Friday, October 26, 2012

Salam AidilAdha

Dear diary,

Tak terlewat rasanya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha untuk semua umat Islam. Tahun ni, alhamdulillah dapatlah jugak aku beraya dengan famili even hari raya haji ni kat sini taklah semeriah hari raya aidilfitri. Macam tahu lepas, aku beraya kat KL je without husband and family. Sob-sob. Sedih eh! Tapi bestnye raya tahun ni dapat makan ketupat, nasik impit, rendang dan macam-macam lagi with my love. Oh yeah! Best part when hari raya right ? Y__Y

Actually, pagi raya aku masih lagi kat rumah mak mertua sekarang ni. Kejap lagi nak pegi umah Tok, beraya kat sana and then insyaallah after solat jumaat nanti barulah kami 3 beranak balik Selama. Husband pulak sepatutnya dia dah kena naik job Khamis ni, tapi sebab nak sambut raya punya pasal.. dapatlah dia ambik cuti lagi 2 hari. So, hari Sabtu ni baru balik Kerteh. After pening kepala 2 3 hari dok pikir.. akhirnya husband buat keputusan mengizinkan aku follow my mom balik Klang. Yeeah! Dah lama gila tak balik sana seingat aku last balik sana masa wedding my cousin. Masa tu, Rayyan Aiman baru 3 bulan dalam perut. Now. dah setahun lebih dah pun bujang senang tu. ehehe! Mesti Wak (Mak saudara) rindu benar nak tengok anak aku. ehehe! (Mak aku la slalu dok cerita)

Insyaallah, husband plan nak gerak balik kampung Klang nanti lepas Isyak sekali. Then, awal pagi Sabtu baru husband on the way balik Kerteh. Nasib baik jugak husband check-in tengahhari. So sempatlah kot. Sekali lagi perjalanan jauh harus ditempuh oleh Rayyan Aiman dan kami berdua. ehehe! Hope tak banyak sangat la meragamnye malam ni. Oklah semua orang dok kalut bersiap nak pegi umah tok dah ni. Apa-apapun, my blog akan sunyi selama 2 minggu sebab tuan tanah nak balik kampung. Kat kampung takde wifi. ehehe.. Doakan perjalanan pergi balik kami selamat sampai. Insyaallah, amin!




Wednesday, October 24, 2012

Resipi : Puding Jagung Untuk Si Manja

Dear diary,

Bila dikira-kira aku ni boleh diklasifikasikan sebagai orang yang suka makan puding rupanya even aku ni sebenarnya jenis tak suka makan benda-benda lembik contoh ayam masak stim ker.. kuih-kuih lembut ker etc. Tapi bila bab puding, tak rasa jemu pulak. ehehe! So satu haritu, masa shopping barang dapur kat Tesco bertekad nak cari bahan-bahan untuk buat puding. Actually, semua bahan dah ada kat rumah cuma nak cari jagung je. ehehe! Beriya benar cari sampai ke tesco. So sambil-sambil buat untuk makan sendiri, aku buatkan untuk Rayyan jugak. Untuk Rayyan macam biasa la special edition sikit. Kena touch-up comel-comel punya nak bagi dia makan.. Jom tengok resipi mudah ni. Simple sangat dan yang penting sungguh sedap. huhu!

Bahan-bahan:

1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis
3/4 cawan gula
1 1/2 cawan susu cair
Secubit garam

Cara-cara:

1. Satukan semua bahan di atas ke dalam periuk.
2. Kacau bahan tadi sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana sehingga sebati.
3. Angkat dan sejukkan di atas loyang.

Cute puding bear for my little boy Y__Y



SELAMAT MENCUBA!

Sunday, October 21, 2012

Hari yang meriangkan! Kulim-Genting-Kemaman

Dear diary,

Salam diary kesayangan. Rasa macam dah lama sangat waktu pagi ni. Ingatkan dah nak pukul 10, then bila tengok jam baru pukul 9. huhu! Tu yang best kalau bangun awal. Rasa banyak sangat masa yang boleh dimanfaatkan. Rasa dah banyak benda kita buat, tapi bila tengok jam.. waktu masih lagi awal. Best! Harini bangun pagi kami dah ada kat Kemaman and now husband pun dah keluar untuk training kat tempat kerja dia. Kali ni dua hari beliau berkursus kat Kemaman ni. Apa lagi... dah takde keja. Nak sangatlah aku ikut buntut husband mana saja dia pegi. hehe.. Hm, Penat seharian on the way dari Kulim ke sini semalam. Pheew, penat buntut. Kalau dulu, bila balik kampung then nak balik KL rasa jauh sangat. Tapi sekarang ni tak lagi. Dari hometown nak ke KL kejap je perjalanan sebab kami dah biasa dengan long distance ulang alik dari Kulim ke Terengganu. Rayyan pun best sangat sebab dia adalah seorang anak bujang yang paling cool di abad ini. ehehe! puji sendiri. Dalam kereta tak banyak meragam. Time main, dia main puas-puas dalam keta. Time nak susu, pandai je dia menyelak sendiri baju mama dia then kalau nak tido pun.. aku sumbat susu.. tepuk-tepuk sikit terus terlena. Dah besar anak bujang aku tu. Penuh satu riba bila aku ribakan dia. Sayang Rayyan ketat-ketat :))

Oklah, bila ada waktu terluang ni bolehlah nak update belog. Kali ni berjaya jugak sampai Terengganu sebelum hari gelap kalau tak sebelum ni asyik-asyik sampai dah maghrib. Lecehnye. Lagipun sebelum ni kalau ada training, husband kena stay kat Paka, Kerteh.. perjalanan bertambah lagi la beberapa kilo. Tapi kali ni just kat Kemaman, so dekat la sikit. Memang dari awal lagi kami plaining nak gerak awal dari rumah. Selalunya kalau kami plaining nak gerak awal lepas subuh.. pukul 8 or dekat pukul 9 jugak la baru kami terhegeh-hegeh keluar dari rumah. huhu! Planning selalu lari. Itu yang asyik sampai lewat tu. Tapi kali ni memang tekad nak gerak awal. Awal sangat tu takde la. At least pukul 7 tu kami dah on the way. Itu dah kira orait la tu dengan status beranak kecik cemgini kan. hehe.. Banyak benda & preparation nak kena buat.

So, baju-baju semua aku siap masuk dalam beg malam tu lagi. Charge laptop, henset, tab, camera siap-siap. Then pagi tu tinggal minor preparation saje. Rayyan pun bangun awal selalu. Even selalunya time kami subuh, dia pun nak bersubuh sama. Tapi pagi tu.. Rayyan macam nak lewat jugak bangun. So terpaksalah aku kejutkan jugak dia. Bila gosok-gosok mata, cuci muka dia sikit.. terus kami gerak. Husband cakap nak bagi mandi Rayyan kat R&R je. Pepagi air sejuk oo. Kesian pulak kat dia nak mandi awal.

Dalam kereta, aku bagi dia study ABC. Dah penat hapal A A A, terus menguap bos kecik ni. eheh! Bagi susu, tepuk amai-amai sikit then terus terlena balik budak ucuk acam ni. ehehe!

Bila dah kat highway tu, husband rasa mengantuk pulak. aiseh! Dah mengantuk tapi buat alasan sebab makan roti. pheeww! Takpelah, aku tidurkan Rayyan dulu. Then berenti kat R&R aku tidurkan husband pulak. ehehe! Tak la. Aku bagi husband tidur. Aku je yang drive. Gian sama sebab dah lama tak speed kat highway. ehehe! So dapatlah cik laki berdengkur beberapa minit kat sebelah.. Bila berenti kat R&R sebab nak tukar shif, buang apa yang patut, etc.. Rayyan pun jaga. Terus husband mandikan beliau. Okey! time tu barulah boleh kiss Rayyan puas-puas sebab dah wangi. eheheh! Budak kecik ni, lagi bau masam.. yang tu la kita nak gomoi sangat kan.. :)) Everything dah setel. Perjalanan diteruskan. Oh! kali ni kami dah tak masuk KL. Dari plus highway kami exit Tanjung Malim then menuju ke Batang Kali then naik Genting jap then terus masuk Karak highway. Memang jimat sebab short cut banyak kilo dah kat situ.

Before naik Genting, harus perut diisi dengan sesuatu. ehehe! Aku ni macam biasalah. Tengahhari wajib mintak nasik. Sambil drive sambil survey mana tempat makan sempoi. Alih-alih jumpa satu kedai makan tu tepi jalan. Ingatkan orait je, tapi bila aku mintak nasik goreng ayam. Dia bagi nasik lemak yang digorengnye.  Mintak ayam goreng bahagian dada, dibaginya bahagian kepak sebab dah habis. hampeh betul! Dalam pada tak sedap tu tapi habis licin jugak la sebab lapar. hihi T__T. Husband pulak time tu makan mee rebus je sebab nak simpan perut nak makan nasik kukus bila sampai Kemaman nanti. Rasa.. Not bad.. Then bila dah kenyang, baru senang hati nak panjat bukit. Dalam pukul 1 tengahhari kami pun sampai ke Genting Highland.  Jalan-jalan, cuci mata, tangkap gambar (as usual la mama Rayyan ni. heheh) etc. Dalam pukul 3++ gitu baru kami turun teruskan perjalanan. Sebelum tu, kami buat jamak siap-siap kat R&R. Senang sikit takde la rushing sangat kalau sampai dah lewat petang kan.

Dah sampai atas, Rayyan terlena untuk kali ke2. Penat sangat la tu dalam keta sampaikan abah angkat letak dalam stroller pun dia tak sedar.

Bila Rayyan tidur.. mama pun apa lagi. start posing la. hehe!

Boyfriends.

Aik.. tido lagi bos kecik ni :)) Even bising bagai kat sana, tapi letih plus mengantuk punya pasal.. "Aiman tak kisah"

Bila kami turun kat bawah pun Rayyan Aiman masih lagi dengan dunia dia. Ala sayang.. tak best la camni. Mama nak tangkap gambar ayen banyak-banyak. huhu!

and finally berjaya jugak bangun anak bujang ni setelah beberapa minit kami usik-usik sikit beliau. ehehe! Nasib baik tak mengamuk tak cukup tido. Eh! tak cukup tido apenye kan.. Ok lah tu. hehe! Muuuahhh! sayang Rayyan sangat-sangat!

Olololo.. muka blur je kan. Mesti dok pikir kat mana pulak mama dengan abah bawak aku neh. huhu! Sekali bukak mata, ramai betul orang keliling. Pheew! Naik Genting time weekend memangla... Actually, kami takde beli tiket main apa-apa pun memandangkan kami just transit kejap je kat situ sambil-sambil bawak Rayyan jalan-jalan.

Genting Highlands

Syoknye dia tengok lampu-lampu atas bawah kiri kanan. Mulut tak habis dok muncung sambil tunjuk itu ini. ahaha! Kelakar la ayen ni. Rayyan happy.. mama dengan abah senang hati :)) Puas sangat sebab dapat tangkap gambar Rayyan Aiman banyak-banyak. Menggeleng kepala abah Rayyan. hu!

Susah betul nak dapat pose Rayyan macam ni. Dalam banyak-banyak gambar yang ni je kot dia tersenyum lebar. Itupun sebab abah dok acah-acah sambil tangkap gambar.

Sampai Kemaman dalam jam 5petang. Terus meronda nak cari satar. huhu! Semenjak dua menjak ni bila sampai Terengganu memang tak tinggal lagi cari satar, nasik kukus etc. Addicted sungguh dah ni. hihi! Lepas makan satar terus cari nasik kukus pulak. Bila nasik dah masuk mulut, pheew! lega.... :)) Dah siap makan semua, terus gerak ke hotel terus. Badan pun dah penat sangat. Kali ni, tempat training husband betul-betul kat Kemaman. So company beliau provided hotel pun dekat-dekat area situ jugak. Kali ni check in di Pok Eng Ting (Macam kelakar je nama hotel ni kan. First time dengar memang gelak tak hingat.huhu!) Apa-apapun, not bad la hotel ni even comel-comel je bilik dia. Kata husband it's ok yang penting, hotel baru, bersih, ada LCD and wifi. heheh! After mandi, solat, siapkan Rayyan everything.. time tu beristirehat sambil menonton bola final semalam.. then, lepas tengok bola.. husband ajak main bola pulak. ahahah! Biasalah.. bila kat hotel ni, mood lain sikit eh.. blurp! T__T. Bye for now diary!


psst: Post tersangkut gara-gara kebizian. Dari pagi taip, malam sambung update lain. ehehe!

Saturday, October 20, 2012

Mode : Selamat sampai Kemaman

Dear diary,

Alhamdulillah perjalanan yang selamat siang tadi dari utara menuju ke timur Malaysia. Yeeha! Nasib baik Rayyan Aiman cool-cool saje bila bawak jalan jauh-jauh ni. Dah la tadi siap transit kat Genting Highland lagi kejap jalan-jalan cuci mata sambil ambik gambar berkodi-kodi. hehe! Oklah Rayyan pun dah tidur. Tadi nasib baik sempat jugak sampai Kemaman awal dan check in. Dapat tengok master chef. and now, kat tv tengah sakan Kelantan vs ATM. Sape lah yang menang jap lagi ni. Dua-dua seri dah ni. K lah, masa untuk beristirehat bersama husband terchinta. Till update later. Insyaallah..

Tuesday, October 16, 2012

Selamat sampai

Dear diary,

Syukur alhamdulillah perjalanan dari kl balik ke rumah berjalan dengan lancar dan selamatnya. Penat tapi berbaloi-baloi. hehe.. Insyaallah ada masa nanti or rajin leh la update.

Saturday, October 13, 2012

Short Updated!

Dear diary,

Finally harini kat sini hujan turun dengan lebatnye. Syukur alhamdulillah. Hujan Rahmat. Baru la sejuk sikit bumi ni kan. Neways, now aku masih lagi kat umah MIL. Makan tengah hari kat sini tadi. Planning jap lagi nak pegi tesco jap sebab husband nak gunting rambut, pastu nak cari plug. Oh! week ni ada husband banyak plan nak buat. 

Esok awal pagi lagi kami akan bergerak ke KL. Dah lama rasanya nak pegi KL. huhu! This Monday, husband ada interview then Selasa ada medical checkup pulak. Insyaallah, takde hal kami akan lepak umah Bulat & Efa. Lama tak jumpa diorang. Apa cerita la sekarang ni life after married. Mesti best nak story mory nanti. heheh..

Then week kedua pulak insyaallah kami akan ke Terengganu again. Pheew! Dasar suka ikut buntut husband. Rugi kalau tak ikut. Dah suruh jadi suri rumah sangat... "Tak kira.. Mana abang pergi yang nak ikut. heheh!" and kalau sempat jugak plan nak pergi Genting Highland. Itu pun kalau sempat la..

and sebelum husband nak pergi kerja, Raya Haji ni kami akan buat korban kat rumah Tok. Insyaallah.. semoga semua hal dapat dipermudahkan. Amin!


Thursday, October 11, 2012

Welcome Home! # 2

11 October 2012

Wednesday, October 10, 2012

Si penghibur hati..

Dear diary,

As usual, waktu-waktu macam ni Rayyan Aiman dah nyenyak tidur. Sebenarnya belum masuk isyak lagi tadi dia dah merengek nak susu nak tido. Yes! aku apa lagi. Laju je ajak bos kecik tu masuk bilik. Bagi susu, tepuk-tepuk sikit then terus terlena. Senangnye dia tido. ehehe! Malam ni mama boleh tengok masterchef puas sikit. Macam semalam, dia dah tau-tau je kalau ada iklan or dah start lagu masterchef kat tv, mesti dia pandang aku and buat joget-joget kat depan. huhu! sayang.. sayang. Bila mama tak layan dia, tunjuk protes buat bising.. macam-macam bunyi keluar.. "dadadadaaa" "nyanyoooo" "ooowwhhh" and manymore. hehe! Kesian Rayyan. Tunggu mama layan dia bila time iklan sajo. Pheeww! Now dia dah tidur baru rasa rinduuuuu nak peluk cium main golek dengan dia puas-puas.

Oh! harini aktiviti sebagai seorang suri rumah biasa-biasa saje. Bangun subuh then terus bertekad taknak bermalasan atas katil lagi dah. (Kalau husband ada, lepas subuh mesti nak bergolek depan tv pulak sambil tengok tanyalah ustaz). Tutup semua suis lampu, bukak sliding door, bukak pintu dapur tengok ada sebijik dua pinggan makan semalam belum dicuci. eheh! Basuh-basuh pinggan sikit then terus decide nak buat bubur  untuk breakfast. Bubur nasik. Aku boleh makan, Rayyan pun boleh join sekali. 2 in 1. After masak, tengok kain baju kotor dalam raga dah nak penuh. Terus laundry. Bila dah siap semua, Rayyan pun bukak mata. Alhamdulillah, sekarang ni tak susah hati sangat kalau nak tinggal dia sensorang tidur atas katil. Kalau dia terjaga pun, dia akan duduk dulu atas katil then buat bunyi siren. hehee! (Itu abahnye yang ajar. Kononnye suruh panggil mamaaaaa) Selalunya, bila dia bangun tidur, mata mesti dok stim nak pejam-pejam lagi. Tapi nak bangun jugak tak kira. huhu! Harini dia bangun awal la jugak. Belum pukul 8 dah bangun. Mak ai. Dia paham kot aku sembang dengan husband semalam cakap nak pegi tesco pagi ni if Rayyan bangun awal. Tut tut.. awal sungguh dia bangun harini. heheh!

Sebelum mandi, aku suapkan dia bubur nasik dulu buat lapik perut sebelum minum susu. Banyak jugak dia makan. Ada carrot, ada isi ayam. Suka la tu.. hopefully digest baik-baik saje dia esok. After makan terus mandikan Rayyan. yeah! sekarang ni kalau mandi dah pakai paip kat dalam toilet je. Senang.. Kadang-kadang je mandikan dia dalam tab. Hm.. dah siap semua apa lagi, time to shopping barang dapur. Banyak barang dapur dah takde. Nanti husband balik tak syok pulak takde stok makanan dalam peti ais. ehehe! husband takde, Rayyan jadi bodyguard yehhh.

Bila dah puas membeli, Rayyan dah tak sabar-sabar nak tidur. Masa on the way balik pun tengok mata dah stim. Kuyu benar aku tengok. ehehe! comel jer. Aku sembang dengan dia pun buat tak tau jer. Berangan sambil tengok luar tingkat. Berangan ke lali tu sayang? huhu! Terpaksalah buat hegeh-hegeh main-main dengan dia sambil drive sebab nak bagi dia respone. Tujuannye taknak bagi dia tertidur dalam kereta sebab bila dah nap sekejap tu, then bila sampai rumah confirm dia dah taknak tidur. Susah sikit lah nak bertongtang kat dapur nanti. Nasib baik idea menjadi. Bila sampai rumah, angkat barang semua masuk dalam then terus tukar pampers, bagi susu then tidurkan beliau. Lena jugak akhirnya.. Bila dah lena, bolehlah masak dengan tenang sikit kat dapur. Harini, terasa nak makan tomyam udang. yeah! Dengan pantasnye dapat siapkan. Makan pulak panas-panas. pheew! Untuk Rayyan, malas nak masak menu lain. Aku cuma asingkan kuah tomyam untuk dia yang tak pedas, kurang masam, kurang masin..

Asyik makan anggur jer bos kecik ni tau la favourite. Then tadi aku bagi dia makan pisang dengan buah naga pulak. Yang buah naga tu aiseh, tersalah beli yang kaler putih pulak. Aku prefer yang kaler pink lagi sebab lebih manis. Nasib baik beli dua bijik je. ehehe! Dragonfruit ni memang my fav tambah pulak masa aku mengandungkan Rayyan dulu. Selalu sangat nak makan buah tu. Nasib baik Rayyan keluar muka tak pink. ehehe!

Budak usuk asam baru bangun tidur. Terus hadap pinggan beliau then speechless tak tahu nak amik yang mana satu. ahaha! Kan dah cakap. Kalau amik dragonfruit ikut mama.. amik pisang ikut abah (pisang memang fav husband pun.hihi) and kalau amik anggur.. itu memanglah kegemaran Rayyan Aiman. Finally 1st buah yang dia capai is pisang. pheeew! geng abah sungguh la budak neh 
T__T

Siang tadi, lama jugak Rayyan terlena kalau tak sejam sejam je tidur then dah bangun. Sempat jugak la aku buat mee goreng pulak sebab planning nak pegi umah mak mertua yang dekat cinonet tu. ehehe! Bila Rayyan bangun, semua dah ready. Bagi dia makan sikit then terus pergi umah mak. Lepak-lepak jap kat sana dalam pukul 6 kitorang balik. Masa solat maghrib, macam biasa bos kecik tu akan mundar mandir masuk keluar bilik konon macam nak solat jugak la tu. Bila aku bentangkan sejadah, dia awal-awal lagi dah bersila kat situ dan apa yang bestnye harini, Rayyan dah boleh ajuk cara kita nak bersujud. Bila dia dah duduk kat sejadah, terus buat-buat tunduk cium sejadah. Alhamdulillah! sejuk hati mama sayang. Jadi anak yang soleh satu hari nanti tau :))

Em.. esok dah hari Khamis kan.. yes! husband balik! Makanya esok masa untuk diam-diam kat rumah sambil mengemas apa yang patut. ehehe! Selalunya time husband nak balik, hujung-hujung baru aku akan mop lantai kemas everything. So takdelah nak mop lantai hari-hari kan..wink! 



psst: Bila abah nak balik selalu ajar Rayyan doa supaya abah selamat sampai rumah. Amin!

Tuesday, October 9, 2012

Seharian di Jusco!

Dear diary,

Sejak-sejak Rayyan dah boleh berjalan ni kan, seronok betul bila bawak dia keluar jalan-jalan. Oh! action la dia. Dah taknak didukung lagi dah. Tak macho eh? eheh! Bila kami lepas bagi dia jalan sendiri, bukan main seronok lagi bos kecik tu. Bahagia sesangattt la tu dah dapat kaki boleh berjalan. Haritu, aku dan husband ada bawak Rayyan jenjalan tawaf Jusco. Dah lama jugak Rayyan tak main-main kat situ. Sebenarnya aku yang dah ketagih benar nak ke situ, boleh usha-usha tizard kot ada stok baru tapi bagi alasan kat husband cakap nak bawak Rayyan jalan-jalan. Ok! baik! Rayyan dapat nama. Time kasih ayen! Muaah! heheh.. Oklay layan gambar je la..

Husband ni pantang sungguh tengok kedai kek. Tak dapat 1kg, sepotong pun jadi lah buat lepas gian. hehe! Rayyan dengan bangganya pusing satu meja sambil mintak mamammm.

Ok Rayyan! Time to play! huhu! budak-budak sekarang ni nak main pun kaki dah tak pijak tanah kan..

Pandai propa la budak ni. Buat malu-malu kucheng pulak dia. hehe! Mula-mula je tu... belun naik tocang.

Kan dah cakap, malu kejap je tu. Semua benda dia nak explore. Biar otak sentiasa berfikir. Tahniah sayang!

Bila tengok Rayyan sorang je yang excited, tak boleh jadi. Abahnye pun naik tocang sama lompat atas kereta. iYeye jer Rayyan nak tolak kereta untuk abah tu. ehehe!

Tak senang duduk dibuatnye bila kena dukung. huhu! Rugi katanya sebab kat rumah takde semua tu. Wink!

Dua-dua excited!

Ok dah puas main kat bawah, naik tingkat atas nampak motor ni pulak. Terus abah dengan over turun ilmu kat anak bujang. Haish! tak suka sangat lah nak ajar Rayyan main game token siling bagai ni. Kang bila dia dah syok and pandai mintak nak main nanti, jenuh jugak nak melayan kot..

Dah penat bermain dan shopping, now time to lunch hour. Rayyan mintak nak makan mcd. Owwwh! Rayyan lagi dapat nama. Terima kasih Rayyan Aiman! ehehe!



psst: Entry yang dah lama terperam. Entry without ending :))

13 Bulan Permata hatiku!

Dear diary,

Seronoknya malam ni sebab husband call dan dapat sembang dengan sepuas sepuasnya. Sampai dah takde modal nak report untuk hari ni. ehehe! Kalau tidak selalunya bila husband call and Rayyan masih tak tido lagi.. haruslah bos kecik tu yang paling sibuk sekali nak pegang phone. Pegang saja. Bila suruh cakap, muncung je lebih. huhu! sayang.. sayang.. Tadi, end up call dengan husband pesan jangan lupa makan ubat. Yes bos! and now, aku dah siap makan ubat pun. Dah dua tiga hari batuk tak lega-lega lagi. Hopefully after makan ubat ni akan baik soon. Insyaallah! 

Rayyan Aiman pun dah tidur nyenyak. So sekarang baru ada kesempatan nak blogwalking, facebooking etc. Kalau semalam terpaksa tidur awal sebab tiba-tiba dari petang rasa sakit kepala. Apalah yang aku pikir banyak sangat semalam. Pheew! Nasib baik jugak Rayyan pun sama. Baik je dia ikut mama tidur sekali. Thanks sayang sebab tak banyak kerenah.

Oklah mulanya niat awal entry tadi nak update pasal Rayyan Aiman tapi terpanjang pulak introduction nye. hehe!. Dah lama tak update banyak-banyak pasal dia kan. Apa yang aku luahkan kat sini adalah lahir dari hati yang ikhlas sebagai seorang ibu. Syukur alhamdulillah, mempunyai anak bernama Rayyan Aiman adalah suatu yang amat bermakna. Lebih-lebih lagi, aku sangat bersyukur sebab dapat jaga dia 24/7 tanpa jemu. Setiap masa aku akan sentiasa bersamanya. 

Setiap detik membesarkan anak di depan mata adalah suatu pengalaman yang cukup indah. Daripada Rayyan dah pandai melangkah setapak demi setapak, sekarang ni dia dalam proses untuk bercakap pulak. Apa yang kita cakap, apa yang kita buat.. memang mudah sangat dia nak ikut. Alhamdulillah, berkat dari doa dan amalan-amalan baik yang selalu kami tunjukkan pada dia. Sapa cakap jaga anak ni membebankan? Janganlah kita sesekali merungut bila menjaga anak sebab anak ni kan anugerah dari Allah. Jagalah dia, peliharalah dia, didiklah dia dengan betul dan sebaik-baiknya. Insyaallah Allah akan permudahkan segala urusan kita. Amin!

Tadi, Rayyan buat hati mama betul-betul tersentuh. Waktu maghrib, as usual aku akan tukar channel oasis sebab slot indahnya iman ada banyak zikir-zikir yang baik untuk diamalkan. Bila time azan jer kat tv, Rayyan terus sebut 'Alahhh' sambil dua-dua tangan letak kat telinga. Subhanallah. Sangat terharu. Kalau sebelum ni dia just pandai sebut Allah and now dia dah tahu macam mana nak bersolat. Minda anak kecil ni tersangatlah suci lagi murni.. sebab tu apa yang dia tengok, apa yang dia dengar, apa yang dia rasa mudah sangat masuk kat akal fikiran. Jadi, please ida.. jangan ajar or cakap yang bukan-bukan depan anak ok! (Peringatan untuk diri sendiri)

Rayyan & ubat batuk cap ibu dan anak.

Makin hari makin banyak perkembangan dia yang aku boleh tengok. Dia pun dah mula nak kenal binatang, kenal kartun yang dia suka, suka main bola, suka tengok buku-buku pastu cakap A.... dan macammmm macam lagiiii.. ehehe! Excited sebab anak dah nak mula bercakap. Apa yang kita sebut sedaya upaya dia akan cuba ikut jugak even bunyi agak over sikit. huhu! Macam tadi, Rayyan dapat satu lagi perkataan iaitu 'duck'. Yeah! harini Rayyan dah boleh says duck. Itu pun sebab dia dok belek-belek gambar itik kat towel mandi dia then terus aku sebut duck and automatically dia pun sebut duuuck! dengan overnya sambil tersengih-sengeh. huhu!! Good job sayang! Sekarang ni aku banyak ajar dia perkataan yang senang dia nak ingat contoh Rayyan dah boleh sebut Nak, Mamamm, Ayaq (air), mamaaa, abahhh, owaa (bola), duck, awaa (lawa) dan ada lagi satu dua perkataan yang aku lupa. huhu. Apa-apapun, memang best jadi cikgu besar pada anak ni.. Macam-macam subject boleh kita ajar.. Bela anak, setahun dah boleh bercakap. Kalau bela anak kucing.. setahun boleh buat apa eh..

T___T


psst: Tak sabar tunggu husband balik Khamis ni. Banyak aktiviti dah plan..

Saturday, October 6, 2012

Resipi : Mee Sup 'Wak Yem Style'

Dear diary,

Sebenarnya, ini adalah salah satu makanan kegemaran aku bila tiap kali balik kampung rumah Wak (orang jawa katakan. hehe!). Sejak dari kecik lagi bila balik kampung kat Kuala Selangor, mesti teringat nak makan mee sup yang Wak buat. Tambah pulak mak saudara aku ni bukak kedai makan. Bila mintak Wak buatkan mee sup, haruslah mintak kombo set dengan air segelas. hehe! Wak tak pernah berkira soal makan. Sebab tu kami sayanggg sangat dengan dia. Sangatlah baik hatinye. heheh! Memandangkan aku ni suka makan mee sup yang wak buat, haruslah belajar buat sendiri kan. Nak nak pulak first time buat menjadi, memang best lah kan. Then bila dah kawin, aku kenalkan menu ni kat husband pulak. Wallahh! husband suka sangat mee sup yang aku buat. Menepati citarasa katanya even jawa style. ahaha! Jowo pun jowo la janji rock! gheeehhehe! Oklah meh sini aku share satu resipi yang super simple. Dalam masa 10-15 minit dah boleh makan.. As usual, kuantiti resipi ni korang boleh buat ikut kesesuaian masing-masing. Macam aku, makan berdua laki bini.. so kuantiti adalah seperti di bawah.

Bahan-bahan:

2 genggam Mee Kuning
Udang / Sotong / ayam 
2 biji telur
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Sayur sawi
Daun sup
Lada sulah
Garam dan serbuk perasa

Cara-cara:

1. Panaskan minyak. Tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan udang / sotong / ayam.
2. Bila kesemua hampir masak, masukkan air panas untuk dijadikan sup. Sukat ikut kesesuaian. 
3. Kemudian masukkan mee kuning yang dah dibasuh tadi, telur dan juga serbuk perasa. Kalau nak lebih pedas, boleh tambah cili padi. Kalau aku, cukup dengan lebihkan lada sulah saja.
4. Lastly bolehlah masukkan sayur dan terus padamkan api. Jangan bagi sayur layu sangat. Tak fresh. Siap! senang je kan.. SELAMAT MENCUBA :))

erm! soooo nyum nyum! suami isteri berlawan makan dalam wok. oh! sangat hebat!