Thursday, August 30, 2012

Resipi : Triffle fruit coktel

Dear diary,


Ini adalah resipi triffle yang aku pernah buat masa bulan Ramadhan tempoh hari. As per husband requested, jadi pagi-pagi lagi aku tersangatlah gigih menyediakan triffle ni untuk berbuka puasa. Simpan awal-awal dalam peti sejuk, then bila dah nak berbuka bolehlah dihidangkan sejuk-sejuk. Terbaik!

Bahan-bahan:
Lapisan pertama (Sponge kek)

- Kek sponge coklet / swiss roll
- Sirap: Larutkan 3-4 sudu makan mixed fruit cordial dengan 1/2 cawan air.

Lapisan kedua (Kastad)

- 1/2 tin susu cair *
- 200ml susu segar *
- 2 tin air (gunakan tin susu) *
- 6 sudu makan gula kastor *
- 3 sudu makan penuh susu pekat manis *
- Secubit garam
- 9 sudu makan tepung kastad **
- 1 cawan air **
- 1 biji telur (B) **
- 1/8 sudu kecil esen vanilla **

Cara-cara:

- Satukan bahan bertanda *. Masak hingga mendidih.
- Sebatikan bahan-bahan bertanda ** dan kacau rata. Kemudian masukkan adunan ke dalam adunan yang mendidih tadi. Teruskan memasak dengan api sederhana sehingga adunan nampak berkilat dan pekat. Adunan kastad hendaklah selalu dikacau untuk mengelakkan berketul dan hangus di dasar periuk.


- Sementara itu, basahkan lapisan kek yang telah disusun dengan sirap.
- Selepas itu, tuangkan kastad di atasnya.

Lapisan ketiga (Fruit coktel)

- Taburkan fruit coktel di atas permukaan kastad tadi.
- Kalau nak buah lebih, boleh tambah sendiri buah-buah lain cth kiwi, laici, anggur, strawberry etc. (Macam yang aku buat, macam-macam fruits aku letak. Permintaan dari husband, kena tunaikan. hehe!)

Lapisan keempat (Jelly Instant)

- Masak sebungkus instant jelly mengikut arahan di belakang kotak. Kalau nak lebih lembut, tambah sedikit lagi air semasa memasak jelly.
- Bila jelly dah masak, tuangkan ke atas triffle tadi kemudian sejukkan.


SELAMAT MENCUBA :))

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Dear diary,

Phew, lama benar dah tak menaip belog since last Ramadhan. Even hari-hari on lappy, tapi bila nak menaip selalu saje mood or idea hilang. ahah! Macam-macam la aku neh. Tengah malam ni tiba-tiba pulak tergerak hati nak update. Harap-harap banyaklah idea datang mencurah-curah. Baru laju je aku boleh menaip nanti. Now husband and Rayyan Aiman pun nyenyak tidur sudah. Kesian betul Rayyan. Penat sangat main-main siang tadi, bila dah malam-malam cemgini, bukan main tak hingat la dia tidur. huhu! Abahnye pun sama jugak. Now dah berdengkur bunyi macam-macam dah pun. hihi! Sayang sangat kat boyfriends aku tu..

Bila bukak facebook or blog, sana sini masih lagi dengan mood raya. Aku pun tak terkecuali jugak la kan. Mesti nak update jugak serba sedikit kenangan masa berhari raya tempoh hari. Tapi sebelum tu, sukacita dimaklumkan bahawa anak bujang aku dah berumur satu tahun pada raya ke5 tempoh hari (23hb Ogos 2012). Syukur alhamdulillah, sampai sekarang Allah berikan kesihatan yang baik untuk beliau. Syukur sangat-sangat. Rayyan tak banyak meragam. Nakal sikit-sikit tu biasa la kan. Budak tengah nak membesar katakan. Sebagai ibu, aku sentiasa mengharapkan yang terbaik untuk beliau. Semoga Rayyan menjadi insan berguna suatu hari nanti. Semoga bila mama dan abah takde lagi nanti, dialah yang akan mandikan jenazah kami dan sentiasa berdoa kepada kedua orang tuanya. Insyaallah!

Dimulakan hari raya tahun ni kat rumah keluarga mertua. Kalau tahun lepas masa tengah berpantang, dapatlah beraya kat rumah mak aku first. Tapi tahun ni giliran beraya kat sini dulu pulak then petang baru balik Selama. Nasib baik la dapat jodoh dengan orang dekat-dekat jer. Bila tiba bab nak balik beraya ni takdelah ralat sangat sampai gaduh-gaduh nak balik umah sapa dulu masing-masing. hehe! Masa malam raya aku dan husband dapat berkumpul jap kat rumah maksu. Makan ketupat rendang bagai dah malam tu.  Kat rumah mak pun menu utama bila raya is wajib ada ketupat palas. huhu! Best! My favourite tu sebab kat Selama jarang dapat makan ketupat palas. Bila sampai je kat rumah maksu, ramai mak-pak saudara dah start berhimpun kat rumah. Kebetulan pulak time tu, mak dan abah mertua kena balik Terap sebab nak uruskan hal masak-masak, jadi malam tu lepak kat rumah maksu je la kejap. huhu!

Family potret di pagi raya. Tema kali ni adalah tone hijau kuning. Rayyan nampak cool berbaju melayu. hehe!

Dah hensem-hensem pakai baju melayu, tapi tak cool pulak nak bergambar. Susah betul nak tangkap gambar sama dengan mat Ayen nih. Asyik nak buat hal dia saje. haha!

See telatah anak bujang senang hamba sorang ni. Mama sibuk nak tangkap gambar, dia sibuk buat hal sendiri. Tak sporting la Rayyan ni. hehe!

After sembahyang raya dan mermaafan dengan mak abah semua, kami sekeluarga on the way balik kampung Terap. Tok ada buat kenduri sikit. Bila agak rushing nak balik tu, so takdelah sangat official photo family that day. Nasib baik jugak sebelum beraya dengan mak abah, ada jugak snap pic sekeping dua. Kalau tak, tak sembat langsung la nak bergambar. huhu! Bila sampai Terap pun dah nak tengah hari. Semua adik beradik sebelah abah berkumpul kat rumah tok. Tok after buat operation potong kaki sebab kencing manis tempoh hari nampak sehat-sehat saja. Alhamdulillah. Semoga tok sehat selalu hendaknya.

Then after zohor, dalam pukul 3 cemgitu kitorang terus gerak balik Selama. Beraya kat rumah mak aku pulak. Pada hari tu, sempat lah beraya rumah mak saudara keliling rumah. Makan memang tak hingat lah. Bila mula-mula sampai rumah terus cari nasi impit dengan sambal goreng tempe mak buat. huhuhu! Lepas gian lamanya tak makan sambal goreng tempe yang mak buat. Jadi hari tu segala ketupat rendang mak nenek semua dah masuk dalam perut. Pheeww! perut kenyang sentiasa. Tapi dah beraya punya pasal.. makan!! makan!! makan!! hehee!

Okeylah diary, lewat malam sudah. Mata pon dah mengantuk sangat ni. Aku nak masuk tidur dulu. Insyaallah, ada masa kalau rajin akan ku update lagi kisah raya tahun ni. Time to hug and kiss my little boy now. Bye diary! muuah!

Monday, August 27, 2012

Happy 1 year old dear!

and now, you can call me Mr Ray!

Thursday, August 2, 2012

Ramadhan 2012 : Day 13

Dear diary,

Selamat pagi diary kesayangan. Pagi ni kena merajinkan diri update belog kejap sementara bos kecik dan bos besar masih lagi tidur. Alhamdulillah, aku masih lagi bernafas untuk 13 ramadhan ni. Pejam celik cepat benar masa berlalu kan. Dah nak masuk dua minggu pun kita berpuasa. Two weeks? mean husband pun dah nak kena naik job balik. Sob! Sob! Sepatutnya semalam dia dah kena pergi, tapi kali ni dia amik cuti. Extra lagi dua hari. Insyaallah, awal-awal pagi Sabtu nanti dia akan bertolak. Jadi dapatlah spend time lagi bersama husband terchinta. ehehe! Bila dia takde, mesti aku akan sentiasa merinduinya.. Pheew! Rindu lipat kain sesama, rindu masak sesama.. dan macam-macam lagi lah. ahaha!

Insyaallah, takde aral pagi ni kami nak balik kampung. Oh! tak berbuka puasa lagi dengan mak. So, husband cuti extra dua hari ni bolehlah spend time kat sana. Hopefully more to relax la bila balik kampung nanti. Semangat nak berkemas kain baju, perkakas nak buat biskut raya. huhu! Semangat! semangat! Tambah semangat lagi bila husband support 100%. Semalam, pergi tesco beli lagi bahan-bahan untuk buat biskut raya. Target bila balik kampung nanti dapatlah aku spend masa bertukang kat dapur buat seberapa banyak jenis kuih raya. ehehe!

Hm.. nak cerita jugak pasal bukak puasa semalam. Mulanya planning dengan husband taknak masak apa-apa bila pergi umah mak petang untuk berbuka. Pastu dapat idea nak masak pulak sebab nak habiskan stok makanan yang ada dalam peti. Malas la nak hangkut bawak balik kampung pulak kan. So, petang semalam aku cakap kat husband nak try buat baked rice ala-ala kat pizza hut tu. Since aku pernah makan, tapi husband belum cuba. Sebab tu nak show off kat husband sikit la. hehe! Husband terus on. Kami sama-sama gugel internet semalam sebab nak cari resipi. ahaha! Cari punya cari ada la resipinya, tapi kami buat versi kami sendiri. So petang semalam, after tidurkan Rayyan.. tong tang tong tang kami dua laki bini kat dapur. Husband tolong potong-potong, aku pulak terus bukak api start memasak. Syukur alhamdulillah, baked rice menjadi. Bawak umah mak mertua berbuka semalam pun, semua cakap sedap. huhu! alhamdulillah! Semua ipar-ipar dok booking suruh buat lagi . huhu! insyaallah! Bila-bila bolehlah buat lagi.

Kiri: Sebelum dibakar ; Kanan: After baked with triple cheese.

Mungkin disebabkan ini, lemak di perut husband semakin rancak menari-nari. huhu! Dia suka sangat la kalau  makanan-makanan camgini. Haritu pun aku ada buat hotpot potato lebih kurang macam ni jugak banyaknya cheese. huhhuu! Sakan sungguh aku membela perut suami. hihihi! Okeylah diary, tak buleh update lama-lama sebab time untuk berkemas pulak. Hari pun dah makin cerah. Mari kita berzikir sambil mengemas pulak, kemudian jangan lupa akan waktu dhuha. Insyaallah, hidup akan lebih diberkati. Berjumpa lagi dua minggu akan datang. Bye! :))

psst:  oo balik kampung, hati riang!