Thursday, September 27, 2012

Aktiviti berlepak bersama anak!

Dear diary,

Aku tahu harini anak bujang tu boring sangat sebab abah dah pergi kerja. Jadi, harini Rayyan dan mama just lepak-lepak kat rumah je sambil golek-golek, main-main, tengok tv, minum susu banyak-banyak dan lain lain. Huhu! Bila abah dah takde, Rayyan betul-betul bosan sebab terperap je kat rumah.. then mulalah kuat dia mintak susu. Kejap-kejap tarik baju, kejap-kejap nak selak baju aku. Tahulah tengah boring. Kerap sungguh dia minum harini sampai tak sempat-sempat susu nak produce. Ish! ish! Kalau abah ada, asyik nak membengkak je sebab Rayyan kurang sikit nak minum. Bila kite tanya baru la sengih-sengih rengek nak susu. sayang.. sayang.. Teruk mama Rayyan kerjakan harini eh.. T__T . Malas nak taip banyak-banyak. Biar gambar menceritakan segalanya untuk harini..

Menu makan tengahhari sampai ke petang. Mee goreng udang. Dah lama nak goreng mee stail macam ni and finally harini dapat buat jugak. Kalau husband ada, dia suka letak telur. Macam mee goreng mamak tu.. i tak berapa like la yang tu. pheew!

Dari pagi sampai petang keja mama dengan Rayyan lepak depan tv jer. Bila husband takde, masa banyak terluang tengok tv sambil jaga anak. Bagi dia main puas-puas. Penat. Terus mintak susu tido. hehe!

Bila abah Rayyan ada kat rumah, raga kain baju belum lipat akan selalu jadi macam ni. haish! suri rumah yang tak berapa nak suri. hehe! Bukan malas, cuma tak sempat je. Hari-hari layan suami.. layan anak-anak. and now baru ada kesempatan nak lipat semua.

Bila dah petang, aku buatkan Rayyan roti bakar. Letak butter, peanut dan juga cheese. Yang anggur tu pulak sebagai umpan nak bagi dia enjoy makan. Rayyan ni kan, lately susah sikit nak makan makanan pejal yang berkhasiat. Kalau kerepek ker laju pulak dia nak kunyah. Nak test gigi baru la tu.

"mama.. ayen nak tebang pokok ni. nak ikut?" hehe!

Kegemaran Rayyan sekarang ni suka sangat tengok TuTiTu. Yeah! suka la tu tengok reka cipta itu ini. Selalunya kalau bukak lappy time dia tak tidur, mesti dia yang konker punya. Takde chance mama nak berblogging siang-siang hari. haish! :))

So enjoy dapat main dengan Rayyan puas-puas. Tadi macam biasa, bila aku nak solat.. dia pun sibuk nak bersolat sama sambil sebut 'alaah' So sweet anakku. Bila kita solat dia pun mulalah nak letak buntut kat sejadah sambil dongak tengok apa yang kita buat. hehe! sayang.. sayang. Mama sayang Rayyan sangat-sangat. Jadi anak yang soleh ye nak.. mUUah!

Resipi : Cheese Meatballs Carbonara (Inspired by Pizza Hut)

Dear diary,

Harini rice cooker kat rumah masih lagi tak berasap. Huhu! Dah lama rasanya tak masak nasik. Tambah pulak sejak husband ada kat rumah, perut mengada-ngadalah mintak itu ini makan kat luar. Even perut aku ni satu hari kalau tak jumpa nasik memang tak sah. Selalunya aku kalau masak memang suka buat yang simple-simple jer tapi yang penting ia haruslah menjadi kesukaan si husband tercinta. Alhamdulillah, apa yang aku masak semuanya dia bedal. Bertambah kembang kuncup bila setiap kali hidangkan untuk dia, mesti akan dapat pujian dari beliau. heheh! itu yang makin semangat nak memasak tu.. and hari ni bila masuk je waktu tengah hari mesti soalan yang sama keluar. "abang nak makan apa tengahhari ni?" "yang buat meatballs carbonara ok?" Terus senyum lebar tanda sokong. Pheeww! husband aku ni, kalau makanan yang berkait dengan cheese bagai ni memang la tak pernah tolak. Tu pasal makin hari perut dok maju ke depan je tu. huuhuhu! Yang aku pulak memang peminat tegar meatball carbonara bila makan kat Pizza Hut. Kalau dah order pizza mesti nak meatball juga. hehee! Jom kita terjah meatballs carbonara yang aku buat siang tadi. Simple sangat and for sure, orang malas pun mesti akan rajin nak cuba punya. Resipi senang, makan pun best. Sape yang taknak buat kan? Hanya dengan beberapa step saje, hidangan siap. hehe!

Bahan-bahan:
-12 biji Meatballs (Aku suka brand Ramly. Sedap. Kuantiti ikut citarasa masing-masing yer. Yang aku buat ni makan untuk 2 orang)
-1/2 tin Prego Carbonara Mushroom
-Bawang holland
-Capsicum hijau
-Mozarella cheese
-Blackpepper dan serbuk perasa

Cara-cara:

Step 1:  Panaskan minyak. Kemudian goreng meatballs hingga masak. Bila meatballs dah masak, masukkan sekali bawang holland dan jugak capsicum. Goreng sekejap je biar bawang layu sikit. Dah siap boleh tolak tepi.

Step 2: Dalam bekas lain, panaskan prego carbonara sos. Kalau pekat boleh tambah susu sikit. Sebagai perasa tambahan aku masukkan blackpepper, secubit garam dan juga rosemary. Kalau takde rosemary kat rumah, tak payah letak pun takpe. Menu ni masih lagi dapat nama cheese meatballs carbonara. hehe!

Step 3: Dah siap bolehlah susun meatballs kat bawah, lepastu tuang prego carbonara sos then susun bawang dan capsicum tadi cantik-cantik dalam bekas. Kat rumah takde mangkuk cantik macam kat Pizza tu, jadi aku belasah je pakai loyang kek untuk bake nanti.

Step 4: Sebelum bakar dalam oven, sila taburkan cheese mengikut citarasa masing-masing. Kalau yang hantu cheese tu, bolehlah taruk lebih. Bakar sekejap je sampai cheese melted. Kemudian bolehlah dihidangkan panas-panas bersama secawan neskefe panas di waktu tengahhari yang sejuk kehujanan. Nikmat! Kalau nak lagi kenyang, sila makan bersama dengan roti gardenia. Terbaaaikkk!



SELAMAT MENCUBA :))

Monday, September 24, 2012

Mode: Unwell

Dear diary,

Salam diary kesayangan. Malam ni rasa ada hati nak update belog. Hopefully bila aku taip ni banyak la idea keluar. Kalau tak alamatnye akan masuk dalam draft la. Dimulakan pagi ni aku start cirit birit dan muntah-muntah. Apakah itu? jeng-jeng! Rayyan nak dapat adik lagi ker? Ish tak mungkin kot sebab kami masih lagi 'bercinta' dengan cara berhemat. Al-maklum la, Bersalinkan Rayyan haritu dengan cara operation.. kena la jaga kesihatan jugak kan.. Rayyan dengan abah sabar sikit eh :))

Oklah sambung cerita balik. Sebenarnya sebelum aku kena cirit birit dan muntah-muntah ni.. awal-awal lagi husband dah kena dulu. Lepastu berjangkit kat Rayyan pulak and now harini aku pulak yang kena. Bila pergi jumpa doktor, tiga-tiga reason berlainan. Husband kena gastrik, Rayyan pulak suspek terkena jangkitan rotavirus dan aku pulak food poisoning. Dah lama kami tak sakit, sebab tu Allah uji dengan ujian kecil ni.

Sebenarnya sebelum ni pun husband memang dah pernah kena gastrik. Nak jadi cerita haritu dia makan lewat sikit tengahhari sebab dok tunggu apek pasang lampu dengan kipas baru kat rumah. Padahal pagi-pagi tu husband dah breakfast roti canai bukan main lagi kat rumah mak. Lambat makan sikit jer.. terus perut problem. Kesian husband. Kejap-kejap dia muntah-muntah. Mengalahkan morning sickness pulak. Bila muntah bukan main kuat lagi bunyi uweek nye. Over la. huhu! Then bila dah jumpa doktor and makan ubat, esoknya he's back to normal. Pagi tu siap action angkat berat lagi. hehe! sayang..sayang.. Kalau sakit, monyok je muka. Tapi bila dah sehat macam-macam la akal nye. 

Kisah Rayyan pulak bila awal pagi Sabtu, dia muntah-muntah. Banyak sangat dia muntah sampai basah habis baju tidur dengan cadar katil sekali basah bau muntah dia. Tak sedap perut rasanya tu. Patutlah sepanjang malam, dia tidur aku tengok tak berapa nak best je even still kerap minum susu. After subuh aku tidurkan dia balik sampailah ke pukul 10 dia bangun masih lagi muntah-muntah. Tak boleh jadi ni, tiba-tiba saje Rayyan muntah-muntah. Mesti kena checkup doktor. So dalam pukul 11 lebih gitu terus kami bawak dia pergi Klinik Pakar Kanak-Kanak Kulim (KPKKK). Bila doktor check, cakap Rayyan suspek terkena jangkitan rotavirus. Just suspek sebab banyak lagi tanda-tanda jangkitan takde pada Rayyan. Masa tu memang risau sangat sebab masih tak dapat nak jaga Rayyan dengan baik dan cukup perhatian. Bila ambik ubat, terus bagi Rayyan makan. Doktor siap buatkan surat lagi if Rayyan nampak still tak ok after makan ubat, kami kena refer hospital. Kalau boleh taknak sampai kena admitted to hospital. Kesian Rayyan. Tak sanggup nak tengok dia kena cucuk sana sini masuk air dan sebagainya. So kami lebih concern jaga makan ubat dia kat rumah saje. Cukup time je Rayyan kami bagi makan ubat. Husband lah yang paling caring sekali bila bagi Rayyan makan ubat. Fuh! tegas betul. 24hours kami monitor dia tanpa jemu sampailah dia tertidur dan esoknya nampak Rayyan makin ceria. Dia dah makin kurang muntah-muntah. Tinggal sekarang ni masih lagi cirit-birit. Sebenarnya selain makan ubat, aku kerapkan menyusu Rayyan. Even dia muntah, tapi aku akan sentiasa bagi jugak dia minum. Susu ibu ni kan yang terbaik. Tak payah nak pertikaikan lagi. Selain tu jugak sebagai tambahan kami bagi Rayyan minum Yakult. As recommended by doktor yakult ni baik sebab adanya bakteria baik untuk usus. Kira kasik cuci perut sikit la... dan syukur alhamdulillah, Rayyan kembali normal and kami still bagi Rayyan makan ubat sampailah nampak dia betul-betul sehat. Telatah anak bujang masa kat KPKKK.

Bateri belum cas. Masa ni main usha-usha je budak-budak lain. Konon-konon nak anti sosial. hehe!

Ok dah start bukak kepak. Bateri dah penuh. Ingatkan tak sehat tak leh nak main. But he's still active. Alhamdulillah!

Demam-demam pun sempat lagi nak mengorat amoi sebelah tu. hehe! sayang.. sayang..

Mama Rayyan punya sakit pulak, pagi-pagi tadi lagi aku sakit perut cirit birit muntah-muntah. Fuh! Teringat pulak zaman-zaman morning sickness dulu. Cirit birit pulak tak berenti-renti. Bila kira-kira dari pagi sampai sebelum aku pergi klinik tadi ada la dalam 10 kali aku memulas kat dalam toilet tu. huwaa! Pastu dengan muntahnye lagi. Oh! so unwell! Even after breakfast aku ada makan ubat lebih husband sakit haritu, tapi still tak recover sampai tengahhari. Tak tahan sangat terus husband bawak pergi klinik. Bila bagitau doktor cakap aku muntah-muntah semua siap dia tanya lagi ''are you pregnant?" dengan yakin nye je aku cakap No. Bila dah check doc said aku ni terkena keracunan makanan. Effect dari makan burger brother yang aku pesan dari husband malam semalam la kot. Pheew! Bila dah makan ubat baru lah rasa ok sikit. And now, rasa makin ok lah.. syukur alhamdulillah! Hopefully bangun pagi esok takde sapa lagi rasa sakit-sakit. Malam ni jugak first time kami anak beranak tidur depan tv sebab lepas maghrib tadi kami cuma berlepak golek-golek depan tv je then susukan Rayyan then terus dia terlena. Malas nak angkat dia masuk bilik takut terjaga punya pasal husband cakap tidur sini je lah. huhu! Best jugak. Sejuk je. Tambah pulak cuaca mendung-mendung nak ujan je malam ni. Best! Tarik selimuttt!

Oklah diary, husband ni tadi bukan main lagi excited nak tengok IP Man kat tv. Tak sempat nak habis, dah berdengkur pun. huhu! Ada kelapangan nanti akan diupdate lagi. Bye diary! Good night peeps! Semoga mendapat mimpi indah..




psst: Husband pesan suruh baik cepat-cepat sebab ada orang nak belanja dinner esok. pheew!

Saturday, September 22, 2012

Diari Jumaat bersamaan 21hb Sept 2012.

Dear diary,

Salam kesayangan diary kesayangan. hehe! Now dah ada kelapangan sikit nak update belog. Baru tadi husband mintak baby wipes sebab nak tukar pampers Rayyan Aiman. Eh! tak banyak kencing pulak dia malam ni. Then after susukan dia kejap tadi terus capai lappy balik. Time to blogging. Yeah!

Dimulakan aktiviti harini (Jumaat) dengan bangun pagi macam biasa untuk solat subuh. Dalam masa yang sama, lately bila abah ada Rayyan pun terlebih rajin nak bangun solat subuh sama. Jadi susah sikit la kalau kami suami isteri nak berjemaah sekali. Kadang-kadang kalau Rayyan betul-betul tidur lena.. baru lah solatku diimamkan oleh suami. echhee! best pulak taip SUAMI ni. Sejuk! :)) Bila dah bersubuh, terus siapkan breakfast. Tadi aku cuma panaskan keow teow hongkong yang MIL bagi petang semalam saja sebab husband tak dapat makan lagi malam tu disebabkan gastrik. Jadi pagi tadi barulah aku panaskan balik. Bukan main selera lagi dia makan. Dah start selera balik dah. Kalau tidak, nak makan apa pun tak sedap perut. Kerja nak muntah je dia mengalahkan orang perempuan ada isi. hehe! Betul la apa mak aku cakap. Lelaki ni kalau sakit sikit, manjanya berkodi-kodi. Nak dapat perhatian lebih la tu..T__T

Disebabkan Rayyan dah bangun awal, husband ada ajak pergi pasar borong. Ajak mak sekali. Saja nak jalan-jalan pasar borong tengok ikan-ikan. Belajar nak kenal ikan. ahaha! Aku ni susah sikit nak kenal ikan. Mak bagitau berapa kali pun aku susah nak ingat nama-nama ikan. Setakat ikan yang biasa aku makan tu ok la. Tapi kalau ikan-ikan special sikit ni fail sungguh aku nak ingatnye. Balik dari pasar borong terus nak tidurkan Rayyan. Tu la bangun awal sangat. Kan mama dan abah dah bawak Rayyan jalan-jalan tengok ikan. hehe.. Tapi sebelum dia tidur, husband pastikan dia siap mandi semua then minum susu. Barulah selesa sikit anak bujang dia nak beradu. Time Rayyan tidur, husband nak hint-hint ajak bercinta. hihi! Pantang tengok anak tidur, ada saja kejanya. Padahal time Rayyan tidur macam-macam aku boleh buat. Yeah! best sangat sebab dapat masak-masak dengan aman tadi after pujuk rayu husband cakap "kite bercinta malam-malam je la eh". T___T

Sambil Rayyan Aiman tidur, sambil husband main internet dan tonton tv.. aku tong tang sendiri main masak-masak. Harini masak nasi butter kismis, daging panggang dan juga coleslaw. Nyum-nyum! Resipi daging panggang aku amik dari buku resipi yang aku dan husband beli bulan lepas. Harini baru belek-belek balik then terus main masak-masak. Tadi jugak aku berjaya jugak siapkan cupcakes. Oyeah! dah banyak hari aku planning nak ulang semula bake cupcake. Disebabkan aktiviti yang ada saja bila husband ada ni, jadi aktiviti nak buat bendalah yang remeh temeh tu susah la sikit nak dihasilkan. Tapi tadi, berjaya jugak aku siapkan chocs cupcake dan toping buttercream. Enjoy la bila buat cupcake ni. Seriesly! Patutlah dulu-dulu semua orang sibuk dengan cupcake. Rupanya fun buat cupcake ni sebab bila nak buat hiasan tu.. 100% ikut kretiviti kita. So suka hatilah kau nak deko cake kau macam mana kan..

Inilah cupcakes yang berjaya dihasilkan tadi. Masih lagi amatur dan patut asah skill lagi ni.

Yang bestnye bila main masak-masak ni aku dapat support sepenuhnya dari husband. Kalau nak isteri dia rajin duduk dapur, suami kena la sediakan segala mak nenek kelengkapan untuk memasak. huhu! Contohnya  bila kami jenjalan shopping, then nak beli itu ini untuk masak.. dia on saja. then kalau cik husband hegeh-hegeh dok perli gediks sangat itu ini aku akan keluarkan veto "ok la ni. abang nak yang rajin macam ni ke nak tengok yang asyik tidur je.." hehe.. Terus dia cakap OK sambil senyum sumbing.. blurrppp! :))

Sudahnya bila dah buat banyak-banyak cupcakes ni haruslah bersedekah bawak pergi umah mak jer. Kat rumah mak ramai penghuni. Mak abah adik abang semua ada boleh hantam sama itu kek. Aku ni nak buat best, tapi bila selalu makan chocs cupcake.. muak jugak. Sebab tu kalau nak buat pun kena time ada event or sumtins. Baru berbaloi sikit nak buat kan.. After asar pegi umah mak lepak sampai isya. Rayyan dah ngantuk sangat nak tidur. Dia pun tak berapa nak sehat sangat. Flu again untuk kali kedua dalam hidup beliau. Pheeww! Semoga Rayyan cepat sembuh!


psst: Dua beranak dah tidur berdengkur neh.. tido! tido!

Thursday, September 20, 2012

Lovely Alia's Birthday!

Dear diary,

Oh! sejak-sejak husband balik bercuti mood nak berblogging agak suam-suam kuku saje. Even banyak cerita nak di'update, tapi hari-hari ada saja aktiviti bersama husband dan anak-anak. Seronoknye! Kalau kerja, sah-sah hari-hari stress mengadap workload, kalau kena kerja hari-hari balik kerja sakit kepala etc. (bak kata husband sebab tengok isteri dia tengah excited nak cari kerja) huuhu! sob! sob! Oklah kali ni taknak cerita bab itu dulu sebab tiba-tiba nak update tentang birthday girl anak buah aku beberapa hari lepas. Even bersederhana dan simple-simple saja.. tapi doa yang kami aminkan haritu sangatlah bermakna. Semoga hidup kita sentiasa mendapat keberkatan dariNya insyaallah..

View from balkoni rumah kakak saya. uhuhuu! kampung style. best!

Oh! hari tu ada makan-makan laksa. Wajib aku tambah 2 3 mangkuk ye tuan puan. Sampaikan bila aku belek-belek lagi periuk kuah laksa then husband tegur " hah? nak makan lagi??" bluurrpp T__T

Buah hati!

Lovely Alia. Setahun berapa kali nak buat birthday tak tahu la budak neh. huhu!

Moment!

Budak bertuah dengan halnya. Mama nak ambik gambar, dia pun sibuk je nak lari. haish! Tak suka posing ke anak aku neh. Tak geng la Rayyan nih. huhu!

emak dan juga cucu kesayangan. eheee! semua cucu kesayangan mak kan kan kan.. :)) Sebelum balik, Rayyan bodek tok duit raya. Kali ke berapa dapat duit raya dari tok tak tahu la..

That's all update untuk kali ni. Rasa macam nak update lagi, tapi malam ni perut husband meragam pulak. Gastrik rasanya. Banyak kali muntah-muntah. Ish! ish! kesiannye dia. Ada masa nanti akan di'update lagi diary ni. muuuah!

Thursday, September 13, 2012

Wednesday, September 12, 2012

Rayyan dah pandai sebut Allah!

Dear diary,

Bila dah start bercerita pasal Rayyan, nak sambung entry lagi tentang Rayyan Aiman. Rasa macam banyak benar perkembangan dia yang aku terlupa nak update. Yela. Kalau cerita dalam belog ni, ada la kenangan sikit untuk diingatkan eh. Bertuah Rayyan. Apa saja pasal Rayyan akan aku luahkan kat sini. Untuk adik-adik Rayyan nanti tak tahu la sempat ke tidak nak macam ni lagi. hehe! Jom check list!

Sebut Allah
Selain perkataan pertama yang Rayyan dah boleh sebut mamaa dan abaaahh, Syukur alhamdulillah, berkat selalu tengok mama dan abah bersolat.. Rayyan dah makin bijak dan paham kalau kami bagitahu nak bersolat sambil angkat tangan dan sebut Allahhuakbar.. Bila aku solat dan letakkan Rayyan dalam playpen pun, dia dah makin steady. Tak banyak meragam.. Bagus anak mama abah.. Bila kita suruh dia sebut Allahh! dia pun cakap.. Alaaah. Alhamdulillah!

Kenal binatang
Makin banyak perkataan dalam kamus otak anak aku sekarang ni. Rayyan dah kenal ayam, kambing, lembu, cicak, semut. Itu je yang selalu dia nampak kot depan mata kot. hehe! Kalau tanya dia "Rayyan, mana cicak?" mesti dia tunjuk tengok siling. Bila tanya mana ayam or kambing, mesti dia nak jenguk kat tingkap or pintu. Kalau tanya mana semut.. tengok lantai.. huhu! best betul ajar anak ni.. Tak penah rasa jemu..

Makanan kegemaran
Sejak kebelakangan ni, Rayyan suka sangat makan.. makan.. makan.. especially anggur. Hari-hari makan anggur. Aku pulak dapat kulit dengan bijik nye jer. huhu.. Stok sentiasa kena ada sebab tengok dia suka sangat makan. Dia pun dah kenal sangat rupa anggur tu macam mana. Kalau nampak mesti cakap "maaammm" mean nak makan la tu. huhu! Ada satu hari tu, aku pergi MR.D.I.Y nampak la buah-buah plastik hiasan.. ada pulak buah anggur.. terus dia tunjuk sebut maaamm. Ada makcik lalu sebelah pun senyum je tengok telatah Rayyan. Atooi! Terpaksalah explain itu ini.. Budak semakin nak paham. Apa-apa, kita kena selalu sembang and bagitahu dia itu ini.. Barulah otak berkembang.

Sangat manja
Rayyan ni kan, bila abah takde bukan main manja lagi dengan aku. Bila baring, cepat-cepat dia nak naik atas badan pastu bila aku cakap, "Rayyan.. nak kiss" sambil tunjuk pipi.. Cepat-cepat dia bagi mulut cium pipi. Alahai.. sayangggggnyer dia. Bila tengok mama dengan abah start nak bercinta pun, Rayyan sibuk-sibuk jugak nak join. ahahah!

Rayyan & alarm
Ada satu lagi yang aku agak-agak herans jugak la bila tiap kali Rayyan tidur siang, jarang dia nak tidur lama. Paling lama 2 jam lebih gitu. Selalunya, bila tidur siang Rayyan akan amik masa 1 jam je. Kalau pukul 12 tido, pukul 1 bangun. Kalau 3.30 tido, pukul 4.30 dia bangun. Mesti dalam lingkungan satu jam saje. Alahai, Rayyan kunci jam eh. Mana sorok jam tu....? huhu.. sayang..sayang..

Rayyan day out

Macam biasalah, setakat ni yang tu aje yang aku ingat. Kalau ada lagi perkembangan Rayyan, akan sentiasa diupdate dari masa ke semasa. hehe! Oh yea! Esok husband balik. Oyeah! Tak sabar rasa nak tunggu hari esok. Harap perjalanan beliau selamat dan baik-baik saja hendaknya. Dari hari isnin lagi husband call cakap tak sabar nak balik. Siap highlight lagi suruh pakai baju yang dia beli untuk malam jumaat nanti. eceeee! 

T___________T

Tuesday, September 11, 2012

Rayyan and his first step.

Dear diary,

Pheew, dah lama jugak rasanya tak update perkembangan anak bujang kesayangan tu. Sejak umur dah meningkat setahun dan berstatus si bujang senang ni, tak berapa senang sangatlah aku nak membelanya. hehe! Bukan susah apanye, cuma sejak kebelakangan ni Rayyan makin aktif. Even kadang-kadang tu penat jugak nak mengejarnye.. tapi syukur alhamdulillah, Allah memberikan kesihatan yang baik untuk dia. Syukur!

Kenangan paling manis bila pertama kali dapat melihat Rayyan dah boleh berjalan dengan sendirinya di depan mata. Even husband takde masa tu, tapi hati rasa happy sangat-sangat. Oklah, genap Rayyan setahun 2 minggu, dia dah boleh berjalan. Tak kisahlah dia lambat or cepat berjalan.. yang penting, Rayyan membesar dengan sehat dan cergas. 

Antara detik terindah Rayyan mula-mula belajar nak berjalan is dia dah pandai bangun duduk dengan sendiri kemudian dah pandai bertaktih berjalan dekat sofa, kemudian dah boleh panjat sofa (sofa depan tv rendah je, santai) then dah boleh berjalan sendiri bila dia tolak kerusi, raga etc and finally one day kat rumah mak Selama, masa aku tengah ajar dia main tolak-tolak kerusi.. Rayyan dah boleh lepas tangan sendiri then terus selangkah dua berjalan sendirinya. Hm.. kenangan manis.. Bila kita appreciated dia dengan tepuk tangan dan cakap "wowo.. gud boy" sambil tepuk tangan sambil kiss pipi, bukan main kembang kuncup la Rayyan  berusaha cuba nak berjalan lagi. Lagi dan lagi, dia terus practise berjalan. Tak patah semangat anak aku nih. huhu! Bersyukuuuurrrr! T_____T

Dan sekarang, Rayyan makin yakin untuk berjalan dengan sendiri. Bila nak bergerak, dia dah makin kurang nak merangkak lagi, even nak gerak dekat-dekat pun.. semangat dia angkat buntut bangun nak berjalan. ehehe! Good boy! Hmm.. dah makin besar anak aku rupanya. Cepat betul masa berlalu..

Miss that moment

 "Jatuh dan bangun mematangkan fikiran, mengajar kita erti kehidupan. Jadilah anak yang sempurna pada Allah, mama & abah sayang"

Monday, September 10, 2012

Diary weekend 9/9/2012

Dear diary,

Harini hari ahad, yeah. Pagi-pagi lagi dapat call dari my mum yang mak jadi nak datang rumah. Malam sebelum tu, mak ada cakap jugak nak datang tapi belum lagi confirm dengan kak ina. So, bab masak jangan kalut-kalut. hehee! Mak paham la tu kot anak dia susah-susah je nak masak. Macam biasa, kalau nak masak aku biasanya akan tidurkan Rayyan dulu. Baru senang nak buat kerja. Kalau tak asyik nak sibuk je dia nak tolong sama aku kat dapur. ghee! Alhamdulillah, siang tadi senang aje tidurkan beliau. Mengantuk sangat la tu sebab pagi tadi dia bangun awal la jugak. Then bila Rayyan dah tidur, maka aku bolehlah bertong tang kat dapur sorang-sorang. Mulanya planning nak masak nasi butter kismis dengan ayam masak ros dengan sayur campur dengan butter prawn.. tapi, tengah hari tadi aku sempat siapkan nasi, ayam dan sayur saje. Udang tak sempat nak buat sebab Rayyan pun dah mula bangun then mak, kak ina and the geng pun dah sampai. Mak sampai pulak siap bawak lauk gulai ayam lagi. huhu! So, cancel la nak cuba buat butter prawn hari ni. Takpe, tunggu husband balik sekali la nanti boleh cuba. Oh yea, masa mak baru sampai tadi pulak, kebetulan mak dan abah mertua pun datang rumah. Soo kebetulan sebab mak dengan abah baru balik dari tesco, so nak jenguk menantu cucu dia la. heheh! After borak-borak, mak dengan abah pun balik. Tak makan nasi sini pun. Sebab mak tak masak nasi lagi kat rumah untuk adik-adik. Lepas lunch, aku dan abie kuar jap beli cendol. Yeah! mak dah kena sekali, nak lagi lagi lagi cendol depan rumah aku tu. Manis, cukup bahan and so marvelous. Bila sampai kedai tadi pun, mak ai! punya ramai dok beratur. Jenuh jugak abie tunggu..

Encik Aniq baru je sampai terus tunjuk hero nak pomen backhoe Rayyan. hihi! Habis dah jadi arwah mambang kuning tu dikerjakannye.

After solat everything, sebelum mak balik.. kami sefamili jenjalan kat kedai plastik area sini jap. Dah lama aku mengidam nak masuk kedai tu sebab nampak sempoi je. Banyak barang-barang perkakas rumah. Best. Tadi, aku cuma beli raga sampah, jug air minuman and balang plastik saje. haha! itu pun nak citer dalam belog kah? Oklah, apa-apa pun.. that's all for today. Rindu nak peluk cium Rayyan pulak ni. Seronoknya tengok dia tidur dengan selesa. Soo cute my son! Bye for now.

Saturday, September 8, 2012

Resipi : Baked Rice Triple Cheese

Dear diary,

Seperti entry sebelum ni aku ada buat satu resipi yang cukup best untuk my lovely husband. Sekarang ni baru ada masa nak update resipi kat sini. Senang sikit bila dah update dalam belog. Resipi tak hilang. Biasalah aku ni kalau google-google resipi or salin resipi selalu sangat hilang. Dengan adanya belog ni, dapatlah aku simpan kat sini selain dapat kongsi resipi dengan blogger yang lain jugak. Actually, resipi ni aku dan husband adjust-adjust sendiri ikut citarasa anak tekak kami. Alhamdulillah, cubaan pertama buat baked rice ni menjadi. Husband suka sangat-sangat. Next time bolehlah buat lagi. Kuantiti bahan-bahan mengikut kesesuaian berapa orang yang nak makan ok..

Bahan-bahan:

1 pot beras (Makan untuk 2-3 orang)
Butter / Mentega 
1 biji bawang besar dan 3 ulas bawang putih untuk menumis (Potong dadu)
1 keping Fillet chicken (Potong nipis)
3 Jenis cheese (Cheddar cheese, Mozarella cheese dan Chesdale chesse)
1/2 biji Capsicum hijau
1 biji bawang hollad
Garam, pepper dan secukup rasa.
Instant sup cendawan meggie.
Hotdog
Parsley sebagai hiasan.

Cara-cara:

1) Basuh beras dan masak seperti biasa di dalam rice cooker.
2) Tunggu hingga air nasi kering, kemudian masukkan sedikit mozarella cheese dan gaul bersama. Ketepikan.
3) Dalam bekas lain, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Pastikan tumis dengan butter or mentega sebab rasanya lebih sedap. Kemudian masukkan fillet chicken (isi ayam) dan bahan perasa. Masak hingga isi ayam tu betul-betul masak.
4) Bolehlah masukkan nasi yang dah dimasak bersama cheese tadi. (Masak macam kauorang buat nasik goreng tu)
5) Bila nasi yang digoreng tadi masak bolehlah dimasukkan dalam mangkuk.


6) Kemudian masak instant sup cendawan. Boleh rujuk belakang plastik cara untuk memasak. Bila sup dah masak, tuangkan di atas nasi tadi. Kemudian bolehlah di hias dengan bawang hollad, capsicum dan hotdog yang siap digoreng seperti gambar di atas.
7) Akhir sekali taburkan 3 jenis cheese. Kalau korang nak pakai salah satu cheese pun boleh. Tapi resipi kali ni aku buat triple cheese sekali sebab nak habiskan stok cheese dalam freezer.
8) Bakar seketika di dalam oven hingga cheese melt dan bolehlah dihidangkan.

Dan inilah hasilnya. Nyum-nyumm....

SELAMAT MENCUBA! :))

Friday, September 7, 2012

Happy Birthday kesayangan : Rayyan Aiman, Izzati Alia & Nabila Aina

Dear diary,

Rayyan Aiman sudah tidur, Jadi bolehlah aku berblogging sekarang sambil menonton tv. Terbaik! Ok kali ni nak sambung cerita lagi masa raya tempoh hari. Raya kedua, aku dan suami dapatlah beraya di kampung. Kebetulan dah lama sangat mak planning nak buat majlis makan-makan anak beranak sempena birthday cucu-cucu beliau (Rayyan, Alia & Nabila). Even masing-masing punya birthday tak sama hari, tapi kalau ikutkan bulan islam tu semuanya lahir dalam bulan Ramadhan dan Syawal. So, kira 3 in 1 la buat sekali tambah pulak time tu semua adik beradik berkumpul. Best sangat. Lama jugak dah kami tak berkumpul ramai-ramai sama-sama. 

Sebelum tu, pada malam raya pertama dapatlah kami adik beradik buat bakar-bakar sikit. BBQ la! ahaha! Sebenarnya tak planning betul-betul pun nak berBBQ malam tu plus hujan pulak. Tapi bahan-bahan dah ada, lagipun semua orang ada. Dapatlah makan sama-sama even cuma sederhana. Syukur alhamdulillah!

Layan sikit beberapa keping pics masa majlis birthday boy tempoh hari.

Birthday boy that day. Pity Rayyan. Pakai singlet je raya-raya ni kan.

Rayyan 1 year, Alia 2 years & Nabila 3 years old. Happy birthday sweethearts! Semoga panjang umur, sehat tubuh badan dan sentiasa dilindungiNya selalu. Jadilah anak-anak yang soleh dan solehah pada kedua orang tua. Insyaallah! Amin!

Sebenarnya akak aku dah planning nak buat kek untuk anak dara beliau dan ada la buat makan-makan laksa sikit. Yang aku ni pulak, tak planning nak buat apa-apa pun untuk Rayyan. Alahai, kesiannya anak bujang tu. Nanti cousins dia dok tiup lilin, dia blur-blur je. (Padahal Rayyan kecik lagi. Memang tak tahu apa pun. hehe) Jadi, pagi tu tergerak hati nak buat kek. Chocs Moist express. ahaha! Buat pun cepat-cepat sementara Rayyan masa tu masih lagi tidur dengan abahnya. Alhamdulillah, selesai adun bakar semua.. Rayyan pun celik mata. Fuh! nasib baik sempat jugak siapkan. Kakak pulak buat cheese cake. Sedap kedua-duanya. huhuuu!

Alahai! pisau potong kek takde. Pakai pisau dapur aje la. hehe! Dari kiri Rayyan, Alia & Nabila. Yang kanan sekali tu Balqis. Anak abang tumpang sekaki nak tiup lilin. Wink!

Mama & Abah sentiasa mendoakan yang terbaik untuk Rayyan.

Anak, menantu & cucu-cucu Tok Mah :))

''Alhamdulillah! Allah telah melengkapkan hidupku dengan cukup sempurna dan bahagia"

Walaupun majis adalah sangat simple dan hanya dihadiri oleh anak beranak mak saje, tapi ianya cukup meriah. Meriah sebab dapat berkumpul bersama-sama.. riuh rendah anak buahnya.. dll. Susah betul nak kumpul sama sebab masing-masing duduk jauh. Bila raya sesekali macam ni lah dapat kumpul semua adik beradik. Best! Semoga Allah panjangkan umur supaya kami dapat lagi berkumpul di tahun hadapan. Insyaallah!