baby, then ma akan baring terlentang. Then masa tu cepat2 baby gerak-gerak. Rimas kot sebab tummy mama jadi sempit. hehe! comel la dia. Kalau dulu, baby tendang kejap-kejap jer, tapi sekarang ni bukan main hero lagi dia. Siap mama tengok perut mama beralun lagi. Sweet moment tau even kadang-kadang rasa nak *ping (tampar) je baby sebab ganggu mama tengah tidur malam. Lagi satu, sekarang ni baby dah makin cam suara mama and abah. Bila abah takde, bukan main syok lagi baby nak gurau dengan mama, tapi bila abah dah balik keja.. senyap je dia dalam perut.. baik je dia.. macam tak buat salah ape2 je dgn mama kan. Puas jugak pujuk bagi baby gerak sebab nak tunjuk kat abah. hai! sayang.. sayang.. kecik-kecik lagi dah tunjuk perangai comel dia kan.

Dan yang paling penting, baby sangat la baik sangat bila mama masuk dalam kereta jer sambil bukak cd zikir, baca quran dan lain-lain. Kalau kat rumah pun macam tu jugak. Alhamdulillah, dari baby dalam rahim mama lagi mama dan abah kena ajarkan baby benda yang baik-baik. Baby mesti rasa tenang kan dengar alunan zikir tu. Abah and mama jugak selalu bacakan al-quran lepas solat maghrib untuk baby dan family kita. Semoga baby jadi anak yang baik satu hari nanti. Amin!


psst: menghitung hari