Saturday, July 30, 2011

Dalam kepala otak..

.. dah terfikir nak beli soft toys yang vougue the vast untuk baby. huuhu! geram betul tengok kat kedai ada macam-macam soft toys. Nak beli sekarang rasa macam awal lagi kot. Tunggu baby dah keluar baru searching lain nanti. Untuk baby boy.. apa soft toys yang best eh ? takkan nak beli barbie doll plak kan.. haish!

.. masih survey-survey jamu after bersalin nanti. Rasanya macam nak cuba jamu mak dara for trial. Nak beli satu set ? hm.. maybe tak kot sebab takut tak semua akan aku pakai nanti. So beli mana yang penting-penting je. Jimat sikit kan..

.. hm, sungguh tak sabar rasanya nak bf baby. Alangkah bahagianye bila dapat kenyangkan perut baby tiap-tiap hari nanti. Hopefully rezeki untuk Rayyan melimpah ruah. Sampai sekarang masih lagi survey-survey which breast pump yang terbaik untuk aku guna nanti. Bonus oh bonus! masuklah banyak sikit tahun ni. Ada harapan nak beli electric pump punye. amin!

..Pheww! makin makin ketagih dah ni nak kumpul-kumpul beli baju Rayyan. Sekarang ni dah ada sale kat manjaku. Tak jenguk lagi apa yang best kat sana. Even abah Rayyan dah start slow down nak shopping baju baby sebab katanye dah banyak.. tapi tak kira.. Nak jugak. huhu!

Tuesday, July 26, 2011

Dosa gugur apabila suami isteri bersalaman.

Sharing is Caring,

RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud: "Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya."

Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan.

Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan daripada suami.

Sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan suami. Justeru, apabila suami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormat dan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf,walaupun isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.

Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.

Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada orang tua.

Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri. Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam rumahtangga.

Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri yang solehah, yang bertakwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami.

Rasulullah bersabda, yang bermaksud: "Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung- burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan suaminya."

Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari keredhaan Allah melalui keredhaan suami - Sumber: Tentang Cinta

Mode: Makin hari makin penat driving..

Source: Mr Google
Hopefully Rayyan tak ajak main-main lagi petang ni. Pheew!

Saturday, July 23, 2011

Rayyan 33 minggu.

Dear baby,

Assalamualaikum sayang mama yang makin-makin nakal sekarang ni. Harap Rayyan sehat selalu dalam tummy mama. Mama dan abah selalu rindukan Rayyan tau. Hari-hari nak sembang-sembang dengan Rayyan sebab yang bestnye Rayyan bagi respone. Hari-hari nak check barang-barang Rayyan dalam bilik sebelah kot-kot semut bawak lari baju-baju Rayyan. hehe! Ok kali ni mama nak update lagi perkembangan buah hati mama ni. Alhamdulillah, Rabu lepas mama dan abah dah buat check-up Rayyan lagi kat AU2. Appointment dengan doc untuk kali kedua. Macam biasa, hari tu kami terpaksa amik cuti semata-mata untuk Rayyan. Sampai klinik pukul 8.30 pagi then pukul 10.00 pagi baru nama mama kena panggil. Biasa la kalau check-up klinik kerajaan ni, kalau tak kematu buntut tak sah la kan. huhu! Kesian abah dah bosan sangat dah dia. Beli paper pun dah berapa kali baca kot. Tapi, demi anak mama dan abah ni.. abah cool ajer. cyunk sangat!

Masa mama buat check-up, umur Rayyan dah 33 minggu. Masa buat scan pun, doc cakap Rayyan baik-baik jer. Normal. Berat Rayyan dah 2.5kg. Pheew! dah berisi rupanya anak mama ni. Patutlah makin berat jer bila mama nak berjalan bawak perut. First doc cakap berat Rayyan dah 2.5kg, rasa terkejut jugak. Risau takut Rayyan over weight plak nanti. Tapi doc cakap, baby still normal. So mama pun tak risau sangat la. Bila bagi tau abah pun, abah terkejut jugak. Sebab masa Rayyan 7 bulan, berat Rayyan baru 1.5kg. Abah gelak jer geli hati kot tengok anak dia cepat sangat membesar. Ni mungkin kesan sampingan abah paksa mama minum susu je lately kot. huhu! Tak kisah lah, asalkan anak mama ni sehat dan selamat nanti. Insyaallah.. Hm, doc pun bagitau plasenta normal. Kedudukan di atas. Then, sempat lagi skodeng cik 'anu' Rayyan. hehe! siap doc zoomkan 'egg' Rayyan then printkan lagi. huhu! Good! good! anak mama ni.. :))

Kalau Rayyan nak tahu, sekarang ni pun abah asyik pening-pening kepala fikirkan masa depan family kita. Kalau boleh abah dah tak nak keja tinggalkan kita lagi.. taknak pegi laut lagi. Memandangkan tempat kerja abah sekarang ni ada banyak sangat probs, jadi abah buat keputusan cari kerja lain. Alhamdulillah, abah dah dapat keja baru pun. Ini rezeki Rayyan mungkin. Yang bestnyer abah takkan tinggalkan kita lagi nanti. Harap-harap abah dapat sesuaikan diri kat tempat keja baru nanti. Insyaallah.. Even kadang-kadang terasa pusing jugak fikirkan macam mana nak cari duit lebih untuk besarkan Rayyan nanti, tapi kami realise yang rezeki Rayyan Tuhan dah tunjuk awal-awal pun lagi. First, masa Rayyan umur 7 bulan, dah ada orang sedekahkan duit untuk Rayyan, namanya pakcik Yeop jual char keow teow. huhu! Disebabkan mama and abah asyik makan kat kedai dia.. so abah pun jadi muhibbah dengan pakcik tu. Alhamdulillah.. rezeki untuk Rayyan, kami simpan duit tu. Dah boleh belikan tabung untuk Rayyan la nanti kan.. Yang keduanya, masa umur Rayyan 7 bulan jugak, pertama kali kolostrum mama keluar. Syukur alhamdulillah.. itu rezeki untuk Rayyan lagi. Bila kami fikirkan balik, sepatutnya kami tak perlu risau tentang itu semua. Insyaallah, Tuhan maha kaya.. Semoga Tuhan sentiasa permudahkan urusan kita. Apa yang mama selalu harapkan yang Rayyan sentiasa sehat dan mama dapat lahirkan anak mama ni dengan selamat. Amin!

Tuesday, July 19, 2011

Rindu!

Monday, July 18, 2011

Chocs Moist..

Dear diary,

Dah masuk dua kali Rayyan mintak aku tolong makankan untuk dia cake chocs moist. Ah! tiba-tiba rasa tak tahan sangat nak makan chocs cake. First goda husband cakap nak makan cake, cari kat kedai kek, takde chocs moist. *hampa sekejap. Nasib baik dapat ganti dengan cake yang lain. Bila dah makan, Rayyan tak banyak bunyik lagi. hehe! Last weekend, Rayyan macam nak makan chocs moist lagi. Ya ampun. Dah malam pun, mintak husband. Alasan macam biasa, cakap ''anak abang yang nak makan''. Pegi secret recipe, kata waitress chocs moist baru je habis. Hum.. kesian Rayyan.. lagi kesian pada mama Rayyan sebab tak dapat makan. Malam tu, even tak dapat chocs moist, dapat ganti dengan cake lain jugak. haish! Mesti lepas ni Rayyan merajuk taknak mintak lagi dah. huhu!

Friday, July 15, 2011

Mode: Menghayati alunan zikir dari Rahmat Ekamatra. Alangkah syahdunya..

Hobi baru :))

Dear diary,

Seperti semua sedia maklum.. (ecece! macam lisa surihani buat PC plak), aku sekarang ni makin aktif blogwalking blog-blog masakan. Kalau boleh tiap-tiap hari google tengok resipi baru itu ini then buat testimonial sendiri kat umah. Tukang juri bagi markah sape lagi kalau bukan husband sendiri. hehe! Setakat ni, apa yang aku masak.. jarang jugak la dia nak komplain lebih-lebih takut isteri merajuk then terbantut nak main masak-masak lagi kat umah. lalalala :))

Oh! sebelum terlupa nak promote satu blog ni. Memang superb la blog ni sebab banyak update masakan yang super boleh leleh air liur buat mayonis tau. Series! tak tipu.. plus bila tengok dia buat cake, cupcake whatsoever yang berkaitan dengan chocs.. Fuh! speechless sudah. Rasa macam nak menginap  free kat rumah dia selama setahun boleh? Feel free to visit her blog.

http://curlybabesatisfaction.blogspot.com/

Ok, boleh sambung balik dah. huhu! Setakat ni pun, alhamdulillah sebab dapat husband yang memahami. Rajin masak jugak pulak tu. Jadi, kalau boleh hari-hari kitorang akan bawak bekal sendiri dari rumah. Pagi-pagi lagi dua laki bini ni dah turun dapur tong tang tong tang sediakan breakfast sesama. Best tau! Kalau bab-bab potong bawang, sayur.. memang serah pada dia ajer. Sambil potong sayur, sambil kaki letak atas tong gas. ehehe! soo comel ;p

After balik keja pun sama jugak. Kalau kitorang tak gian nak keluar jenjalan.. cooking is the best way. Tak kisah la masak ape pun, asalkan dapur berasap. Jadi untuk minggu ni, ada menu baru yang aku dah cuba.. antaranya cheezy wedges (gigih buat cheese sendiri ok) then sandwich ayam. huhu! Even dengar macam tak mencabar je kan lain la kalau masak rendang ke, masak hitam ker.. tapi have fun betul dapat makan sendiri apa yang kita masak. Jom nak sharing sikit ;)

Gigih tanya husband nak letak nama apa. Last-last jadi Sandwich chicken je senang. hehe!

Maha senang je nak buat bendalah ni. Main campak-campak, reka-reka jer apa bahan yang dah ada dalam peti. Mula-mula tumis bawang merah+putih dengan mentega sampai masak. Kemudian masukkan isi ayam yang dipotong halus+hotdog. Masukkan sikit garam+secukup rasa+blackpepper. Dah masak tu angkat then gaul dengan mayonis. Bakar roti then letak kepingan cheese then jadikan isi ayam tadi sebagai inti sandwich. Enak dimakan seisi keluarga :))

Ini dia cheezy wedges yang pernah digempar-gemburkan sebelum ni. Jadi jugak aku buat akhirnya. Nak tahu resipi boleh tengok previous entry aku eh.

Okeylah, memandangkan banyak lagi keja kat opis yang perlu aku beres.. so mau angkat kaki tangan stop dulu la untuk entry kali ni. Ada masa nanti nak showoff lagi segala tok kaduk menu yang bakal aku cuba. Bubye!

Thursday, July 14, 2011

Latihan berjaga tengah malam

Dear diary,

Semalam adalah malam pertama practise macam mana nak berjaga malam bila Rayyan dah lahir nanti. Yaw! Sebelum kena jaga Rayyan, abah Rayyan pulak yang tiba-tiba meragam malam tu. Dia tak boleh tidur sebabnyer kembung perut angin makan asam jeruk banyak sangat. Itu la akibatnyer kalau degil tak dengar cakap isteri. Padahal aku dah banyak kali pesan suruh stop dulu makan asam, tapi dia dok makan-makan jugak. Kan dah tak boleh tidur malam. Disebabkan masing-masing penat, jadi tiap-tiap malam asyik tidur awal jer. Segala aktiviti malam terpaksa kena 'offline' dulu. hehe! Penat punya pasal. Lagipun, makin Rayyan besar ni.. makin susah jugak la aku nak tidur nyenyak.. apatah lagi nak mimpi-mimpi indah. pheew!

Malam tadi aku kerap terjaga. Kesian tengok cik husband dah makin nak demam-demam tu. Aku sapukan minyak angin kat perut supaya dia cepat-cepat kentut.. cepatlah buang angin sikit. Sambil urut, sambil mata pejam sambil menguap. Haish! 'Keranamu.. setia ku korbankan sayang' ececece! So, macam tu la jugak bila Rayyan dah ada nanti. Mesti terpaksa berjaga tiap-tiap malam bagi Rayyan minum susu. Itu belum baby buat perangai malam-malam sakit perut, kembung perut dll. Tapi takpe. Insyaallah, semoga Allah sentiasa permudahkan hambanya yang bakal menjadi ibu nanti ni..

Pukul berapa kitorang terlena balik pun aku tak tak sedar. Tapi sedar-sedar je bunyi azan pukul 6 tadi tengok cik husband takde kat sebelah. Ya ampun! sangat-sangat kaget tau! Dalam hati terfikir 'manalah laki aku lari ni?' panggil punya panggil rupanya dia tidur kat bawah. Sejuk katanya tidur kat atas sebab taknak kacau aku tidur lagi. Hm.. sayang.. sayang. Bila aku pegang badan, dah suam panas dah badanyer nak demam. Harap-harap dia cepat sembuh.. Sapa tak sayang laki oooiii!!

Monday, July 11, 2011

Tips cinta suami isteri

Sharing is Caring,

* Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja asing-masing.
* Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.
* Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.
* Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.
* Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.
* Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.
* Laungkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.
* Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.
* Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada di sisi.
* Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.
* Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.
* Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.
* Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.
* Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.
* Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras \ menyara keluarga.
* Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.
* Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.
* Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu. Kalau ada tips2 yang lain boleh kita berkongsi lagi - Source: FB

Saya sayang suami kesayangan saya :))


Dear diary,

Sejak nak masuk bulan-bulan terakhir pregnant ni, nampaknye encik husband makin menjaga makan minum tuan puteri kesayangan dia. Kalau ikutkan dulu, hari-hari.. tiap-tiap pagi aku terpaksa tadah telinga dengar dia membebel itu ini..

''yg.. dah minum susu belum ?''
" yg.. kurma kismis dah telan belum ?"
"obimin mana obimin.. dah makan belum ?"

Pendek kata.. memang hari-hari aku kena bebel. Bukannye aku ni malas nak minum susu, tapi kenkadang tu.. bila dah makan serba serbi bercampur aduk.. mestila macam tak best je nak minum susu kan. So aku pun buat-buat lupa minum susu. Kalau encik husband pulak tak ingatkan.. aku pun tak minum.

Tapi sekarang ni, encik husband dah sediakan schedule untuk aku. Tak cukup dengan anmum, susu kambing Higoat tu pun dia paksa aku minum... hehe! Tiap malam dia akan bancuhkan susu simpan dalam peti untuk aku minum esok pagi nyer.. Macam tu seterusnya hari-hari. Bila breakfast, atas meja dah tersusun susu, kurma & kismis, breakfast then  baru obimin.. Haish! encik suami betul-betul nak aku and baby sehat nampaknyer. huhu! Sayanggg encik husband sangat-sangat..

"Ya Allah! semoga engkau permudahkan segala urusan kami. Amin.."

Thursday, July 7, 2011

Mari Mencuba..

Dear diary,

Kebelakangan ni nafsu makan asyik memuncak tinggi. Hari-hari nak googling, searching and blogwalking cari apa resipi best yang boleh dicuba. Tambah pulak cik husband pun kuat makan sama. So rasa excited nak memasak tu tetap berkobar-kobar. hehe! Haritu first time buat spegati daging. Hum!! sedap.. huhu! Lain kali boleh try buat spegeti lain pulak.. So kali ni, tengah dok walking blog, terjumpa satu resipi ni dari blog 'Dari Dapur Kecah'. Marvelous jer nampaknye. Dah la favourite aku nih. kalau tiap kali masuk KFC. Cheezy Wedges. Then, boleh la sharing and cuba jaya nanti :))



BAHAN-BAHAN:
500gm frozen wedges
200gm shredded cheddar cheese "Emborg" brand-yg warna oren (boleh guna cheese slices) (saya guna SCS cheese slices)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan (125ml) susu segar
2 sudu besar sour cream (boleh ganti dengan yogurt perisa asli)
Mayonis secukupnya untuk dihidang bersama sos ini.

CARA-CARA:
1. Goreng wedges hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan non-stick pan. Cairkan butter dan masukkan tepung. Gaul sebati.
3. Masukkan susu dan kacau hingga pekat .
4. Masukkan cheese dan kacau hingga cheese mencair.
5. Masukkan sour cream dan kacau sebati hingga elok kepekatannya.
6. Paipkan sos cheese dan mayonis ke atas wedges yg telah digoreng tadi.

Apa lagi ? selamat mencuba..

Wednesday, July 6, 2011

Mode: Sedang berpuasa. Pheew! macam-macam ada dalam kepala otak sekarang neh..

Semua untukmu, Rayyan

Dear Rayyan,

Kehadapan Rayyan yang amat ditunggu-tunggu. Sedang mama coretkan diary ni, umur Rayyan dah 30 minggu and diharapkan Rayyan sentiasa sehat-sehat selalu dalam perut mama. Disebabkan anak mama dah buktikan apa yang abah dan mama tertanya tanya selama ni, jadi mama dah taknak panggil Rayyan baby lagi. eheh! Harap-harap Rayyan suka dengan nama tu okey sayang.. :)

Kalau Rayyan nak tahu, semenjak dua menjak ni mama macam dah takde modal lain bila bukak entry blog. Dalam kepala asyik nak bercerita pasal Rayyan ajer. Seronok la bila nak cerita pasal Rayyan. Mama jadi semangat nak taip itu ini. hehe! Sayang jangan nakal-nakal kat dalam tau. Sekarang ni Rayyan makin-makin aktif dalam perut mama. Seriesly! Kadang-kadang Rayyan buat mama tersentak dengan tendangan Rayyan tu. Adoi! kuat betul la anak mama nih! Cubiit kaki dia bila keluar nanti :)) Malam tadi pulak Rayyan buat mama tak boleh tidur lena. Rayyan bukan main aktif lagi taknak tido-tido. Bila Rayyan tak tido, automatik mama tak buleh tido lena jugak. Abah pun sama jugak tau.. Kesian mama and abah.. Harap-harap malam ni Rayyan tak meragam kacau mama ok sayang..

Sekarang ni jam dah dekat pukul 10 malam. Abah tengah layan transformer. Kesian abah, macam-macam hint abah bagi nak ajak mama tengok wayang. Tapi malangnye, mama tak larat sangat nak temankan abah tengok wayang 2 3 jam dalam panggung tu. Jadi, abah download movie tu dari internet ajer. Mama pulak tengah seronok menaip untuk Rayyan. Moga bila Rayyan besar nanti, diary mama akan menjadi bukti kisah suka duka kasih sayang keluarga kita. Apa yang mama and abah selalu doa dan harapkan agar Rayyan menjadi anak yang baik kepada kami nanti. Insyaallah..

Mama nak cerita pasal persiapan Rayyan ok. Alhamdulillah sekarang ni 100% barang-barang keperluan Rayyan, mama dan abah dah siap sediakan. Abah lah yang paling excited sekali nak basuh semua baju Rayyan tau. Mesti Rayyan bangga kan sebab dapat abah yang terlalu sayangkan Rayyan. Mama jugak.. :)) Sampaikan mama and abah berebut-rebut nak basuh, nak sidai baju Rayyan. Harap-harap untuk adik-adik Rayyan nanti pun abah tak berubah apa-apa la kan. hehe!

Tengok tu, kesian abah penat rendam basuh baju Rayyan tau

Saje mama amik pic abah tengah excited tu. Bukti ma boleh perli abah kalau abah dah start malas-malas kena basuh baju Rayyan lagi nanti. hehe!

 Ini semua batch pertama baju Rayyan siap disidai. Pheew!

 Mama close up kan baju favourite abah and mama untuk Rayyan. Yang kiri sekali tu pilihan abah and yang kanan pulak mama yang pilih. Saje amik saiz besar sikit biar Rayyan boleh pakai lama nanti..

 Semuanya dah sedia untuk Rayyan, anak mama and abah..

Macam yang mama cakap entry sebelum ni.. last week mama and abah dah pegi sale My Dear warehouse. Memang best sangat sebab banyak betul barang-barang Rayyan yang boleh kami beli. Abah cakap, alang-alang dah datang jauh-jauh.. kalau boleh abah nak cari semuanye lengkap untuk Rayyan. Mama ikutkan ajer. Ingatkan mama sorang je yang beriya-iya excited, tapi bila tengok abah.. lagi-lagi-lagi la excited kalah mama tau! Abah pun dah rambang mata tengok barang-barang baby. Kalau boleh semua benda dia nak beli untuk Rayyan. Haish! First sekali mama dan abah sampai warehouse dah dekat pukul 1.30 petang. Time tu memang ramai berpusu-pusu memborong. First sekali kitorang survey tempat tidur Rayyan. Awalnye planning nak carikan Rayyan 'baby cot' tapi abah fikir macam tak practikal pulak sebab katil tu fixed. Kalau boleh nak cari yang multi-purpose. So, playpen la pilihan terbaik untuk Rayyan. Selain tempat tidur Rayyan yang kiut tu, benda alah tu pulak boleh bukak pasang. Jadi memang senang la kalau nak bawak balik kampung nanti. Lagipun, dengan playpen ni.. bila Rayyan dah besar sikit nanti pun Rayyan still boleh main dalam playpen tu. Bila dah tengok harganye pun ok, abah and mama terus book playpen satuuuu..

Item kedua pulak yang mama and abah belikan untuk Rayyan adalah stroller. Alhamdulillah! memang satisfied! Tak padan dengan harga.. tapi berkualiti! Kaler pulak ada ala-ala retro terquoise gitu! Memang comel untuk anak mama nanti nih. Then, mama and abah belikan Rayyan car seat jugak supaya senang Rayyan on the way ke mana saje nanti. Lebih-lebih lagi, kemungkinan besarnya Rayyan akan masuk nusery. So benda ni memang penting sangat la untuk Rayyan. Lepas tu, jalan-jalan ke dalam lagi dalam warehouse tu mama and abah nampak baby carry. Abah la yang nak sangat benda tu supaya, bila jenjalan nanti tak penat sangat abah nak dukung Rayyan. hehe! Risau betul abah kan. Kalau boleh dia nak yang terbaik untuk Rayyan tau. Jadi, Rayyan taknak nakal-nakal bila besar nanti okeh. Hm.. ada lagi dua barang mama borong kat sana. Satu conferter & bantal tidur Rayyan dan lagi satu beg barang untuk mama spare dalam kereta nanti. Alhamdulillah.. semua barang yang kami beli puas hati sesangat.

Ok, mama tahu.. mama yang excited tangkap gambar barang-barang Rayyan ni :))
  
Ok la sayang mama. Dah panjang lebar sangat dah entry kali ni. huhu! Ada masa nanti mama update untuk Rayyan lagi ok. Takmo nakal-nakal, takmo mengamuk dalam perut mama ok. Jadi anak yang baik. Mama and abah sayangkan Rayyan sesangat. Can't wait to meet you. Assalamualaikum sayang..

Monday, July 4, 2011

Changes..

Dear diary,

Sebenarnya kite tak perlu pun pegi jauh semata-mata nak menghayati kekuasaan Allah SWT. Tak perlu  sangat pun nak panjat bukit tinggi-tinggi, then tengok matahari naik dan terbenam.. Uh! Allah maha besar. Tengok laut yang tenang, Masyaallah.. besarnya kuasa Allah. Sebenarnya, bila dapat merasai sendiri jadi ibu mengandung ni, terlalu banyak sangat yang kita sedar and patut mensyukuri nikmat yang Allah dah bagi pada kita. Setiap kejadian yang berlaku tu, ada hikmahnye. Macam aku jugak. Alhamdulillah, semenjak mengandung ni.. banyak benda yang aku belajar. Yakin Kebesaran Allah tu memang takde tolak bandingannye.

Bila mengandung ni, banyak sangat perubahan yang berlaku pada kita and kadang-kadang buat kita berfikir sendiri.. macam mana bayi dalam kandungan boleh sehat dan membesar sedangkan, bila tengok perut ni macam tak yakin jer yang sebenarnya ada makhluk suci Allah dah tercipta. 

Apa perubahan tu eh ? Pengalaman aku sendiri la, just sharing :))

Alah
Ini yang buat semua ibu-ibu mengandung resah sampai takleh tidur malam. Muntah, pening, loya.. itu dah jadi perkara biasa bila dah mengandung. Bagi aku, alhamdulillah.. alah tak teruk sangat. Masuk bulan ke-2.. alahan aku dah ok. Baik seperti sedia kala. Dah tak rasa nak muntah-muntah lagi. Sampaikan boleh terfikir taknak makan sebab taknak sakit muntah balik. haish! Masa tu nasib ada husband yang jadi penguat. Paling kenangan bila aku disahkan hamil tak lama lepas kitorang nikah. Bunting pelamin kata orang eh. Pegi honeymoon pun dah lewat dua tiga bulan So kesimpulannye, dalam pada honeymoon, sambil mabuk-mabuk. Kesian betul. Nak jenjalan pun tak senang. Bila makan, mesti nak keluar balik. *Derita sekejap* Tapi lama-lama, alah pun hilang. Alhamdulillah.. 

Perut Muncit
Makin hari, perut makin besar. Maknanye, baby dalam kandungan pun semakin hari makin membesar. Bila hari-hari tengok perut sendiri depan cermin, mesti akan tersenyum sorang-sorang. Eh! dah besar anak mama rupanya. Ingat lagi dulu masa kecik-kecik suka main 'masak-masak' main 'mak-mak'. Masa tu aku la paling excited sekali nak jadi mak. Pastu sumbat bantal dalam baju. Pastu buat-buat jalan terkedek-kedek buat-buat pegi pasar beli sayur. (Padahal sayur tu daun-daun pokok jer pun.hihi). Best sangat. Terasa cepatnye masa berlalu. Realitinya, aku dah mengandung betul-betul pun sekarang ni.

Thanks cik google. Pic sape la jadi mangsa ni.hehe..

Pusat terjojol
Bab ini lagi best. hehe! memandangkan perut makin besar, akibatnya pusat lah yang jadi mangsa. Effect dari baby dalam kandungan makin membesar, jadi baby pun dah force pusat mama terjojol keluar. Cantik betul :)) Bila di fikir-fikir balik, Oh! macam ni rupanya Allah ciptakan pusat kita. Selalunya nampak pusat ke dalam je kan. Tapi bila pregnant ni, semua dah berubah..

Stretch marks
Dengarnye kebanyakan perempuan mengandung tak terlepas dengan stretch marks. Ala.. macam kesan garis halus kat badan tu. Selalunya benda ni jadi sebab kulit menegang akibat force dari baby. Tapi pada aku, alhamdulillah setakat 7 bulan pregnant ni, tak nampak lagi kesan stretch marks kat my tummy. Perut masih nampak comel. hehe! pheeww! Ini pun maybe sebab aku rajin sapu lotion badan kot. Alhamdulillah..

Siang mengantuk malam berjaga
Ahak! ini satu perkara lagi. Bila anda dah mengandung, bab ni kita kena lah bersedia dari awal lagi. Tidur malam kita akan sentiasa diganggu oleh si kecil dalam perut. eheh! tak kira masa dia nak main-main dengan kita. Macam aku jugak. Makin hari, makin perut besar.. makin galak baby dalam perut belajar menendang, mensiku.. dan macam-macam men lagi lah sampaikan.. alahai susahnye nak tidur lena. Pandai betul baby dah bagi mama dia practise awal-awal lagi supaya bila baby dah keluar nanti, kita senang bangun jaga dia. Sekarang ni pun, satu malam dalam 4 5 kali jugak aku terjaga. Nak terkencing la.. tak boleh lena la.. macam-macam lagi. Bila tengok cik husband tidur lena je kat sebelah.. haish! mana aci kan. Aku pun amik tangan dia letak kat perut aku jugak. Then, husband pun terjaga sama. hehe! Bila husband pujuk-pujuk, usap perut sikit, baru la baby senyap sikit. Pandai betul dia..

Sebenarnya, banyak lagi perubahan yang berlaku and akan berlaku pada warga bakal ibu macam aku nih. Nak tahu. Mengandung la sendiri eh :)) Mesti kita akan sentiasa mensyukuri nikmat Allah yang satu ni. Insyaallah..