Wednesday, January 18, 2012

WW: Apple eyes!

Rayyan at Shopping Mall

Sunday, January 15, 2012

Diary hujung minggu..

Dear diary,

Alhamdulillah anak kesayangan dah nyenyak tidur after dua kali menyusukan dia tadi. Jam dah pukul 11. Manalah cik husband ni janji nak balik sebelum pukul 11. Seperti biasa bila ada kesempatan, excited aku nak update aktiviti-aktiviti aku di sini. Hari ni, Sunday!! oh yeah! dah takde beza pun hari isnin, selasa, rabu..bla..bla..weekend.. sebab dah tak kerja. Hari-hari adalah hari cuti bagiku. Dah tak payah nak serabut kepala bangun pagi-pagi kena bersiap ke tempat kerja. hehe! 

After breakfast tadi, aku temankan husband pergi ke rumah kami. Niat aku sambil menyelam minum air. Tak sabar nak tengok progress rumah yang husband dah cat. Jadi tadi aku dapatlah tolong sikit-sikit kemaskan barang yang masih berselerak kat hall sebab esok kipas dah nak pasang. Rayyan aku tinggalkan pada MIL sekejap. Bila masuk rumah, kitorang terus mulakan kerja. Aku kemas-kemas barang then husband pulak mulakan dengan cat nye. huuh! Okey! proceed, ruang untuk meja makan kami, dah selamat dicat dengan kaler purple. Sooo colourful! Tinggal esok nak cat bilik pulak. Hopefully kerja cepat siap sebelum dia naik job nanti.

Kerja kena tangguh sebab MIL call cakap Rayyan dah taknak duduk diam. Bagi susu taknak, agah-agah pun buat tak layan jer. Mungkin dia dah rimas sebab kitorang tak mandikan dia dulu sebelum tinggal tadi. Bila balik.. macam biasa belek-belek peluk cium bos kecik tu dulu. Dalam pukul 11, siap-siap nak pergi carvenzi. Rayyan mama yang paling excited sekali kalau bab-bab nak cari perabut ni. hehe! Even takde 1 item yang kitorang dah aim, tapi alang-alang dah ada transportation charge tu.. kitorang decide tambah lagi 1 2 item. Puas hati! Sebelum balik, belakang Carvenzi ada carefour. Sempat lagi la menyinggah jalan-jalan cuci mata. Goda-goda cik husband, dapat cardigan and seluar kain lembut tu satu. Tq sayang!

Masa kat carefour tadi nampak mesin penimbang. Teruja nak tengok berat semasa. Kalau awal bulan 12 haritu berat adalah 52 then tadi bila timbang, berat naik 1 kilo. Oyeah! Syabas mama Rayyan sebab dah berjaya kumpul lemak after berat turun mendadak tempoh hari. Husband cakap, taknak bagi aku kurus 'kedikiang' sangat hanya sebab aku breastfeed Rayyan.. jadi sebab tu la keja aku sekarang ni asyik kena makan jer. Bila makan malam then tengah malam mesti lapar balik. Haish! habis berat aku Rayyan sedut. hihi!

Okeylah diary, husband dah balik bawak burger. Hope will update soon! Bye!

ooo kat sini rupanya lemak mama Rayyan sedut. Arghh! makannn drumstik!!!!
-Rayyan @ Carefour-

Saturday, January 14, 2012

Diary Sabtu

Dear diary,

Selamat datang pagi yang ceria. Alhamdulillah! Allah masih panjangkan umur aku dan famili. Pagi ni macam biasa, alarm kejutkan solat subuh. After mandi, solat subuh. Tadi Rayyan terjaga awal pulak. Bila dia dah merengek-rengek mintak susu, suakan susu.. dia taknak. Mata masih pejam. Aduhai! comelnye dia bila tidur. Rasa nak cubit-cubit Rayyan Aiman. Bila dah terjaga tu, kenalah bukak enjin main-main dengan si kecik. Bila dah puas, then aku and husband pujuk-pujuk lagi dia minum susu, terus dia terlena balik. 

Tadi, breakfast tersangatlah kenyang. Makan nasik lemak 2 bungkus, kuih lapis, murtabak, goreng pisang yang MIL buat. Kenyang sangat dah perut ni. huhu! After breakfast and kemas-kemas umah sikit.. husband cakap nak sambung keja. Pada mulanya, macam nak amik cuti je harini sebab dia nak bawak kami jenjalan kat Sunway Karnival. Tapi, bila difikirkan balik.. sayang pulak kalau tak habiskan cat rumah tu. hehe! Progress cat rumah bermula seawal minggu ni. Kesian benar tengok husband yang comot-comot balik dari mengecat rumah. Semalam sebelum pergi market, sempat lagi aku tengok rumah kami. Nak check prestasi kerja husband mengecat rumah. hihi! Ruang tamu depan dah 90% siap, tinggal nak touch up sikit-sikit je lagi. Colour theme untuk ruang depan adalah colour pink. Kau ade? haha! Ruang tamu kedua jugak husband dah cat dengan colour terquoise. Almost siap jugak. Ternyata colour dalam katalog tak sama dengan real. huhu! terang sikit colour tu. Belasah je la. Husband cakap dah macam kindergarden pun ada. Tapi dia suka. Nak nampak ceria katanya. So harini, husband sambung mengecat rumah lagi baki ruang yang tinggal. Ado! banyak ruang lagi tu. Target harini kalau boleh dia nak habiskan cat ruang makan. Tak tahu la colour ape plak yang cik husband nak cat tu. Tadi bincang-bincang nak letak colour purple pulak takpun nak continue colour pink balik. huhu! sah-sah macam tadika. :)) Musti Rayyan Aiman syok main-main kenal warna dalam rumah nanti. Husband cakap, nak siapkan cat ruang tamu depan, ruang kedua, ruang makan and bilik tidur dulu. Then baru kemas-kemas sikit then dah buleh masuk rumah. Tak sabar rasanya. Kipas yang kitorang beli semalam pun Isnin ni tukang akan hantar pasang. Haritu, ada jugak survey-survey perabut kat westcout, cavensi etc.. tapi takde promotion kaw-kaw pulak. Bila tengok sofa.. tak padan dengan harga. Haish! takpe-takpe tunggu amik masa sikit mesti ada promo lain. Oh! harini Sabtu, kena check dalam metro jangan lupa. huhu!

Wah lama pulak Rayyan tidur. Syok la mama Rayyan berinternet. Kalau tak, hari-hari takde masa sangat nak online. Nanti husband balik, nak jenjalan kat Sunway Karnival pulak. Excited benar cik husband nak bawak pusing-pusing kat sini after pindah haritu. Kalau boleh dia nak aku happy-happy je tinggal kat sini. Apa yang aku nak makan or nak jenjalan or nak shoppping, insyaallah.. dia akan cuba tunaikan. Thanks husband. Love u so much! malam nanti abang dapat upah lagi eh ;p

Makin susah nak breastfeed si kecik sekarang ni. Teruja tengok wallpaper katanya. huhu!


psst: Bos kecik dah bangun siap senyum-senyum mintak kena angkat.

Bagaimanakah untuk memaksimakan kesuburan anda?

Sharing is Caring

Pertama sekali anda harus memahami bagaimana badan kita berfungsi, bila saat yang paling subur untuk hubungan seks dan bila perlu mendapatkan rawatan.

Kehamilan sebenarnya bergantung kepada beberapa kejadian penting. Setiap bulan, kelenjar pituitari yang terletak pada otak akan mengeluarkan sejenis hormon yang akan meransang ovari untuk mengeluarkan telur. Proses ini dipanggil ovulasi. Ini berlaku selalunya pada hari ke 14-16 haid anda.

Sebaik sahaja telur dilepaskan dari ovari, ia akan memulakan perjalanan di dalam salur fallopian, pada saat inilah anda dalam keadaan subur sekali. Telur cuma mempunyai 24 jam sahaja untuk bersatu dengan sperma. Kerana sperma boleh hidup didalam salur peranakkan wanita dengan lebih lama iaitu 2-3 hari selepas ejakulasi, adalah disarankan anda membuat hubungan seks setiap hari sebelum saat kesuburan.

Sebaik sahaja telur sudah disenyawakan, ia akan memulakan perjalanan kedalam rahim dan kehamilan akan terjadi. Sekiranya anda tidak hamil, haid akan terjadi 14 hari dari tarikh anda ovulasi.

Memahami Bila Anda Paling Subur

Catitkan tarikh hari hari dimana anda mengalami haid setiap kali kitaran haid. Sekiranya haid anda sangat teratur, anda memang bernasib baik. Ovulasi selalunya terjadi 14 hari sebelum kitaran haid seterusnya. Sebagai contoh: Bagi kitaran 28 hari, ovulasi akan terjadi pada hari ke 14 hari (28-14) dan bagi kitaran haid 32 hari pula, ovulasi akan berlaku ke 18 (32-14).

Walaubagaimanapun, Ia tidak begitu tepat bagi mereka yang mengalami haid yang tidak teratur.

Melihat perubahan ada lendir serviks.

Disaat-saat terakhir sebelum berlaku ovulasi, anda akan mendapati yang lendir faraj menjadi lebih cerah, tidak berwarna dan lebih licin. Ia kelihatan seperti putih telur. Masa inilah anda mengalami tempoh subur yang optimal. Selepas ovulasi, lendir akan menjadi likat dan pekat

Mengesan suhu badan asas.

Ini adalah suhu badan semasa anda dalam keadaan rehat. Ovulasi selalunya terjadi sekiranya terjadi kenaikkan suhu badan yang konsisten terutama ditengah bulan.

Teka hari ovulasi dengan Kit Ovulasi

Kit ovulasi boleh memberi jangkaan yang agak tepat bila anda akan berovulasi. Ia terdapat dimana mana farmasi tetapi harganya agak mahal. Untuk keputusan yang tepat sila ikuti arahan yang diberikan pada label.

Perkara Yang Perlu Diambilkira Semasa Mencuba Untuk Hamil

Perkara yang anda perlu buat

*Membuat hubungan seks dengan kerap. Sekiranya hubungan seks anda konsisten 2-3 kali seminggu, anda sememangnya sukar terlepas masa kesuburan anda. Bagi pasangan yang mencuba untuk hamil tiada istilah yang dikatakan terlalu banyak seks.
*Seks setiap hari semasa dekat dengan tarikh ovulasi. Mitos yang mengatakan konsentrasi sperma jatuh setiap kali seks adalah tidak benar sama sekali. Ia tidak berlaku sekiranya anda seorang yang sihat.
*Amalkan cara hidup sihat: kekalkan berat badan yang sihat, senaman secara tetap, makan makanan yang sihat dan kurangkan stress.
*Makan vitamin terutamanya asid folik. Ia boleh mengurangkan risiko spina bifina sebanyak 70%.

Elakkan perkara berikut

*Merokok. Merokok menukar tekstur mukus serviks menyebabkan sperma sukar menghampiri telur. Risiko keguguran juga bertambah sekiranya anda merokok.
*Minum alkohol
*Mengambil ubatan tanpa arahan doktor termasuk ubatan traditional kerana ia boleh memberi risiko kecacatan kepada bayi dan risiko keguguran terhadap kandungan anda.

Tummy that i missed so much! - 7 months previous pregnant


Source: PIICM

Friday, January 13, 2012

Thursday, January 12, 2012

Idealkah berat bayi anda?

Sharing is Caring

Melihat bayi yang sihat atau montel memang membuat kita rasa geram. Namum pernahkah anda terfikir apakah berat tubuh bayi anda adalah berat yang ideal dan bersesuaian dengannya? Jangan terlalu asyik dan suka bila melihat tubuh bayi semakin montel kerana jika alpa, bermakna anda membiarkan risiko obesiti menghampiri bayi anda.

Berat Ideal

Berat bayi yang normal sewaktu lahir adalah 2.5 kilogram ke atas. Jika kurang dari angka itu, bermakna bayi lahir dengan berat tubuh yang kurang. Kenaikan berat tubuh bayi yang normal dan sihat boleh dilihat dalam 3 bulan pertama. Pada usia 1 hingga 3 bulan, kenaikan berat tubuh yang normal adalah antara 150 - 250 gram seminggu. Pada usia 4 - 6 bulan pula, kenaikan berat badannya haruslah antara 350 - 450 gram sebulan. Pada usia antara 10 hingga 12 bulan pula, berat badan si kecil sebaiknya bertambah antara 250 - 350 gram sebulan.

Antara 1 hingga 6 bulan, pertambahan berat tubuh bayi biasanya berlaku dengan cepat. Apabila masuk usia 6 bulan ke atas, pertambahannya akan mula perlahan. Salah satu faktornya kerana bayi sudah mulai aktif bergerak. Hati-hati jika bayi yang berusia lingkungan 4 bulan hanya mengalami pertambahan berat tubuh kurang dari 200 gram seminggu, itu bermakna bayi mungkin menghadapi masalah kurang makan.

Bayi Sihat Vs Obesiti

Selalunya orang menyangka bayi yang montel dan berisi adalah bayi yang sihat tanpa disedari bahawa bayi itu berisiko menuju ke arah obesiti. Bayi akan menjadi gemuk jika jumlah makanan yang diambil melebihi dari keperluan tubuhnya. Kalori yang berlebihan akan terkumpul dan tersimpan menjadi lemak. Sel-sel lemak ini akan membesar dan melebihi dari jumlah yang dimiliki oleh bayi dengan berat tubuh yang normal.

Selalunya, si kecil yang tergolong gemuk mempunyai selera makan yang tinggi kerana telah diajari dengan tabiat pemakanan sebegitu. Kerana itu si kecil yang berat tubuh berlebihan selalunya sukar untuk turun berat badan kerana mempunyai nafsu makan yang tinggi.

Anda perlu risau dengan fenomena ini kerana obesiti berisiko menyumbang kepada pelbagai masalah kesihatan dan penyakit. Si kecil yang obesiti berisiko mendapat hipertensi (darah tinggi), diabetes dan gangguan ortopedik.

Diet Pada Bayi

Sebaiknya bayi yang baru lahir hingga berusia 6 bulan diberi susu ibu berbanding susu formula. Ini kerana susu lembu mempunyai kadar lemak yang lebih tinggi dari susu ibu. Diet pada anak yang berusia 1 tahun ke bawah seeloknya dilakukan setelah mendapat konsultasi doktor. Mengurangkan jumlah makanan yang diambil bukanlah satu tindakan bijak kerana si kecil sedang dalam proses tumbesaran dimana dia amat memerlukan gizi yang baik untuk tubuhnya.

Sebaiknya berikan anak makanan yang mengandungi serat yang tinggi dan paling penting, elakkan dari makanan yang manis, berlemak dan juga makanan segera.


Source: PIICM

Tak dapat susu.. bucu bantal pun jadi - Rayyan

Dear Rayyan,

Malam ni anak mama meragam nak tidur sekejap jer. Nasib baik jugak la sebab abah pun keluar makan char keow teow tadi. Bila dah puas main-main depan tv, Rayyan mula rasa bosan.. gosok-gosok muka.. hisap jari tanda dah mengantuk nak masuk tidur la tu. Tapi macam biasa, Rayyan sekarang ni dah banyak sangat akal. Taknak tidur keja nak main jer dia. Akhirnya pukul 9.30 malam tadi mama bawak Rayyan masuk bilik. Bila mama nak direct breastfeed, Rayyan taknak. Terus mama pam susu. Masa mama tengah pam tengok Rayyan main guling-guling lagi atas katil. Rayyan suka main-main jari.. belek-belek tangan.. kira jari kaki.. angkat kaki lepas tu kentut dan macam-macam lagi lah. Suka benar mama tengok telatah anak kesayangan mama ni. 

Sekali mama toleh, Rayyan tengah hisap jari. cup cap cup cap bunyi Rayyan isap jari. Aduhai! Dah lapar anak mama ni. Jadi mama kena speed pam laju-laju sikit sebab kesian tengok Rayyan dah lali-lali hisap jari. Then bila mama toleh lagi sekali bila dengar bunyi Rayyan sedap je hisap sesuatu.. mama tengok Rayyan tengah sedap hisap bucu bantal gajah kesayangan Rayyan. Huhu! terus mama stop pam and bagi Rayyan minum susu. Rayyan minum sampai berdengkur. Hopefully malam ni Rayyan tak berjaga tengah malam lagi  macam malam semalam kacau mama dan abah tidur sebab nak ajak main ok sayang.. Tidur dengan nyenyak. Kita main lagi esok. We love u so much! Muuuah!

Wednesday, January 11, 2012

WW: Family Potret

at Desa Idaman Resident

Tuesday, January 10, 2012

Rayyan Aiman 4 months

Dear diary,

Hari-hari menjaga Rayyan di depan mata sendiri memanglah tersangat indah. Memandangkan Mr Rayyan sudah masuk umur empat bulan, makin banyak akal dia. Dia dah pandai taknak tidur siang, kalau tidur pun bila dia betul-betul rasa mengantuk then bosan tak buat ape.. pastu baru dia akan terlena sendiri. Rayyan jugak dua tiga hari ni dah taknak sangat direct breastfeed siang hari. Dia lebih prefer minum pakai botol pulak. Mak ai! haritu time aku kerja.. susah sangat dia nak minum pakai botol.. sekarang ni dia dah pandai memilih taknak breastfeed pulak sebab kalau brestfeed confirm dia akan terlena dek  bau badan aku. huhu! sebab tu la mungkin dia dah makin kurang nak direct sebab dia fikir nak main jer. haish! anak bujang aku sorang tu. Macam-macam dia. Lagi, Rayyan sekarang pun bila aku ajar minum pakai botol, dia dah pandai pegang botol sendiri. Oh! sangat impress ok. hehe! Hoho! entry kali ni nak cerita pasal Rayyan ajer. Dia jugak masih belum boleh meniarap lagi. Puas jugak aku start ajar and tolong dia main guling-guling, tapi malas betul bos kecik sorang tu nak angkat buntut. Harap-harap dalam umur Rayyan 4 bulan ni dia dah boleh meniarap. Hopefully! 

Rayyan Aiman first time picnic at Pantai Merdeka, Kedah

Mode: rindu benar nak blogging..